Cantürk: Bir kırık sonraki kırık için büyük risk!

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Osteoporoz ve Diğer Metabolik Kemik Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Cantürk Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Osteoporoz ve Diğer Metabolik Kemik Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Cantürk'ün Dünya Osteoporoz Günü yayınladığı basın açıklamasında, "Dünya Osteoporoz Günü , her yıl 20 Ekim'de kutlanmakta, osteoporoz ve ilgili kas-iskelet sistemi hastalıklarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi konusunda küresel farkındalığın  artırılması hedeflenmektedir. Halihazırda osteoporoz büyük ölçüde yetersiz teşhis edilmekte ve yeterince tedavi edilmemektedir. Dünya çapında, kemik kırığı açısından yüksek risk altında olan milyonlarca insan, sessiz hastalıktan habersizdir. Hastalığın sosyoekonomik yükü ve ciddi kırıkların hastaların bağımsızlığı üzerindeki etkisi ne yazık ki yeterince dikkate alınmamaktadır. Osteoporoz, 'gözenekli kemik' anlamına gelmektedir, kemiklerin incelmesi durumudur Kemikler yoğunlukları azaldıkça ve kaliteleri düştükçe güçlerini kaybetmekte, ağrı ve sakatlığa neden olabilecek kemik kırıkları gelişebilmektedir.

 "HER 4 KİŞİDEN BİRİNDE BULUNDUĞU BELİRLENDİ"
Nüfusun giderek yaşlanması nedeniyle daha çok karşılaşılmakta olan osteoporoz, toplumlara hem ekonomik hem de sosyal bir yük getirmektedir. Menopoz sonrası dönemde yaygın olarak görülen osteoporoz, sadece kadınların hastalığı olmayıp, erkekleri de etkilemektedir. 50 yaşın üzerindeki her 3 kadından birinin ve her 5 erkekten birinin hayatının bir döneminde kırık yaşayacağı öngörülmekte, tüm dünyada her üç saniyede bir kırık oluştuğu ve yılda 9 milyon kırık vakası olduğu tahmin edilmektedir.2050 yılında, 1990'a kıyasla kalça kırığı insidansının erkeklerde %310 ve kadınlarda %240 oranında artacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda da 50 yaş üzerindeki her 4 kişiden birinde osteoporoz bulunduğu belirlenmiştir.

"FONKSİYON AZALMASINA NEDEN OLABİLMEKTE"
Osteoporoz nedeniyle oluşan bu kemik kırıkları, yaşam kalitesini bozmakta, kişinin hareket kabiliyetini kısıtlamakta, başkalarına bağımlı hale gelmesine neden olmaktadır. Bir çok hasta, küçük bir düşme veya çarpmadan sonra bir  kırık gelişinceye kadar hastalıklarından haberdar olamadığı için  genellikle ‘'sessiz hastalık'’ olarak adlandırılmaktadır Osteoporoz kadınların  meme kanserinden, kalp krizinden, diyabet ve diğer birçok hastalıktan daha fazla hastanede yatarak tedavi görmesine neden olmaktadır. Erkeklerde yaşam boyu kırık riski prostat kanserinden daha fazladır. Omurga kırıkları, sırt ağrısına, boy kısalığına, şekil bozukluğuna, hareketsizliğe, yatakta geçirilen günlerin artmasına ve solunum fonksiyonlarının azalmasına neden olabilmektedir.

"BİR KIRIK SONRAKİ BİR KIRIK İÇİN BÜYÜK RİSK"
Osteoporoza bağlı omurga kırığı olan bir kadının 5 yıl içinde bir başka kırık geçirme  riski %25’dir. Kalça kırığından sonra  hastaların yaklaşık %60'ı yardıma ihtiyaç duymakta ve %20'si  uzun süreli hemşirelik bakımı gerektirmekte ve ilk bir yıl içinde% 20-24 oranında ölüm görülmektedir. Kalça kırığı olan hastaların %55'inden fazlasında daha önce vertebra kırığı olduğuna dair kanıtlar vardır. Önceki bir kırık, özellikle ilk iki yılda olmak üzere herhangi bir kırık riskinin %86 oranında artmasıyla ilişkilidir. Yani bir kırık sonraki kırık için büyük risk yaratmaktadır. Kırığı  sonra, hastaların yaklaşık %80'ine hala teşhis konulamadığı ve kırığa neden olan osteoporozun uygun şekilde tedavi edilmediği düşünülmekte, omurga kırıklarının sadece 1/3'ünün klinik olarak dikkat çektiği tahmin edilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme