İşte EYT'nin detayları: Emekli olmak istemeyenler ne yapacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin detaylarını açıkladı. Peki, düzenleme kimleri kapsıyor, hangi şartlar geçerli? İşte detaylar...

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler tek tek hayata geçiyor. EYT sorununun yeni yıldan önce masadan kalkacağı açıklanmıştı. Bugün düzenlemenin detaylarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Peki, kimleri kapsayacak, şartlar neler, hemen emekli olmak istemeyenler ne yapacak?

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.

EYT ŞARTLARI NELER?
1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor.

PRİM GÜNÜ EKSİK OLAN NE YAPACAK?
Prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler de askerlik borçlanması yapabiliyor. Bu sayede eksik günler tamamlanabiliyor.

YAŞ SINIRI VAR MI?
Erdoğan`ın açıklamasına göre, emelilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

SİGORTALILIK SÜRESİ DOLMAYANIN DURUMU NE OLACAK?
Prim şartını tamamlayan ancak sigortalılık süresini doldurmayanlar kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 bitince emeklilik hakkı kazanacak

KAÇ KİŞİ EMEKLİ OLABİLECEK?
Yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emekli olma hakkına kavuşacak.

SSK, BAĞ-KUR, EMEKLİ SANDIĞI AYRIMI VAR MI?
Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenleme, eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli.

HEMEN EMEKLİ OLMAK İSTEMEYENLER NE YAPACAK?
Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlanacak.

KIDEM TAZMİNATI İÇİN DESTEK VERİLECEK Mİ?

Emekli olacakların hak kazandığı kıdem tazminatları için destek verilecek. Bu kapsamda Kredi Garanti Fonu desteğiyle işverenlere kredi imkanı sağlanacak.

NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?
Düzenlemenin Meclis'e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması bekleniyor.

EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR İÇİN DURUM NE?
Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sigorta prim teşviki getirilecek. Böylece emekli olanlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş olacak. Normal çalışanla emekli çalışan arasında prim farkı kalmayacak. Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlar için sosyal sigorta prim teşviki getirilecek.

EYT NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?
Düzenlemenin Meclis`e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi bekleniyor.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Emeklilik için gereken prim günü sayısına e-Devlet üzerinden erişilebiliyor. EYT`den emeklilik hakkı kazananlar, başvuruyu SGK`ya gitmeden, e-Devlet üzerinden yapabilecek.

 

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme