Kocaeli Ticaret Odası ile Sanayi Odası tepki için neyi bekliyor?

Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye uyguladığı ambargonun ardından TÜSİAD ve TOBB'un da aralarında bulunduğu bir çok kurum ve kuruluş açıklamalarda bulunurken Kocaeli Ticaret Odası ile Kocaeli Sanayi Odası'nın tepki vermek için neyi beklediği merak ediliyor.

Temmuz ayından bu yana firmalardan Türkiye’den mal alınmayacağına yönelik resmi taahhüt alan Suudi Arabistan hükümetinin ambargosu 1 Ekim’de başladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün ve YASED Başkanı Ayşem Sargın, konuya ilişkin açıklamalar yayınladı.

“ÜZÜLEREK TAKİP EDİYORUZ”
Açıklamada, Türk iş insanlarının Suudi Arabistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerin sorunsuz bir şekilde sürdürülmesine büyük önem verdikleri belirtilerek, “Birbirini tamamlayıcı nitelikte olan Türk ve Suudi ekonomilerinin kalkınması ve büyümesinin, ülkelerimiz arasındaki ticaretin kazan-kazan ilkesi çerçevesinde sürdürülmesiyle mümkün olduğuna inanıyoruz. Zira ticaretin halkları zenginleştiren ve refahı artıran en önemli unsur olduğunu biliyoruz. Tüm bunlara rağmen, Suudi Arabistan'da ülkemiz firmalarına yönelik giderek artan bir menfi tutum sergilenmeye başladığını üzülerek takip ediyoruz” denildi.

“TÜRKİYE'DEN İTHALAT YAPILMAMASI İÇİN TAAHHÜTNAME İMZALATILDIĞI İFADE EDİLMEKTEDİR”
“Firmalarımızdan aldığımız ve basına da yansıyan şikayetlerde, Suudi yetkililer tarafından Türkiye'den ithalat yapılmamasının ifade edildiğini görüyoruz” denilen açıklamanın devamında, “Ayrıca, firmalarımızdan mal tedarik eden birçok Suudi firmasına, Türkiye'den ithalat yapılmaması için taahhütname imzalatıldığı da ifade edilmektedir. Yine son dönemde küresel lojistik firmaları da, Suudi Arabistan'da Türk ürünlerine karşı uygulanan engeller hususunda müşterilerini uyarmakta, Suudi gümrüklerinde sadece Türkiye'den gelen ürünler için çok uzun süre bekletilmeye hazır olmalarını ve hatta Türkiye'den ithalatın engellenebileceğini belirtmektedir” ifadeleri yer aldı.

SUUDİ TİCARET ODALARI KONSEYİ BAŞKANI DA TEPKİ GÖSTERDİ

Bu konunun ikili ekonomik ilişkilerin boyutunu da aşarak küresel tedarik zincirleri açısından da sorun haline geldiğinin belirtildiği açıklamada, Suudi Ticaret Odaları Konseyi Başkanı Ajlan bin Abdul Aziz Al-Ajlan'ın 3 Ekim'de kendi sosyal medya hesabından Türk ürünlerini boykot etmenin tüm Suudi vatandaşların görevi olduğuna dair paylaşımının her iki ülke iş insanlarında da büyük hayal kırıklığına neden olduğu ifade edildi.

Kocaeli Ticaret Odası ile Kocaeli Sanayi Odası tepki için neyi bekliyor?

Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye uyguladığı bu ambargonun ardından Türkiye'den ve Suudi Arabistan ticaret odalarının Suudi Hükümeti'nin kararlarına karşı sert tepki gösterirken Kocaeli Ticaret Odası ile Kocaeli Sanayi Odası'nın tepki göstermesi için neyi bekledikleri merak ediliyor.

Bakmadan Geçme