Yasaklar işe yarıyor mu?

Vakaların yeniden tırmanışa geçmesiyle uygulanmaya başlanan kısıtlamaların devreye girmesiyle yasakların etkisi konuşulmaya başlandı. Bilim Kurulu üyeleri, yaptıkları açıklamalarla yasakların etkisi hakkında konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “İstanbul, İzmir ve Kocaeli’de yüzde 30, Ankara’da yüzde 40 günlük vakada düşüş oldu. Ancak hastane ve yoğun bakımlarda hasta yükü devam ediyor” açıklamasının ardından, bilim kurulu üyeleri de kısıtlamaların etkisinin bu hafta görüleceğini belirtti.

Bilim Kurulu üyeleri de, yaptıkları açıklamalarla yasakların etkisi hakkında konuştu.

''İyileşme süreçleri bir müddet daha devam edecek''

Prof. Dr. Hasan Tezer: İstanbul ve Ankara’da düşüş var ama önlemler henüz tam olarak netice vermedi. Şu anda hastanelerde bir birikme var, iyileşme süreçleri bir müddet daha devam edecek.

''Yılbaşına kadar önlemlerin etkili olacağını düşünüyorum''

Prof. Dr. Tevfik Özlü: İlk etkileri pozitiflik oranında görürüz. Poliklinik başvurularına yansır. Daha sonra hastaneye yatışlarda, yoğun bakımlarda ve en son ölüm oranlarında görürüz. Bakanın açıklaması buna uygun. Bir miktar olumlu etkilenmenin olduğu görülüyor. Ama yeterli olacak mı, önümüzdeki günlerde göreceğiz. Yılbaşına kadar önlemlerin etkili olacağını düşünüyorum. Genelde artışlar büyükşehirlerde olur, daha sonra Anadolu'ya dalga dalga yayılır. Vakaların azalma sürecinde de böyle olacağını umut ediyorum.

Bakmadan Geçme