Gölge Adam

Bu nasıl bir protokoldür?

Gölge Adam

6 Ekim’de Milli Eğitim Bakanlığı ile A101 Süpermarketler arasında imzalanan protokole göre; öğrenciler işyerlerinde dört gün ucuz işgücü olarak çalışacak, bir gün okula gidecek.

Bu protokolün amacı “Sektör çalışanlarının Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) aracılığıyla eğitim öğretim sürecine dahil olması ile mesleki eğitim ve istihdam süreçlerini yaşama geçirmek” olarak açıklandı.

Daha önce buna benzer protokoller nedeniyle “çocuk işçiliği” eleştirisiyle karşı karşıya kalan Milli Eğitim Bakanlığı, bu kez daha da ileriye giderek bunu sistemleştirmiş görülüyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, A101’in de yer aldığı bu tip süpermarketleri “üç harfliler” diyerek stokçulukla suçlamamış mıydı?

Üç harflilerin perakende sektöründe yaptıkların herkes şikayetçi değil mi zaten?

Milli Eğitim Bakanlığı, bunlarla nasıl protokol imzalar?

A101’e bu kadar açıktan nasıl destek verilebiliyor, insanın aklı almıyor.

Mesleki Eğitim Merkezleri’nin kuruluş amacı “Çocukların diplomasız kalmaması, bir yandan da meslek öğrenebilmesi” için iken bu yapılanın adı resmen çocuk işçiliğinin sömürülmesidir.

Çünkü, A101’in de yer aldığı bu üç harfli süpermarketlerin sermaye sorunu yok, ucuz işçi bulmak sıkıntıları var.

Ucuz işçi bulmayı da devlet eliyle sağlarsanız bu üç harfli süpermarketler ile diğer süpermarketlerin rekabetini saylayamazsınız.

O zaman da tam anlamıyla tekelcilik olur, istedikleri ürünleri istedikleri fiyata alır, istedikleri fiyata satarlar.

A101 ve bunun gibi süpermarketlere sağlanan ucuz iş gücü perakende sektörü içerisinde uzun vadede telafi olmayan zararlara yol açacaktır.

Ayrıca bu marketlerde düşük ücretlerle 10-12 saat çalışanların ücretleri çok daha aşağıya çekilerek tam bir sömürü düzeni oluşturulacaktır.

Üç harflilere sağlanan ucuz ürün tedariğinin yanı sıra ucuz iş gücü ile perakende sektörü tamamen bunların kontrolüne geçecektir.

İşte o zaman da iş işten geçmiş olacak.

Yazarın Diğer Yazıları