'Torba yasa kabul edilemez'

Türk-İş Kocaeli Temsilciliği işçilerin kıdem tazminatlarından mahrum bırakan torba yasası hakkında, 'İstihdamı arttıracağız deyip işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkûm edilemez' dedi

Türk-İş Kocaeli Temsilciliği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri süren torba yasa teklifi ile ilgili kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi. işçilerin kıdem tazminatlarından mahrum bırakan, esnek çalışmayı ve güvencesizliği artıran, kayıt dışı çalıştırmaya af getiren maddeler bulunuyor. Bu yasaya karşı Türk-İş 81 ilde sokağa çıkarak tepkisini dile getirdi. Kocaeli’de Türk-İş’e bağlı alt sendikalar olan, Petrol-İş, Selülöz-İş, Tek Gıda, Tez Kop, Türk Metal gibi bir çok sendika başkanlarının da katılımı il Türk-İş Kocaeli Temsilciği binasın önünde yapılan açıklamaya bir çok sendika üyesi katıldı. Açıklamayı okuyan Türk-İş Kocaeli Temsilcisi Yakup Yıldız, torba yasanın kabul edilemez olduğunu, sendikal yaşamın alt üst olacağını belirtti.

Torba yasaya karşı olduklarını dile getiren Yakup Yıldız’ın açıklamaları şu şekilde;

Geçen hafta TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba kanun teklifi ile bizlerin yıllardan beri karşı durduğu esnekleşme ve güvensizleştirme konuları tekrar gündeme geldi. "Istihdam Paketi" adı altında kamuoyuna sunulan düzenleme uzun vade de bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketidir. 25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere "Istihdam kolaylığı sağlayacağı" iddia edilen düzenleme, aslında belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşmasına, kıdem e ihbar tazminatı gibi işçilerin en teme istihdam güvencelerinin ve de çalışma barışının ortadan kalkmasına, sendikal yaşamın alt-üst olmasına neden olacaktır.

İŞVERENE AF GETİRİYOR

Böyle bir düzenlemeye karşı çıkmazsak hem kendimize hem de çocuklarımıza büyük kötülük yapmış oluruz. İşverenlerin isteklerinin bizim aleyhimize olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu yaşayarak öğrendik. Bu Gidişe dur dememiz gerekiyor. İşsizlik sigorta fonu gerek amacının çok uzağında kalmıştır. İşsizlik Sigortası Fonu, işvereni teşvik fonuna dönüşmüştür. Meclisten geçen, sözüm ona istihdam paketi, işverenlere yeni teşvik- muafiyet ve af getirmektedir.

EMEK SERMAYENİN SÖMÜRÜSÜNDE

Bu düzenleme ile işçinin emeği sermayenin sömürüsüne bırakılmaktadır. Türk-iş yıllardan beri, esnekleşme, güvensizleştirme ve kuralsızlaştırmaya karşı verdiği mücadeleyi aynı kararlılık ve azimle sürdürmektedir. Salgın koşullarını fırsata dönüştürülmek istenmektedir. Çalışma hayatını işçiler aleyhine dönüştürmek için çabalayanlara yanıtımız çok açıktır. Oysa! Hükümetlerin uygulaması gereken öncelikli politikaları kayıt dışı çalışmayı önlemektir. Ülke ekonomisi ve işçiler, kayıt dışı çalışmadan dolayı ağır bedeller ödemektedir. Kayıt dışılığa dayanan emek sömürüsü ortadan kaldırılmalıdır. Kayıt dışı istihdamla ülke büyük bir gelir kaybına uğramaktadır. Salgın koşullarında işsizlikle mücadele böyle olmaz.

GÜNLÜK 39 TL YAŞAMAK ZORUNDALAR

İstihdamı arttıracağız deyip işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkûm edilemez. İşçiler zorla ücretsiz izne çıkartılarak, günlük 39 TL ile yaşamak zorunda bırakılamaz! Sosyal diyaloğun içini boşaltarak iş barışı sağlanamaz işçiye ölümü gösterip satmaya razı olmaları beklenerek işsizlikle mücadele edilemez. TBMM'deki söz konusu düzenleme "İşçiye ölümü gösterip satmaya razı etme" düzenlemesidir! Bugün rüzgâr eken yarın fırtına  biçecektir! İşçinin bu düzenlemeye vereceği yanıt çok net olacaktır. Mücadelemizle işçi aleyhine yapılan düzenlemeler asla izin vermeyeceğiz.

 

Bakmadan Geçme