Merkez Bankası'ndan flaş karar!

Özel bankaların daha fazla kredi vermesi için oluşturulan Aktif Rasyo oranı sonrası Merkez Bankası'ndan flaş bir karar geldi.

Merkez Bankası, Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası işlem limitlerini, Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 20’sinden yüzde 30’una yükseltti.

Merkez Bankası, kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen swapta yüzde 20 olan işlem limitini yüzde 30'a çıkardı. Bilindiği gibi BDDK'nın yeni Aktif Rasyo formülünde AR oranını tutturmanın bir yolu da bankaların TCMB ile yaptıkları swapları artırmaktan geçiyordu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) olası bir batık riskine karşı temkinli durmaya çalışan bankaların piyasaya daha fazla kredi, hazineye de daha fazla borç para vermesini zorunlu hale getirmek amacıyla ‘Aktif Rasyosu' isminde yeni bir oran belirlemişti.

Yeni oranı tutturamayan, yani kredi musluklarını daha fazla açmayan bankalara 500 bin liradan başlayarak yüksek tutarlarda para cezası kesilecek.

Üstelik döviz mevduatı çok olan bankalar piyasaya daha fazla kredi vermek zorunda kalacağı için döviz mevduatını daha az talep edecek.

Bakmadan Geçme