Akaryakıt zamlarını durdurmak gerek! - Gölge Adam

Akaryakıt zamlarını durdurmak gerek!


Çok yüksek enflasyon altında, fiyatların her gün katlanarak yükseldiği bir ortamda aylarca sürüm sürüm süründük... 

Aslında son zamanlarda piyasalarda bir miktar normalleşmeye gidiş gözleniyordu. Dün sabah bazı marketlerde “Patates, soğan, domates” gibi ürünlerin fiyatları 5 TL’ye kadar indirilmişti. Ağustos ayında tüketici güven endeksi, aylar sonra ilk kez  6 puan birden yükseldi. 

Sanki piyasalarda bir miktar “Fiyat artışları duruyor” havası esmeye başlamış, bir miktar moral gelmişti. Ama dün gece yine mazotun litre fiyatına neredeyse 1 TL zam yapıldı. 

Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişi durdurmak zorundayız. Dünyada ham petrol fiyatları aylar sonra 100 Dolar’ın altına inmiş…  TL son haftalarda hızlı değer kaybını durdurmuş.. Dolar ve Euro uzun süredir 18 TL seviyesinde duruyor. 

O halde, neden hala iki günde bir benzin ve mazot fiyatlarına zam geliyor?

Bırakın akaryakıt fiyatlarının yerinde durmasını, bir miktar düşmesi gerekiyor. En azından  enflasyon hızını yavaşlatmak adına, akaryakıt üzerindeki vergilerden fedakarlık yapmak gerekiyor.

Ama bizim ülkemizde hala haftada üç kere benzin ve mazot fiyatı yükseliyor.

Akaryakıt ve enerji fiyatlarını bir şekilde dengeleyemezsek, emirle, yasayla gıda fiyatlarını da düşüremeyiz. Hattı bırakın düşürmeyi, hala artmasını engelleyemeyiz. 

Şu Abdülhamit Han bir an önce Akdeniz’de petrol yatakları bulsa da benzin ve mazot zamlarının artık bir sonu gelse...

AVRUPA ÇOK AYIP EDİYOR 
Avrupa ülkeleri, Türk vatandaşlarını kendi ülkelerinde turist olarak bile görmek istemiyorlar. Avrupa ülkelerinin konsolosluklarında vize için kuyrukta bekleyen, vize için avuç dolusu para ödeyip, dosyalar dolusu evrak hazırlayan Türk vatandaşları, “Başvurunuz reddedildi” cevabıyla karşılaşıyor.

Kuşkusuz Avrupa ülkelerinin tümünün böyle bir tavır almasında kendilerince haklı gerekçeler var. 

Ama çok açık bir şekilde Türkiye’ye ayıp ediliyor, Türk vatandaşlarına hakaret ediliyor.

Pek iyi biz, bu hakaret karşısında ne yapabiliyoruz?

Ne yazık ki Avrupa’dan gelecek bir turiste bile ihtiyacımız var. 

Avrupalı, ABD’li bize vize vermiyor.

Ama Avrupalı, ABD’li Türkiye’ye gelmek istese, oturduğu yerden bilgisayara girip Türkiye vizesini beş kuruş ödemeden alabiliyor. 

Bu durum, büyük ölçüde ülkenin itibarı ile ilgili bir durum. 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, vatandaşlarının seyahat hakkını  daha titiz ve tutarlı  tavırlar koyarak koruması gerekiyor. 

BİR GÜN KORKULAN OLURSA
Geçen kış mevsiminde de yaşadık. Zaman zaman çok ciddi “Kar geliyor, tipi geliyor” uyarıları yapıldı. Hatta meteorolojinin ve AFAD’ın bu uyarıları nedeniyle ortalıkla bir parmak kar yokken, okullar için tatil kararı alınmıştı.

Bu yaz mevsiminde de sık sık “Çok şiddetli yağmur, dolu, fırtına hortum” ayarları yapıyor. Hatta geçenlerde meteoroloji Kocaeli bölgesi için “Turuncu alarm” verdi , Yani “Kimse evinden çıkmasın, tufan olacak” demeye getirdi. 

Şükürler olsun, Allah bölgemizi koruyor. Radyolar, televizyonlar, internet siteleri “Korkunç yağmur yağacak. Müthiş fırtına olacak” derken, AFAD insanların cep telefonlarına bile mesaj gönderiyor. 

Bu ihbarlar pek çok kişiyi korkutuyor..

Ama birkaç  böyle uyarı daha yapılır da, korkulan olmazsa, uyarılara kimse uymayacak. İşte o zaman gerçekten şiddetli yağmur, güçlü fırtına olursa, başımıza ceviz gibi dolular yağarsa ne yapacağız bilemiyorum. 

Her an tedbirli olmak lazım. Ama bu uyarıları da artık çok fazla abartmamak lazım. 

Bir gün gerçekten bu bölgede çok yağmur yağar, çok fırtına olur ve hortumlar çıkarsa  yetkililer ne kadar bu duruma hazır bunu da çok merak ediyorum. 

PROMOSYONDA BÜYÜK HAKSIZLIK 
Banka promosyonları konusunda büyük haksızlık ve kargaşa yaşanıyor. 

Devlet memurlarının bir kısmı yıllık 20-25 bin TL promosyon alırken, aynı devlet memurlarının bir kısmına  500-1000 TL promosyon parası ödeniyor. 

Falanca fabrikanın işçileri çok küçük miktarda promosyon alırken, filanca fabrikanın işçilerine  10-15 kat promosyon veriliyor.

Maaşını filanca bankadan (Genellikle devlet bankası) alan emekliye üç kuruş promosyon, maaşını  özel bankadan aylan emekliye  7-10 bin TL promosyon veriliyor.

Bu konuda büyük adaletsizlik, dengesizlik ve haksızlık var. 

Bankaların promosyon ödemeleri konusu bir yasa ile sabitlenmeli. Bankalar zaten çok büyük karlar elde ediyorlar. Promosyon konusunda da insanları sömürüyorlar… 

Örneğin yargı veya silahlı kuvvetler mensupları çok yüklü promosyon alırken,  polis üvey evlat muamelesi görebiliyor. 

Bu dengesizliği, adaletsizliği mutlaka önlemek, en azından bütün emeklilerin her bankadan  aynı miktarda promosyon parası almasını sağlamak gerekiyor.
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
03Mar
05Şub

Sökme Akıl Belediyesi!

01Ara

BU KADAR MI BECERİSİZLİK OLUR?

15Kas
10Kas

PES DOĞRUSU!