Vatandaşın borcu katlanıyor!

Nisan ayında 920 bin, mayısta 699 bin kişi ilk kez ihtiyaç kredisi kullandı. Normalleşme sürecinde 'ucuz kredi' ile gaza basılınca vatandaşın borçları 720 milyar liraya ulaştı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin aylık raporuna göre, Nisan ayındailk kez ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı 920 bin kişi ile rekor kırdı, mayısta bu sayı 699 bin kişi daha eklendi. 1.6 milyon kişi karantinada geçen iki ayda adeta bankalara akın etti. Haziranda da son hız devam eden ucuz kredi politikasıyla 720 milyar liraya ulaşan hane halkı borçlarında, tehlikenin boyutu arşa çıktı. Hane halkının bankalara olan borcu sene başında 580 milyar liraydı.

KİŞİ BAŞI DÜŞEN BORÇ 21 BİN LİRAYA ÇIKTI
TBB Risk Merkezi mayıs raporuna göre, bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda 900 bin kişi artarak 32.8 milyon kişi olurken, kişi başı bireysel kredi borcu 21 bin liraya ulaştı. Bu tutar bir yıl önce 17 bin lira düzeyindeydi. Mayıs ayında 699 bin kişi ilk defa ihtiyaç kredisi, 43 bin kişi ilk defa kredi kartı kullanırken, ilk
defa kredili mevduat hesabı kullanan kişi sayısı da 25 bin oldu. 16 bin kişi ilk defa konut kredisi kullanırken, bankaların kullandırdığı bireysel kredi hacmi de mayıs sonu itibarıyla 658 milyar liraya ulaştı.
BDDK'nın haftalık verileri dikkate alındığında haziranda da kredi kullanımı hız kesmedi ve 10 Temmuz itibarıyla 720 milyar liraya dayandı. Bu tutar haziran ayında kredi kullananların sayısının daha da arttığına işaret ediyor. 

Bakmadan Geçme