Virüsün faturası tüketiciye kesildi

Türkiye'de üretim yapan 6 otomotiv markası kredi paketi kapsamından çıkartıldı.

2020 yılına çok hızlı başlayan,  koronavirüs krizine ve sektördeki durgunluğa rağmen sonrasında yaşanan gelişmeler ile hızla ayağa kalkan otomotivde fiyat artışı depremi yaşanıyor. Düşük faiz desteği ve kredi destek paketi ile özellikle haziran ayından başlayarak otomotiv pazarı giderek yükseliyordu. Ancak kamu bankaları yaptığı ortak açıklama ile yapılan yüksek fiyat artışları sebebiyle 6 üreticiyi kredi destek paketinden çıkarttığını açıkladı.

FİYATLAR ORANTISIZ

Ocak ayından bu yana tedarik sıkıntısı yaşayan firmaların bu sıkıntısı koronavirüs döneminde fabrikaların durması sonrası talebin artmaya devam etmesi ile zirve yaptı. Bu nedenle ikinci el araçlarda da göze çarpan muazzam bir fiyat artışı yaşandı. Bununla beraber kurla doğru orantılı olarak da sıfır araçların fiyatları da yükseliyordu. Ancak liste fiyatları incelendiğinde 6 markanın Türkiye’de ürettiği bazı modellerinde kurdan bağımsız ciddi artışlar dikkat çekti.

FIRSATA DÖNÜŞTÜ

Bankalardan yapılan ortak açıklamada, “Kredi kampanyalarının firmalar tarafından fiyat artışı için bir fırsata dönüştürülmemesi ve olası fiyat artışları ile vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için; açıklanan kredi paketlerinin kapsamına ve amacına uygun olarak faaliyet gösteren firmalarla çalışılacağı, sunulan uygun finansman imkanını, ürün veya hizmetlerinde fiyat artışı olarak müşterilere yansıtan firma olması durumunda ilgili firmaların kredi paketi kapsamı dışına çıkartılacağı 02.06.2020 tarihli basın açıklamamızla kamuoyuna duyurulmuştu. Bugün gelinen noktada, Honda, Hyundai, Fiat, Ford, Renault ve Toyota firmalarının belirtilen açıklamalara rağmen fiyat artışları yaptıkları görülmüştür. Yerli üretimi teşvik amacı taşımasına ek olarak bireysel ve kurumsal müşterilerimizin düşük maliyetli finansmana erişimini amaçlayan taşıt kredisi paketinin amacına aykırı hareket eden Honda, Hyundai, Fiat, Ford, Renault ve Toyota firmaları kredi paketi kapsamından çıkarılmıştır” denildi.

ÜRETİCİLER ZARARDA

Koronavirüs sonrası normalleşme döneminde, sosyal mesafeli ve maskeli, düşük kapasite ile üretim markaların maliyetlerini önemli derecede artırıyor. Bunun yanı sıra, servislerdeki işçi sayısının yarıya indirilmesi dolayısıyla servis sayılarının iki katına çıkması gibi ekstra giderler de dikkat çekiyor. OSD Başkanı Haydar Yenigün geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısında bu maliyetleri üreticilerin fiyatlarına yansıtarak tüketiciden karşılayamayacağını vurgulamıştı ancak liste fiyatları bunun tam tersini söyler nitelikte. Ocak temmuz döneminde kur artışlarına paralel artışın çok üzerinde fiyat değişimleri olduğu göze çarptı. Öyle ki bazı modellerde yüzde 30’a kadar varan yükselişler oldu.

Hürriyet

Bakmadan Geçme