Vatandaşı çıldırtan 'Kömürcüler OSB' kalkıyor

Dilovası ilçesini toza bulayan, aşırı yağmurda kömür tozlarının dereye karışması sonucu İzmit Körfezi'ni kirleten Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi vatandaşları çileden çıkarırken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, Kömürcüler OSB'nin kaldırılacağını açıklaması ilçede sevinç yarattı.

PAYLAŞ
Kocaeli Zirve - Kocaeli Zirve

Bölgede incelemelerde bulunan AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman ve Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, kaldırılacak olan organize sanayi bölgesinin yerine 15 bin konut yapılacağını söyledi.

Dilovası ilçesinde Kömürcüler OSB’den yayılan kömür tozları nedeniyle özellikle Turgut Özal ve Kayapınar mahallelerinde yaşayan vatandaşlar pencereleri ve kapılarını açamaz hale geldi. Özellikle aşırı yağmurun ardından Kömürcüler OSB’den yayılan kömür tozları dereye karışarak İzmit Körfezi’nde kirliliğe neden oldu. 2018 yılının Temmuz ayında Dilovası'nda,  Tavşancıl Plajı'na dökülen Çatalçeşme Deresi simsiyah akarken, İzmit Körfezi'nde kirliliğe yol açtı. Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bölgede inceleme yaparak, Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'nin kirliliğe neden olduğunu belirleyerek 58 bin 351 TL ceza kesti.  Vatandaşlar çevreye yayılan kömür tozları nedeniyle protestolarda bulundu.

Cuma günü İzmit’e gelerek belediye başkanları ve Kömürcüler OSB yönetimi ile toplantı yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kömürcüler OSB’nin bulunduğu alanda artık kömürcülük faaliyetlerine izin verilmeyeceğini belirtti.

'KÖMÜRCÜLERİN GİDECEGİNİ DUYUNCA SEVİNDİK'

Evlerinin kapı ve pencerelerini kömür tozu nedeniyle açamadıklarını ifade eden Turgut Özal  Mahallesi sakinlerinden Mehmet Altun, şöyle konuştu:

"Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi’nin kaldırılmasını istiyorduk. Otomobilimizi yıkamadığımız gün, kararmaya başlıyor. Pencereler, kapılar zaten simsiyah. Çocuklarımızın çoğu astım hastası, her gün temizlik yapmazsan her taraf kömür tozu oluyor. Biz bununla ilgili kaç kez şikayetçi olduk. Pencerelerimizi açma gibi bir şansımız yok, evin için hemen kömür tozu oluyor. Kömür tesislerinin buradan kaldırılacağını duyunca sevindik, en azından çoluk çocuk nefes alabileceğiz."

'DİLOVASI HALKI DERİN BİR NEFES ALIR ARTIK'

Her sabah uyandığımızda güne is ile başladıklarını söyleyen Muhammet Tuncer, "Her şeyin üzeri kömür tozuyla doluyor. Kapımızın önünde oturup bir çay bile içemiyoruz. Zaten burada herkes rahatsız kömür tozundan dolayı. Kaldırılma ihtimali bizi çok mutlu etti. Umarım kaldırılır, Dilovası halkı derin bir nefes alır artık" dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN