'Kocaeli hakemleri olarak kenetlendik'

TFFHGD Kocaeli Şubesi ve İl Hakem Kurulu ortak düzenledikleri basın toplantısında, 'Kocaeli hakemleri olarak kenetlenmiş durumdayız' mesajını verdi.

Türkiye Faal Futbol Hakemleri Ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Kocaeli Şubesi ve İl Hakem Kurulu uzun zamandan sonra basınla bir araya geldi.

HAKEMLERİN SIKINTILARI MASAYA YATIRILDI

İki kurumun ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısı Seka Park Maide Cafe’de gerçekleşti. Dernek Başkanı Özhan Kurt ver İl Hakem Kurulu Başkanı Alpaslan Dalkılıç’ın ev sahipliğinde yapılan toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü. Basın mensuplarıyla karşılıklı soru cevap şeklinde yapılan toplantı keyifli geçerken, hakemlerin sıkıntıları masaya yatırıldı. 

TÜRKİYE'DE HAKEM OLMAK ZOR

Dernek Başkanı Özhan Kurt, ‘2012 yılından bu yana hakem camiasının içindeyim. 2018’de dernek başkanı oldum. Son genel merkez seçimlerinde de yönetim kurulu üyeliğine getirildim. Aynı zamanda Derince ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyesiyim. Bugün burada sizlerle olmaktan son derece keyifliyiz, çünkü yıllarca sahalarda sizlerle beraber gönül birlikteliği yaptık. Aslında aynı geminin içerisindeyiz. Bu toplantıları bundan böyle daha sıklıkla yapıp, iyi işlere imza atmak istiyoruz. Türkiye’de hakem olmak zor... Özellikle futbolda çünkü büyük bir endüstri olan futbolu herkes biliyor ya da bildiğini zannediyor ama işin aslı öyle değil.

BİZ HAKEM YETİŞTİRELİM İSTİYORUZ!

Düşünün amatör maçlarda çok sıkıntı çekiyoruz hakemin aldığı ücret 155 TL. Bu paraya bu iş yapılır mı? Yol parası yemeği zaten adamın alacağı para bitiyor. Profesyonelde öyle değil, orada şartlar daha iyi. Biz Kocaeli hakemliği iyi yerlere gelsin, hakem yetiştirelim Süper Lige hakem çıkartalım, bunları istiyoruz, hedefimiz bu. Bakın geçtiğimiz haftalarda sezon açılışı gerçekleştirdik. Her yıl Kocaeli Stadı’nda yapardık ama stat bakımda olduğu için yapamadık ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdik.

BİZLERE 600 METREKARELİK BİR YER YAPILACAK

Biz başkan Tahir Büyükakın’a bir proje sunduk hakem evi projesi sağ olsun bizi kırmadı ve tamam dedi. Atletizm Pistinde bizlere 600 metrekarelik bir yer yapılacak. Türkiye’de en çok maç oynanan illerden birisiyiz hatta amatör liglerde gece maçı oynayan tek il biziz. Bu kadar maç oynanıyor peki bu kadar hakem var mı? Biraz hakem sıkıntısı yaşasak da üstesinden geliyoruz. Yeni nesil hakemliği istemiyor bu açık ve net. Demiz söyledim ya 155 TL hakem ücreti orta hakemin. Şimdi yeni başlayan bir hakem yardımcı çıkacak onun da alacağı para 95 TL.

HAKEM CAMİASI OLARAK GERİDE KALDIK

Kurs açıyoruz, sayılar çok az, gelenler vize yaptırmıyor, o paraya hakemlik yapılır mı diyenler var. Aslında mevcut hakemlerimizden biz çok memnunuz amacımız en kısa sürede üst liglerde hakem sayımızı arttırmak. İlimiz sporu içinde çok önemli yukarda hakeminizin olması. Son 10 yıldan bu yana kendi içimizdeki sıkıntılar yüzünden belki de hakem camiası olarak geride kaldık ancak eskiler geride kaldı yeni oluşum yeni sayfa açtık kenetlendik’ dedi.

YILLARDIR SÜPER LİG'DE BÖLGEMİZDEN HAKEM ÇIKAMIYOR

Toplantıda söz alan İl Hakem Kurulu Başkanı Alpaslan Dalkılıç da, "Özhan başkanın söylediklerine harfiyen katılıyorum. Bizler genç jenerasyon olarak yola çıkarken, hedefi hep yüksek tuttuk, hakemlerimizi nasıl ileriye götürürüz? Kocaeli ismini nasıl Türkiye’de duyururuz onların planlamalarını yaptık. Bakın yıllardır Süper Ligde bölgemizden hakem çıkamıyor. Sebeplerini biz kendi içimizde biliyoruz, artık geçmişe değil, geleceğe bakıyoruz. Hakemler arasında didişme olursa, dernek ve kurul arasında sorun varsa bunlarla başarı gelmez birlik olacağız güçlerimizi birleştirip hizmet yapacağız.

YENİ NESLİN HAKEMLİĞE BAKIŞI OLUMSUZ

Hakemlerimize her türlü imkan sağlamak için yola çıktık. Özhan başkan hakem ücretlerinden bahsetti, evet çok komik rakamlar... Bunun sıkıntısını çekiyoruz. Genel Merkez konuyu TFF’ye bildirdi, haber bekliyoruz. Ekonomi geçen yıl nasıldı, şimdi nasıl? Bir hakemin işi 90 dakikada bitmiyor. Maçtan 1 saat önce sahada olmak zorundasınız. Maçın ardından gözlemci ile konuşacaksınız rapor yazacaksınız, en az 5 saat. Yeni neslin hakemliğe bakışı olumsuz. 23 Eylül’den beri ilimizde 506 maç oynanmış resmi olarak. Haftanın hemen hemen 7 günü sahalarda maç var ve hakem arkadaşlarımız görev yapıyor. 315 vizeli hakemimiz var. Bunların 40’ı klasman hakem... 151 tanede il hakemimiz var, ama sadece 108’i görev alıyor. 124 aday hakemin 67’si faal... 315’ten 215 hakem kaldı. Bunların dağılımını yapmak çok zor ama bizim elimiz ayağımız Arif Hocam... Sağ olsun üstesinden geliyor, bizim yapay zekamız adeta, ona da buradan teşekkür ediyoruz" dedi.

(Haber: Zafer ONAR)


Kocaeli hakemliği için önemli bir toplantıya imza atan TFFHGD Kocaeli Şubesi ve İl Hakem Kurulu başkanları basınla bir araya geldi. TSYD Şube Başkanı Metin Karan da bu toplantıda yer aldı.



TFFHGD Kocaeli Şube Başkanı Özhan Kurt basın toplantısında önemli bilgiler verdi.  



İl Hakem Kurulu Başkanı Alpaslan Dalkılıç, Kocaeli hakemliğini daha da ileriye gitmesi için birlik olduklarından söz etti.



Çarşamba akşamı Seka Park Maide Cafe yapılan toplantı sonrasında dernek yönetimi, kurul üyeleri ve basın mensupları birlikte görülüyor.  
 
 

Bakmadan Geçme