Tahsin  Keskin

BÖYLE ŞEFFAFLIK OLMAZ

Tahsin Keskin

Kocaelispor’un en zorlu deplasman maçını izlemek için Cumartesi günü Hatay’a gitmiştim.

İskenderunspor-Kocaelispor maçının değerlendirmesini geçen yazımda yapmıştım zaten. Bugün de Kocaelispor’un en çok konuşulan belki de en çok tartışılan ismi Avukat Harun Kaya ile neler konuştuğumuzu anlatacağım size.

Öncelikle belirtmem gereken bir konu var.

Uluslararası uçuşlara açık olmasına rağmen işletmesini beceremediğimiz Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’ndan uçuş yapılamadığı için her zaman olduğu gibi Sabiha Gökçen Havalimanı’na gittim.

Her zaman özel aracımla giderken bu sefer Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 250 numaralı hattını kullanarak havaalanına gittim.

2018 yılına kadar özel bir firmanın tekeline verilen işletme işini şu anda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yapıyor.

Daha önce özel siyasi bağlantılarla peşkeş çekilen özel işletmede ücretler neredeyse uçak bileti fiyatına yakın alınırken şimdi İzmit Otogar’dan kalkan son model yolcu otobüsleri,  Sabiha Gökçen Havalimanı’na 50 liraya hizmet veriyor.

Hem de seferler her saat başı ve karşılıklı yapılıyor.

Bunun için Kocaeli halkının Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkür borcu vardır.

Bunu niçin söylediğimi bir sonraki yazımdaki 'Hatay’dan İzlenimlerim’ bölümünde daha iyi anlayacaksınız.

Şimdi gelelim uçakta Kocaelispor yöneticisi Harun Kaya ile ne konuştuğumuza…

Uçakta Harun Kaya’nın yanı sıra diğer yönetici Ömür Öztürk ile hiç aralıksız 2 saat boyunca Kocaelispor’u konuştuk.

En çok Harun Kaya konuştu, ama dolu dolu, her söylediğinin altını doldurarak anlattı.

İlk önce söze başlarken Kocaelispor yöneticisi olarak CHP ile ilgili tek kelimelik ve hiciv içeren paylaşımının yanlış olduğunu kabul ettiğini ancak konun çok abartıldığını ve haber değerinin olmadığını söyledi.

Ben de kendisine Kocaelispor yöneticisi olarak böyle bir paylaşım yapılıyorsa haber değerinin olduğunu ve abartılmadığını söyledim.

Sonra TFF 1.Lig’deyken yapılan transferler için kendisine haksızlık yapıldığını belirtti.

Geçen yıl sadece Tisdell, Pereira, Mandjeck, Diego Özçakmak, Atila Turan, Alpay Çelebi transferlerini kendisi tarafından yapıldığını söyledi. Bu isimler içerisinde yolların ayrıldığı yabancı oyuncular içerisinde hiçbir ismin Kocaelispor’a külfet getirmediğini ve hatta alacaklarını bıraktıklarını, transfer ettiği diğer yerli oyuncuların şu anda takımın en önemli parçası olduğunu ifade etti.

Adı daha önce şike ile anılmış kaleci Korcan Çelikay’ın transferinin Kocaelispor’a hiç yakışmadığını söylediğimde aynen fikrime katıldığını ve o oyuncunun transferini kendisinin de istemediğini ancak transfere engel olamadığını bütün açık yüreklilikle söyledi.

Kendisinin daha çok Trabzonsporlu olarak anılması ile ilgili aynen şunları söyledi.

''Bu kente herkes bir yerlerden geldi. Benim de aslım Trabzonlu. Aslen Trabzonlu olanlar doğal olarak Trabzonspoludur zaten. Ne yapayım şimdi? Kesip atayım mı? Trabzonlularda futbol bir yaşam biçimidir. Bunu söküp atamazsınız. Ancak ben Kocaeli’de yaşıyorum, Kocaeli’nin ekmeğini yiyorum ve Kocaelispor’u çok seviyorum. Şu anda en önemli sevdam Kocaelispor’dur. Bu birilerinin saçma sapan suçlamaları ile değişmez, bunu değiştirmeye kimsenin de gücü yetmez. Her zaman Kocaelispor aidiyet duygusuyla hareket ettim. Ayrıca 2 yıl önce 1.Lig play of maçında 1461 Trabzon’u eleyip finale yükseldiğimizde Trabzon camiası tarafından suçlandığımı kimse bilmiyor. Ben özümle, yüreğimle Kocaelisporluyum. Beni eleştirenlerin hangisi Kocaelispor’a benim kadar maddi katkı sağladı? Kocaelispor için bazen günlerce ailemi görmediğim oluyor. Kocaelisporluluğumu kimsenin sorgulama hakkı yok. Daha iyisini yapacak olan olursa buyursun gelsin, elimzden gelen yardımı da yaparız. Trabzonspor 38 yıl sonra şampiyon oldu, ama ben tek paylaşım bile yapmadım. Bu konuda beni eleştirenlere hakkımı helal etmiyorum.''

Yukarıdaki cümlelere baştan aşağıya hak verdiğimi söylemek isterim.

Keşke herkes Harun Kaya kadar Kocaelisporlu olsa ve katkı sağlasa.

Kendilerinin yönetime geldiklerinde Kocaelispor’un borç-alacak durumunu sorduğumda ise şunları söyledi;

‘’Kocaelispor’a geldiğimizde borçların tamamının ne olduğunu bile bilmiyorduk. Çünkü net bir borç alacak listesi yoktu. Bir çok borç sonradan ortaya çıktı. Mesela Aziz Yıldırım’a olan borçtan hiç haberimiz yoktu. Aziz Yıldırım ile yapılan görüşmelerden sonra kendisi ile anlaşıldı ve borç 1 milyon dolara indirildi. Borcun 500 bin doları ödendi ama diğer kalan 500 bin dolar ödendiğinde borcun bittiğine dair evrak alabilecek miyiz, ondan bile emin değiliz. Çünkü Aziz Yıldırım’ın avukatı bize sadece sözlü olarak birşeyler söylüyor. Yazılı bir evrak hala alınabilmiş değil. Ayrıca bu borcun nasıl oluştuğunu ve nereye harcandığını da bilmiyoruz.’’

Şu anlaşılıyor ki; bir mahalle bakkalının bile bir defteri olur, borcunu alacağını bilir. Ancak ne acıdır ki, Kocaelispor’un bir bakkal defteri bile yokmuş.

Bu takımın borcunun 50-60 milyonlarda kalmasına hayret etmemek mümkün mü?

Kim bilir bu kulüpte daha neler yapıldı, neler döndürüldü?

Söz paradan açılmışken Sponsorlardan sorumlu yönetici Ömür Öztürk’e imzalanan sponsorluk anlaşmalarının miktarlarını sordum.

Aldığım cevap çok netti. Öztürk: ‘’Sponsorluk gelirleerimizi açıkladığımızda Kocaelispor’dan alacaklı olanlar hemen başvuru yaparak gelirlerimize el koyuyorlar. O yüzden anlaşma miktarlarını açıklayamıyoruz’’ dedi.

Böyle bir açıklamaya asla katılmadığımı, hukuk devletinde böyle bir şeyin olamayacağını ve yönetimin bunu yaparak suç işlediğini söyledim. Şeffaflık ilkesi çerçevesinde biz bile sponsorluk anlaşmalarının miktarını bilemeyeceksek bunun sağlıklı bir yönetim anlayışı olmayacağını düşünüyorum.

Uçaktaki yöneticilerimizden rakam alamayınca bir gazeteci olarak uçaktan iner inmez hemen kısa bir araştırma yaptım.

Araştırmamda çok ilginç diğer bilgilere ulaştım.

Kocaelispor’un Yıldızlar Holding’le yaptığı sponsorluk anlaşmasının 15 milyon civarında olduğunu ve bir şarta bağlı olarak bu paranın ödeneceği öğrendim.

İddia edilene göre şart şuymuş;

Eğer Kocaelispor'un olağanüstü kongresinde bu yönetim göreve gelmezse anlaşma iptal edilebilirmiş.

Allah aşkına bu nasıl bir sponsorluk anlaşmasıdır.

Kimin göreve geleceğine sponsorlar mı karar verecek artık.

Yoksa kimse göreve talip olmasın, büyük sponsorluk anlaşması iptal olur diye aba altından sopa mı gösteriyor birileri!

Olacak iş mi?

Yıldızlar Holding, Engin Koyun’a mı yoksa Kocaelispor’a mı sponsor oluyor anlayamadım.

Yine çok önemli bir kaynaktan edindiğim diğer bir bilgiye göre; Kocaelispor Başkanı Engin Koyun, sezon sonunda takımı şampiyon yaparak başkanlık görevinden ayrılacak ve 2023 yılında gerçekleştirilecek genel seçimlerde milletvekili adayı olacak.

Ancak Allah göstermesin, Kocaelispor şampiyon olamazsa veya milletvekili olamazsa Başkan Koyun ne yapacak, onu çok merak ediyorum.

Yani işin aslında Engin Koyun’un şu anda tek odaklandığı konu 2023 yılında gerçekleştirilecek genel seçimlerde Kocaeli’den milletvekili olabilmek. Gerisi teferruat...

Bu arada o gün 2 saatlik Harun Kaya ile görüşmemizden edindiğim izlenim;

Daha önce de Harun Kaya’ya Kocaelispor konusunda çok büyük haksızlıklar yapıldığı düşünüyordum, kendisi ile görüştükten sonra bu düşüncem tescillendi.

Ayrıca her ne kadar bundan sonra yönetimde yer almayacağını söylesede oluşturulacak yeni yönetimde Harun Kaya’nın mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum.

Hukuk insanı kimliğinin yanı sıra Kocaelispor’da çok büyük eksiklik olan kurumsal kimliğin oturtulması için  Harun Kaya yeni yönetimin olmazsa olmazı bana göre.

Hem duruşu, hem futbol bilgisi, hem de dürüstlüğü ve adamlığıyla bu kentte kaç tane Harun Kaya var?

Var olanların kıymetini bilelim ve onlara sahip çıkalım.

NOT: 18 Kasım Cuma günü Hatay’dan İzlenimlerim’i okuyabilirsiniz.

Yorumlar 2
CEVCET 16 Kasım 2022 13:06

Tahsin bey her yazınızı büyük bir beğeni ile okuyorum. bu kentte ilgi ile takip ettiğim tek gazetecisiniz. ancak bu yazınızda Harun Kayayı biraz gereksizce övdüğünüzü düşünüyorum. hemşericilik yapmak size yakışmıyor. düşüncelerimi dikkate alırsınız almazsınız sizin bileceğiniz bir şey elbette. ancak şunu blin, bu halk herkesi çok iyi biliyor.

İzmit 16 Kasım 2022 09:28

Bize trabzonsporlu yönetiçi lazım değil izmite adam mı kalmadı gitsin rrabzonsporda yönetiçilik yapsın tahir başkan destek olmasa yönetiçi olurmuydu? Bize bahri yavuz ve yönetimi gibi gerçek kocaelispor lu insanlar lazım tahir başkan destek verdiği yerde herkes yönetiçi olur

Yazarın Diğer Yazıları