70 milyon yıllık dev balık fosili bulundu

Arjantin'de 70 yıl önce yırtıcı bir balık türüne ait bulunan dev fosilin, 70 milyon yıllık olduğu anlaşıldı.

PAYLAŞ
Kocaeli Zirve - Kocaeli Zirve

Arjantin'in güneyindeki Patagonya bölgesinde 70 sene önce bulunan "Xiphactinus" yırtıcı dev balık fosilinin, yaklaşık 70 milyon yıl önce bölgede yaşadığı keşfedildi.

La Matanza Üniversitesi bünyesinde bilimsel araştırmalar yapan Bilim, Teknoloji ve Toplum Ajansında (CTyS-UNLaM) yer alan habere göre, Arjantinli paleontologlar, ülkenin Patagonya bölgesindeki Chubut eyaletinin güneyindeki Colhue Huapi Gölü yakınlarında bulunan, uzunluğu 6 metreyi aşan balık fosilinin 70 milyon yıl öncesine ait olduğunu tespit etti.

Arjantin Doğa Bilimleri Müzesinin (MACN) Karşılaştırmalı Anatomi Laboratuvarı ve Azara Vakfından araştırmacıların yürüttüğü çalışma neticesinde, dev balığın kretase döneminde yaşadığı ve "Xiphactinus" adlı yırtıcı ve parçalayıcı dişleri olan bir türden olduğu belirlendi.

Fosilin yaklaşık 70 yıl önce gün yüzüne çıkarıldığı, şu ana kadar MACN koleksiyonunda tutulduğu, ancak bu araştırmayla birlikte fosilin özelliklerinin keşfedildiği belirtildi.

PATAGONYA, DÜNYADA EN ÇOK TARİH ÖNCESİ KALINTI BULUNAN BÖLGE
Araştırmanın öncülerinden Julieta de Pasqua da fosilin, bu balık türünün Arjantin'de bulunan ilk örneği olduğunu ancak dünyanın çeşitli yerlerinde bu balığın tam iskeletinin bulunduğunu söyledi.

Patagonya, dünyada en çok dinozor ve tarih öncesi fosil kalıntılarının bulunduğu bölge olarak öne çıkıyor.-AA

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN