3 bankadan dakikada 6 milyon kredi

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, sağladıkları fniansmanla ekonomideki toparlanmanın lokomotifi oldu. Marttan bu yana kredlierin yüzde 61'ini üç banka verdi. Her iş gününde 3 milyar TL, dakikada 6 milyon TL krediye imza attılar.

Koronavirüsün Türkiye'de ilk görüldüğü mart ayından bu yana, gerek panfdemi sürecinde gerekse de 1 Haziran'da başlayan normalleşme döneminde uyguladıkları kampanyalarla küçük esnaftan sanayiciye, KOBİ'lerden tüketiciye toplumun her kesimini rahatlatan kamu bankaları, sağladıkları finansmanla toparlanmanın da tetikleyicisi oldular. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun ( BDDK) verilerine göre, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, mart sonundan 24 Temmuz'a kadar olan dönemde bankacılık sisteminin sağladığı TL kredinin yüzde 61'ine imza attı.

BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün mart sonunda 1 trilyon 798 milyar lira olan TL kredi hacmi, 24 Temmuz'da 2 trilyon 179 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde kredi hacmindeki artış 381 milyar TL, artış oranı ise yüzde 21.1 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde kamu bankalarının TL kredi hacmi 233 milyar lira artarak 783.5 milyar liradan 1 trilyon 16 milyar liraya çıktı. Kamu bankaları bu dönemde verilen her 100 liralık kredinin 61 lirasını verdi.

31 Mart-24 Temmuz arasındaki 77 iş günü dikkate alındığında, kamu bankalarının günde ortalama 3 milyar 28 milyon lira finansman desteği sağladığı dikkat çekti. Kamu bankalarının her iş saatinde sağladığı kredi 356.3 milyon TL, dakika başı kredi artışı ise 5 milyon 938 bin TL olarak gerçekleşti. Üç kamu bankasının mart sonunda yüzde 43.5 olan TL kredilerdeki pazar payı, 24 Temmuz'da yüzde 46.6'ya çıktı.

Bakmadan Geçme