Kocaeli'de neler dönüyormuş?

CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Tahsin Tarhan Petrol Ofisi'nin Derince ilçesine inşa edeceği yeni petrol depolama tesisini kamuoyu gündemine taşımış ve 13 Temmuz 2020 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e yanıtlanmak üzere bir dizi soru yöneltmişti.

PAYLAŞ
Kocaeli Zirve - Kocaeli Zirve

Tarhan’a göre “Petrol Ofisinin Derince’deki rafineri ve kimyasal depolama tesisi projesi birkaç nedenden dolayı ciddi sakıncalar içermektedir. Öncelikle Derince bölgesi 140 binden fazla insanın yaşadığı bir yerleşim yeridir. Nüfus yoğunluğunun bu kadar fazla olduğu bir bölgeye yeni rafineri inşa etmek insan sağlığını hiçe saymak anlamına gelir. Dahası yeni rafineri İzmit Körfezindeki tanker trafiğini arttıracak, bu durum da deniz yaşamı ve deniz trafiği bakımından ciddi riskleri beraberinde getirecektir. Şüphesiz ki yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Ama insan ve çevre sağlığını da korumak zorundayız. Derince’ye rafineri yapma kararı doğayı ve vatandaşlarımızın sağlığını riske atıyor”.

Lisans Başvurusu Hiç Yapılmamış!

Bakan Dönmez’in Milletvekili Tarhan’ın yazılı soru önergesine verdiği yanıtla birlikte Derince tesislerindeki soru işaretleri daha da derinleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın TBMM’ye gönderdiği resmi yazının içeriğine dikkat çeken Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bakanlığının yanıtı oldukça önemli ve ilginç. Çünkü yetkililere göre Petrol Ofisi’nin Derince bölgesiyle ilgili yeni bir rafineri ve kimyasal depolama tesisi lisans başvuru yok. Yani ilgili firma yeni tesis kurma noktasında resmi işlemleri hiç başlatmamış. Oysa soru önergesinin Bakanlığa yöneltildiği ve konunun kamuoyu gündemine taşındığı Temmuz ayında ilgili tesisle ilgili ÇED raporu süreci işliyordu. Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Gerçekten de lisans başvurusu yapılmamışsa nasıl ÇED aşamasına gelindi? Bu konunun açıklığa kavuşması gerek. Bölge milletvekili ve Parti Meclisi üyesi olarak Derince rafineri inşaat projesinin takipçisi olacağız. Hiçbir kurumun doğayı ve insan hayatını tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz.”

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN