İşte Kocaeli'de en fazla vaka görülen ilçeler!

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, Kocaeli'de en fazla vaka görülen ilçeleri açıkladı. Ardaman, açıklana verilerin şüpheli olduğunu da ifade etti.

PAYLAŞ
Kocaeli Zirve - Kocaeli Zirve

Türkiye’de korona virüsü vaka sayılarında yeniden artış görülürken eylül ayı itibariyle ikinci dalga riskine dikkat çekiliyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 1 Eylül itibari Türkiye’de toplam korona virüsü bulaşan hasta sayısı 270 bin, hayatını kaybeden kişi sayısı ise toplam 6 bin 370 kişi. Sağlık Bakanlığı tarafından günlük olarak paylaşılan veriler ise güvenilirlik konusunda sınav vermeye devam ediyor.

Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman’a göre Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan resmi günlük verilere bakıldığında bir başarı söz konusu ama açıklanan verilerin ne kadar doğru olduğu konusunda bütün tabip odalarının şüpheleri var. Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan verilerin tabip odalarının verileriyle eşleşmediğinin altını çizen Ardaman, “Bizim karşılaştığımız vaka sayılarında ciddi artış söz konusu. Yaptığımız incelemelere göre vaka sayılarının daha fazla olması gerekiyor. Özellikle bayram sonrasında ciddi miktarda artış var. Sadece bir doktor günlük olarak 7-8 vaka tanısıyla karşı karşıya kalıyor. Bunun yansımalarının daha fazla olması gerektiğini düşünüyoruz. Sadece bize verilen rakamlar neyse onu biliyoruz” açıklamasında bulundu.

Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden bakıldığında Kocaeli genelinde vaka sayısının yoğunlaştığı ilçeler arasında fabrikalaşmanın yoğun olduğu Gebze, Dilovası, Çayırova ve Darıca yer alıyor. Bütün dünyada önceliğin sağlık değil, ekonomi olduğuna dikkat çeken Ardaman, “Fabrikalarda insanlar yan yana çalışıyor, dolayısıyla bir çalışanda virüsün ortaya çıkması bulaşı kolaylaştırıyor. Çalışma sırasında sosyal izolasyona çok dikkat edilemediği için vaka sayılarının artması çok doğal. Bütün dünyada öncelik ekonomi olmuş vaziyette, ilk başlarda korona virüsü ortaya çıktığında hemen hemen bütün ülkelerde çalışma durduruldu. Hiçbir yere turistik bir ziyaret yapılamadı. Hatta uçaklar iptal edildi ama gelinen bu noktada, artık bütün turizm açılmış vaziyette fabrikalar çalışıyor vaziyette tüm dünyada böyle. Bir bakıma ‘Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir’ vaziyetine döndü” şeklinde konuştu.

Kocaeli’de ve tüm Türkiye’de görev yapan sağlık çalışanlarına ciddi bir şüpheli temas dışında çok ender korona virüsü testi yapıldığını ve sağlık çalışanlarının yıpranmış bir vaziyette olduğunu belirten Akdaman, “İnsanlar evlerinde kaldığı sürede hekimler ve sağlık çalışanları ciddi bir çalışma ortamına girdiler. Giydikleri koruyucu tulumlarla ter içinde kalan çalışanların yaşadıkları zorlukları yalnızca izolasyona tabii tutulan kişiler anlayabiliyor. Doktorların halini görmeyen kişiler durumun ciddiyetini pek anlayamıyorlar. Konuştuğumuz sağlık çalışanları artık bu durumdan sıkıldı ‘insanlar rahat gezsinler diye bizler hasta oluyoruz’ demeye başladılar. Hastalarla karşılaşmayan futbolculara bile haftada iki defa test yapıyorsunuz, ama sağlık çalışanlarına yapmıyorsunuz, bu durum çok tezat. İstifa etme yönünde karar alıp, hekimliği bırakmak isteyen çok kişi var” dedi.

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ikinci dalganın yaşanmasını beklediklerini, bu yüzden de pandemi sürecinin başındaki gibi ciddi ve katı tedbirlere tekrar ihtiyaç olduğunu belirten Akdaman, “Sonbaharla birlikte grip döneminin başlaması insanların bağışıklık sistemlerine zarar verecek, dolayısıyla hastalığa yakalanma ve hastalığı ağır atlatma riskleri çok fazla olacak. Bu nedenle tekrar sokağa çıkma kısıtlaması gibi sıkı tedbirlere başvurulabilir” açıklamasında bulundu.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN