Gönül Ankara'dan gelen heyetle görüştüm!

O AK Parti'nin Kocaeli'ndeki simge isimlerinden biri. İki dönem AK Parti Kocaeli Milletvekilliği yaptı. AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı, ve AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanlığı yaptı. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Kocaeli'ndeki en yakın isimlerden biri. Ve karşınızda Sibel Gönül röportajımız… Son günlerde kendisiyle ilgili cevapsız kalan bir çok konuya açıklık getirerek hakkındaki iddialara cevap verdi.

İşte Sibel Gönül’le yapmış olduğumuz röportajın tamamı;

 

*Hem Kocaeli genelinde hem de İzmit’te yaşanan oy kaybını nasıl değerlendiriyorsunuz?

-24 Haziran seçimlerindeki oy oranımızla 31 Mart seçimlerindeki oy oranımıza baktığımızda oylarımızın düştüğünü görüyoruz. Bu oy düşüşlerinin nedenlerini tespit ederek ilgili olarak çalışmalar yapacağız. İzmit her zaman rekabeti yoğun olan ilçelerimizden biri. Bu seçimlerde İzmit’te yaşadığımız rekabet geçtiğimiz dönemki seçimlerde de aynı oranda yaşandı. İzmit makas aralığı dar olan bir yer. İzmit’in hemen her seçimde %1 ve %3 arasında gidip gelen bir oy oranı var. Seçimden sonra hem İzmit’i hem de Kocaeli’ni kapsayan detaylı bir analiz yaptık. Yapmış olduğumuz bu analizin sonuçları aslında az önce söylediklerimi doğrular nitelikteydi. Dolayısıyla bunu analitik olarak da görebilmek mümkün.

*Eksikleri tespitleri edebildiniz mi?

-Mesela kampanya süresinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Tabi alınan başarısızlıkta bir tane etken olduğunu söylemek doğru olmaz. Birçok etken bir araya gelmiştir, birçok faktör vardır. Teşkilatların bu eksikliklerle ilgili olarak nerede ne eksiklik varsa bunları mutlaka değerlendirmesi gerekiyor.

 

*Mevcut ilçe başkanlarının da seçim sürecinde görevlerini bırakıp aday adayı olmaları Kocaeli’nde alınan sonuçları etkilemiş olabilir mi?

-Bu partinin en alt kademesinden en üst kademesine kadar birçok alanda görev yapmış biriyim. Koltuğu da kendi isteğimle bıraktım. AK Parti'yi iyi tanıyan birisi olarak, bizim partimizde böyle bir kanalize olma durumunu anlayamam. İkincisi de, yeni seçilmiş ilçe başkanlarının daha ilk seçimde aday olmaları AK Parti geleneğinde pek yoktur. Fakat burada bu gelenek bozuldu ve açık söylemem gerekirse sürece zarar verdi. Negatif etmenlerden biri de elbette bu durumlardı.

*Adaylık süreciniz nasıl gelişti?

-Genel merkezimizin daveti üzerine oldu.

*Seçimden sonra AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştünüz mü?

-Seçimden sonra Sayın Cumhurbaşkanım beni aradı, hem halimi hatırımı sordu hem de “Hayırlısı olsun” dedi. Ben de Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ettim. Seçimle ilgili yapmış olduğum analizleri bir rapor halinde kendisine sunmak istediğimi söyledim. Daha sonra da bu raporu kendisine götürdüm ve teslim ettim.

*Hazırlamış olduğunuz bu raporun AK Parti Kocaeli İl Başkanı Abdulllah Eryarsoy’un görevden alınmasına neden olduğu konuşuluyor, bu doğru mu?

-Ankara’ya sunduğum raporda il teşkilatında görevli arkadaşlarımızı isim vererek rapor ettiğim konusu gerçek dışıdır. Bu gibi haberlerin kasıtlı olarak yapıldığını düşünüyorum. Cumhurbaşkanımıza sunduğum rapor, hem grafiklerle hem de analizlerle mahalle mahalle aldığımız oyları kapsayan detaylı bir analizdir. İsim vererek rapor verdiğim konusu külliyen yalan. Kimse göreve gelirken niye geldim diye sormaz, dolayısıyla niye gidiyorum diye de sormamalı. Genel merkez bir kişinin sözüyle hareket etmez. Şimdi yeni bir il başkanı atanacak, genel merkez bunu yaparken de aynı şekilde hareket edecektir. Belli bir gurubun belli bir kişinin kararına göre genel merkez karar vermez etmez.

*Yeni gelecek il başkanına ne tavsiye edersiniz? Ankara’dan gelen heyetle görüştünüz mü?

-Bana göre çalışmak ibadettir. Yeni gelecek il başkanı sıkı çalışmalı, ekibini çalıştırmalı, kutuplaşmayı sona erdirmeli, birlik ve beraberliği sağlamalıdır. Vatandaşlarımızla bağımızı güçlendirecek dinamik çalışkan yeni bir başkana ihtiyacımız var. Evet Ankara’dan gelen heyetle görüştüm. Bu düşüncelerimi de Ankara’dan gelen heyete bu yönde beyan ettim.

*AK Parti Kocaeli İl Başkanlığı için isminiz geçiyor, başkanlık yapmak istiyor musunuz?

-Böyle bir şey olsa bunu alenen söylerim. Bizde görev istenmez verilmez. Benim böyle bir talebim ve beklentim yok. Kurucusu olduğum bu partide yıllarca çalıştım, iki dönem milletvekilliği yaptım, genel merkezde genel başkan yardımcısı oldum, kadın kolları genel başkanı oldum. Dolayısıyla karar mercilerinde en yüksek karar organlarında görev yaptım. Ben burada en çok oyu nasıl alırız ona bakarım. Nerede bir zorluk var ben buradayım. Kasıtlı olarak sürekli olarak il başkalığı için ortaya isim atılmasını birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik çabalar olarak görüyorum. Bunun karşılıksız kalacağını buradan da belirtmek istiyorum. Bizim üslubumuzda, parti kültürümüz de böyledir.

 

*Bu sıralar teşkilatta çok fazla çatlak ses var, bunu neye bağlıyorsunuz?

-AK Parti’ye uzunca bir zaman emek verdim ve bu emeği evladım gibi görüyorum. Dolayısıyla partimin kan kaybetmesini kesinlikle istemiyorum. Teşkilatta içerisinde bir kutuplaşma var. Parti içi kutuplaşmalara, dedikodulara, insanların birlik ve beraberliğini bozacak çalışma yapanlara karşı dik durmak gerektiğini düşünüyorum. Yıllarca halkla birebir iletişim kurmuş ve hala bu halka hizmet etmeye devam eden bir partinin mensubuyuz. Nerede bulunduğumuzu unutmamak gerekiyor. Kocaeli teşkilatları Türkiye’nin örnek teşkilatlarından biridir ve böyle kalması gerektiğini düşünüyorum.

*Birçok yerde bulunduğunuz bir ortamda partililere selam vermediğinizle ilgili haberler çıktı. Bunlar doğrumu?

-Böyle bir şey doğru değil. Bunlar kasıtlı yapılmış haberler diye düşünüyorum. Keşke arkadaşlar bunları yazmadan önce bizi arayıp bu tarz haberleri öyle yapsalar çok daha doğru olurdu.

*Son olarak aktif olarak siyasete devam edecek misiniz?

-Aktif siyasete devam edeceğim. Aktif siyasetin içerisindeyim ama buradan il başkanlığı manası çıkarılmasın dolayısıyla siyaset etmenin birçok yolu var. Aktif siyasetin içinde olacağım, durmak yok. Röportaj için de ayrıca size ve ekibinize teşekkür ediyorum.

 

Röportaj: Bigman Çakman & Kubilay Kozak

Bakmadan Geçme