Esnaf çok ağır bedeller ödemektedir

İlimizin tanınmış isimlerinden İbrahim Bıyıklı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda esnafların yaşadığı sorunları dile getirdi. Bıyıklı 'Esnaf çok ağır bedeller ödemektedir' dedii

Saadet Partisi Kartepe Belediye başkan adayı ve Altınoluk Pastanesi'nin sahibi İbrahim Bıyıklı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla esnafın sorunlarını dile getirirken yapılması gerekenleri de madde madde sıraladı.

İşte Bıyıklı’nın o paylaşımı:

Sadece Türkiye değil Dünya ekonomik anlamda çok zor bir süreçten geçiyor. Elbette Kocaeli’de bundan nasibini alıyor maalesef.

Her şeye rağmen bu zorlu süreci elbirliğiyle atlatacağımıza hiç şüphem yok ama herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Herkes fedakarlıklar yapmalıdır. Malum süreçte işletmeler ve esnaf çok ağır bedeller ödemektedirler. Artık öncelikleri covid-19 salgını değil evine ekmek götürmek, kiralarını ödeyebilmek ve ailesinin asgari giderlerini karşılayabilmektir.

Mart ayından günümüze bir çok işletme ya kapalı ya da kısmi kapalıdır. Yasakların devam etmesi ve ucunun görünmemesi endişeleri arttırmaktadır. Bu yasak kararları alınırken, ekonomik sıkıntılar dikkate alınmazsa, ileride daha büyük ve aşılması zor problemler önümüze çıkacaktır.            

DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN VE BAŞKANLARIMIZDAN RİCAMIZDIR;

1) SGK, vergi ve diğer devlet borçlanmaları en az 1 yıl faizsiz olarak ötelenmeli ve yapılandırma uzun vadelere yayılmalıdır.               

2) İşletmelere 6 ay geri ödemesiz en az 48 ay taksitli faizsiz kredi imkanı sağlanmalı. (önemli husus bu krediden hacizli işletmelerde faydalanmalıdır)                                                   3) Kocaeli Büyükşehir iştiraki olan İZGAZ ve İSU fatura indirimine gitmeli vatandaşımızın ödeyemediği su, elektrik, doğalgaz ve internet faturaları faizsiz olarak ötelenmeli ve ödemesi kolay uzun vadeli yapılandırılmalı. Sayaç okumadan ortalama fatura kesilmesi gibi uygulamalar işletmeleri değil, satıcı şirketleri rahatlatmıştır.

4) Sanayi,Ticaret ve Esnaf işletmelerinin bağlı bulunduğu odalar 2020 Mart ayı dahil 2021 yılı sonuna kadar aidat, munzam aidat belge bedelleri ve ücretlerini almamalıdır.                                       

Maalesef an itibariyle işletmelerin tüm ödemeleri 2021 yılına ötelenmektedir. Bu durum önümüzdeki yılın bu yıldan daha vahim geçeceği endişesi uyandırmakta ve ticari hayat için karanlık bir tablo oluşturmaktadır.  Acil müdahale edilmezse bir çok işyeri yasak kalksa bile işyerini açamayacak veya açsa dahi  5-6 ay içerisinde düştüğü cendereden kendini kurtaramayarak kepenk indirmek zorunda kalacaktır.

SAYGILARIMLA...

Bakmadan Geçme