Vakalar ağırlaştı, yoğun bakımlar alarm veriyor

Prof. Dr. İsmail Cinel, yoğun bakım doluluk oranlarının zirveye yaklaştığını belirterek, 'Bu kadar artan vaka sayısı ciddi bir alarma işaret ediyor. Yoğun bakıma ulaşma süreleri artmaya başladı. Son 3 haftadır yüzde olarak müthiş artışlarla gidiyoruz. Bu çok rahatsız edici ve yoğun bakım çalışanları için ürkütücü bir tablo' ifadesinde bulundu. 

Covid-19 vaka sayılarındaki artışla birlikte yoğun bakım doluluk oranlarının salgının pik dönemindeki oranlara yaklaşması alarm zillerini çaldı.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, son durumu SÖZCÜ’ye anlattı.

“YOĞUN BAKIMA ULAŞMA SÜRELERİ ARTIYOR”

Yoğun bakımların yüzde 75’lik doluluk oranlarıyla pik yaptığı Kasım-Aralık aylarına göre daha az doluluk olduğunu ancak yükselme trendini devam ettiren vaka sayılarıyla yeni zirvelerin görülebileceğine dikkat çeken Cinel, şöyle konuştu:

* Aşının belli oranda işe yaramasıyla yaş ortalaması 58-60 arasına düştü. Ancak son pik döneminden farklı olarak artık yaygın olarak İstanbul'da İngiliz mutantı var.

* Yeni mutant virüsler yeni silahlar geliştirebiliyor. Vakalar daha erken dönemde yoğun bakımlara gelebiliyor ve daha hızlı seyredebiliyor. Yoğun bakımlarda yatak yeri biraz daha var. Henüz pik dönemindeki yüzde 75’lik doluluk oranlarına ulaşılmasa da bu dönemin özelliği, Covid olmayan hasta sayısının çok fazla olması.

* Yoğun bakıma ulaşma süreleri artmaya başladı. Son 3 haftadır yüzde olarak müthiş artışlarla gidiyoruz. Bu çok rahatsız edici ve yoğun bakım çalışanları için ürkütücü bir tablo.

*Zirvenin nereden döneceğini bilmiyoruz. Zirveden vaka sayıları döndükten sonra da yoğun bakımlar için 7-10 güne gereksinimimiz var.

“KONTROLLÜ NORMALLEŞMEYİ YANLIŞ ANLADIK”

Vefat sayılarında ilk kez bir günde yüzde 30,8 üstünde artış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Cinel, “Bu korkunç bir rakam” ve “Yoğun bakımcıların bundan etkilenmemesi olanaksız” yorumunda bulundu.

Bakmadan Geçme