Başkan Hürriyet: 125 milyon liralık kredi yetkisi talep ediyoruz

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet 200 hizmet aracının satın alınması için bir kez daha meclisten kredi yetkisi isteyeceklerini belirterek meclisi olağanüstü toplayacağını duyurdu. 'Hesap ortada' diyen Hürriyet, 'En az 10 yıl kullanılacak hizmet araçlarını kira öder gibi kredi ödeyerek satın almak mı? Yoksa 2 yıl için bu araçlara 100 milyondan fazla kira ödemek mi? Hangisi daha mantıklı?' diye sordu.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet hizmet araçlarıyla ilgili olarak makam toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Başkan Hürriyet’e basın açıklamasında İzmit Belediye Başkan Vekili Çetin Sarıca, İzmit Belediye Başkan Yardımcıları Dilek Yalçın, Yaşar Kardaş ve Ünal Özmural eşlik etti. Hürriyet basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Biz 125 milyon kredi istedik. 125 milyona satın almak istedik. Satın alacağımız arabaları en az 10 yıl kullanacağımızı düşünürsek aradaki farkı siz hesap edin. En az 10 yıl kullanacağımız 200 hizmet aracı 125 milyon kredi kullanarak satın almak varken ne yazık ki bu araçların sadece 2 yıllığına 100 milyon liranın üzerinde kiralama durumu önümüzde. Kaldı ki bize hep büyükşehir dediler. Büyükşehir 40 milyona araç kiraladı dediler. 

“BÜYÜKŞEHİRDE 40 MİLYONA KİRALANAN ARAÇ YOK”
Büyükşehirde 40 milyona kiralanan araç yok. Baktık hiçbir şekilde 40 milyona kiralanan araç yok. İkinci bir ihale yaptılar. 28 Temmuz 2022’de Park Bahçeler Daire Başkanlığının yaptığı iş makinelerinin ihalesi yapıldı. Büyükşehir 64 aracın kiralama ihalesini yaptı. Toplamda 64 araca ödeyecekleri kira bedeli KDV ve fiyat farklarıyla 70-80 milyon lirayı buluyor. 

“10 YILLIK ARAÇLARI KİRALIYORLAR”
Biz 200 aracı 125 milyona satın alalım diye çırpındık. Ne yazık ki olmadı. Sonuç itibariyle ne bizim ihalemizde ne büyükşehirin ihalesinde 40 milyon gibi rakamların söz konusu olmadığı ortada. ‘40 milyona araç kiralıyor büyükşehir’ gibi saçma şeyler çıkardılar önümüze. Üstelik büyükşehirin ihalesinde kiralanmak istenen araçlar 9-10 yaşında araçlar. Yani 2012, 2013 model araçlar. Biz 2 yıl önce araçları satın alırsak en az 10 yıl kullanabiliriz dediğimizde 10 yıllık araç mı olur dediler ama 10 yıllık araçları kiralıyorlar. 10 yaşında araç kiralanabiliyor ama biz sıfır aldığımız bir aracı 10 yıl kullanamıyoruz öyle mi? İşte böyle abes şeyler yaşadık. Ve millete de meclise de yalan söylediler.

“MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLUYORUZ”
Geldiğimiz noktada 30 Eylül itibariyle araçsız kalma riskimiz çok yüksek görünüyor. Mecburen kısa süreli de olsa ihale yapmak durumundayız tekrar. Ama biz diyoruz ki; bir kez daha bu satın alma konusunda kararlıyız. Bir kez daha şansımızı denemek istiyoruz. Meclisi bir kez daha olağanüstü topluyoruz. Bugün meclis üyelerine tebligat yapıldı. Perşembe günü meclisi olağanüstü olarak topluyoruz. Bir kez daha 125 milyon liralık kredi yetkisi talep ediyoruz. 

“ALTERNATİF DE SUNACAĞIZ”
Bu sefer bununla da sınırlı kalmayacağız. O zaman da kredi için bir sürü bahane üretildi. Borçlandırmak istemiyoruz, öz kaynakla alın gibi şeyler dendi. O zaman ikinci bir alternatif daha getiriyoruz. Meclisimizde ikinci bir gündem maddesi olacak. Burada da bizim atıl kalan arazilerimizi çıkardık. Öz kaynak finansmanı çıkarmak için kullanmadığımız arazileri satalım ve bunun parası ile hizmet araçlarını satın alalım diyoruz. Hem kaynak yaratalım hem kredinin ödemesini kolaylaştıralım ve oradan gelecek gelirle hizmet araçlarının tümünü satın alalım ve kiralama garabetinden bir an önce çıkalım.” dedi.

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme