Göleti gördü, sınıra dayandı!

Gebze Pelitli'de Kar Beton tarafından orman alanında yapılan taş ocağında o kadar derine inildi ki gölet bulundu. Uçurumların olduğu bölgede en ufak bir güvenlik önlemi yok. Çalışmanın genişliği, yerleşim alanlarına dayandı

PAYLAŞ
Kocaeli Zirve - Kocaeli Zirve

Gebze’nin Pelitli Mahallesi, bir zamanlar köydü ve tarımla anılırdı. Sanayileşme bir köyü yutarken Büyükşehir statüsü gereği köyler de mahalle sıfatını edindi. Yine de Pelitli’nin köylük yıllarını andıran bir yerleşim yeri var ama orası da neredeyse işgal altında.

970 DÖNÜM ALANDA

Kar Beton’unÇayıraltı (Çeşme Deresi, Çardak Bayırı) diye adlandırılan mevkiinde Kar Beton firması tarafından yapılan taş ocağı çalışması gerek derinlik gerek genişlik olarak sınır tanımadan sürüyor. Orman Genel Müdürlüğü uhdesinde olduğu sanılan, orman alanında gözüken, 970 dönüm büyüklüğündeki 2005/1 no’lu parselde yapılan çalışmada o kadar derinlere inilmiş ki, su bulunmuş. Göz kararı 300 metreyi bulduğu sanılan derinliktekiçalışma alanı içinde bir gölet oluşmuş.

HAFRİYAT DAĞI

Yine çalışma kapsamında, bilinen şekilde bir uçurum meydana gelmiş. Etrafında hiçbir güvenlik önlemi yok. Buna bir de Büyükşehir bünyesindeki hafriyat alanı eklenmiş ki, alan yine bildik şekilde dağa dönüşmüş durumda ve irili ufaklı toprak kaymalarından ötürü yolun kenarına kadar taş moloz inmiş. Çalışmanın bir tarafından Kirazpınar TOKİ Konutları, diğer tarafından Pelitli merkezi yaşam alanları gözüküyor. Taş ocağı çalışmasında, civarda yerleri olan yurttaşların yerlerinin işgal edilip edilmediği ise şüpheli. Gelişigüzel duvarlar ile bir sınır çalışması yapılmış. Yanıt bekleyen sorular ise şöyle sıralanıyor:

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Kar Beton firması bu alanı Orman Genel Müdürlüğü’nden kiraladı ise, ne diye kiraladı. Kira sözleşmesinde çalışmanın derinliği belirlendi mi? Kayıtsız şartsız mı kiraladı?

Çıplak gözle bakıldığında, hiçbir güvenlik önlemi olmayan çalışmanın denetim mekanizması yok mu?

Yine aynı alanın civarında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi uhdesindeki hafriyat alanında tam tanımı ile bir dağ oluşmuş. Bildik hafriyat alanları genelde düzlenir, üzerine park vs. yapılır. Bu alanda yeterli denetim yapılıyor mu?

Bir tarafı Kirazpınar Mahallesi’ndeki TOKİ Konutları’na cepheli taş ocağının etrafında oluşturulan, katlı yollarda kamyonlar vızır vızır işliyor.

Gerek genişlik gerekse derinlik olarak sınır tanımayan çalışma, Pelitli’de halkın yaşam alanına hayli yaklaştı.

Taş ocağı için oluşturulan tümsek yollarda, tel örgü dahi örülmemiş. Hiçbir önlem yok.

Kazı çalışmasında o kadar derine inilmiş ki, su bulunmuş. Gölet oluşmuş.

Hiçbir sınır, dur durak tanımayan çalışmaya tepeden bakıldığında koca kamyonlar, o mesafeden karınca misali gözüküyor.

Çalışma sahasının civardaki şahıs yerlerine girip girmediği şüpheli. Muhtemelen sınır belirlemesi için, gelişigüzel duvarlar örülmüş.

Belediye tarafından belirlenen hafriyat yeri küçük bir dağa dönüşmüş durumda.

Hafriyat alanının yakından görünüşü böyle. Üzeri örtülen, düzlenen, bildik alanların aksine adeta başı göğe ermiş durumda.

Taş ocağı civarında rastlanılan tek uyarı bu. İleride uçurum var, 20 kilometreden daha yüksek hızda seyretmeyin!

Taş ocağı civarındaki viraj.

Hafriyat alanında oluşan dağdan taş toprak parçaları kayarak yolun hemen yakınına yuvarlanmış.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN