18 yaş üstü ne zaman aşılanacak?

Edirne'de açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Önümüzdeki 3 veya 4 ay içinde yani yaz dönemi dahil olmak üzere 18 yaş ve üstü bütün vatandaşlarımızı aşılama noktasında bir gayret ve çaba içindeyiz.' dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, pandemi tedbirleri, vaka sayıları ile ilgili rakamlar, 18 yaş ve üstü vatandaşların aşılama programları, Sputnik V aşısının ülkeye geleceği ve uygulanma takvimi, yerli aşının durumu ve muhtarların aşılanma programı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

''Haziran ayı sonu itibarı ile 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılamak istiyoruz''

Bakan Koca, “Önümüzdeki 3 veya 4 ay içinde yani yaz dönemi dahil olmak üzere 18 yaş ve üstü bütün vatandaşlarımızı aşılama noktasında bir gayret ve çaba içindeyiz. Özellikle haziran ayı sonu itibarı ile 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılamak istiyoruz, bunda kararlıyız. Ayrıca yaz dönemi boyunca 18 yaş üstü vatandaşlarımızı, gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz” dedi.

''Yarından itibaren muhtarların aşılama takvimi başlamış olacak''

Bakan Koca, geçtiğimiz cuma günü acil kullanım onayı verilen Sputnik V aşısı ile ilgili, “Sputnik V aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. Ve uygulamasını diğer aşılarda olduğu gibi yapacağız” diye konuştu.

Bakan Koca, muhtarlarla ilgili süreci de tamamladıklarını belirterek, “Yarından itibaren muhtarların aşılama takvimi başlamış olacak. İsteyen yarından itibaren randevusunu alabilir” dedi.

''Yerli aşıda Faz 3 aşı çalışmaları da 1-2 hafta içerisinde başlayacak”

Bakan Koca, yerli aşı çalışmaları ile ilgili de, “Faz 2 ile ilgili gönüllülere yaptığımız çalışmalar tamamlandı. Şu an değerlendirmeleri yapılıyor. Faz 3 aşı çalışmaları da 1-2 hafta içerisinde başlayacak” diye konuştu.

Bakan Koca, “Bugün Edirne'de Trakya Bölgesi’ndeki illerimizin durumu ile ilgili tedbirleri ve uygulamaları yerinde değerlendirme fırsatı bulduk. Toplantımıza valimiz, belediye başkanımız, rektörümüz, il sağlık yöneticilerimiz, milletvekili ve siyasi parti il başkanlarımız katıldılar. Salgın yönetiminde Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ'ın durumunu her yönü ile ele aldık” dedi.

Bakan Koca, “Aşılama programına uyum ve sahada elde ettiğimiz sonuçlar da ele aldığımız konularımız arasındaydı. Hem miktar hem de çeşitlilik açısından aşı temini konusundaki çalışmalarımızı daha önce kamuoyu ile paylaştım. Yeni sözleşmelerimiz ve aşı tedariki konusundaki iyileşmelerle mevcut kapasitemizi harekete geçirip daha hızlı bir aşılama programı yürüteceğiz” şeklinde konuştu.

“6 AY İÇİNDE 50 MİLYON DOZ”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Cuma günü ülkemizde üçüncü bir aşının daha kullanımına onay verildiğini duyurmuştum. Böylece Sputnik V aşısı ile birlikte Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz kurumumuzun acil kullanım onayı verdiği üç aşı oldu. Sputnik V aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. Biontech aşısı ise haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Toplam 90 milyon doza ulaşacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek” dedi.

“KISITLAMALARA UYUM İYİ SEVİYEDE BAŞLADI”

Bakan Koca, “Kısıtlamalar ile birlikte vaka sayılarında önemli bir düşüş başlamıştı. Sıkılaştırılmış kısıtlamalar ile birlikte vaka sayısındaki düşüş hızının da daha da artacağı öngörülmektedir. Kısıtlamalara uyum iyi seviyede başladı. Böyle devam etmesi halinde bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz” ifadelerini kullandı.

*Yatak doluluk oranımız ise yüzde 33 ile oldukça düşük. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 58. Kırklareli'de 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 86.

Bakmadan Geçme