Tahsin  Keskin

Size kötü bir haberim daha var

Tahsin Keskin

2 hafta önce yaptığımız ‘’Kocaeli’de ekmek 5 oldu. Halk ekmeğe de zam geliyor’’ haberlerinden sonra Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı beni arayarak bu haberin doğru olmadığını söylemişti.

Sonrasında Kocaeli Zirve’nin sosyal medya kanalında konuğumuz olan Başkan Sarı, ekmek zammının gerekçelerini anlatmıştı.

Çok açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, Başkan Sarı’nın bizde yayınlanan açıklamasından sonra bu açıklamaları izleyen herkes Başkan Sarı’ın konuşmalarından ikna olmuş ve kendisine hak vermişti.

Başkan Sarı, gerçekten çok samimi ve içten açıklamalarda bulunarak ülke olarak ne kadar zor şartlarda bulunduğumuzu, bu şartların neticesinde ekmek üreticilerin  maliyetlerinin çok ciddi yükseldiğini ve ekmek zammının gerekçelerini uzun uzun anlatmıştı.

İzleyiciler gibi ben de ikna oldum doğrusu.  

Ancak Başkan Sarı’nın halk ekmeğe zam konusundaki haberimizi yalanlamasının gerçeği yansıtmadığını ve haberde yazdığımız gibi halk ekmeğe zam yapıldığını iki gün önce gördük.

Haberlerimizden sadece 10 gün sonra 200 gramdan 210 grama çıkarılan halk ekmeğin fiyatı 3 TL’den 3 lira 75 kuruşa yükseltildi.

Keşke bizim haberimiz doğru çıkmasaydık da halk ekmeğe zam yapılmasaydı.

1 Kasım’da Kocaeli’deki ekmeğin fiyatına 1 lira zam yapılarak 4 TL’den 5 TL’ye çıkartılmıştı.

Size kötü bir haberim daha var.

Konuştuğum fırıncıların çoğu yılbaşından sonra ekmeğe yeni bir zammın kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar.

Hatta Şubat ayında ekmeğin 6,5 veya 7 lira, halk ekmeğin de 5 lira olma ihtimali konuşuluyor.

Gerçi bu haberimizi de hemen yalanlayanlar çıkabilir belki ama biz size gerçekleri yazacağımıza söz verdik çünkü.

Yalnızca ama yalnızca gerçekler…

------------------------------------------------------

6 KASIM’IN İZMİT İÇİN ÖNEMİ NEDİR?

Ülkemizde kurulan ilk Türk Kağıt Fabrikası'nın resmi açılış günüdür 6 Kasım.

Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları (SEKA) 6 Kasım 1936 yılında İzmit’te açıldı.

Temelleri 14 Ağustos 1934’te atılan fabrikanın açılmasında en büyük emeği olan isim Mehmed Ali Kağıtçı'dır.

Mehmed Ali Kağıtçı ismi hem İzmit için hem de Türk Sanayi tarihi için çok önemlidir.

Ancak Kocaeli’deki amatör futbol takımlarının en fazla karşılaşma oynadığı İzmit’in göbeğindeki  Mehmet Ali Kağıtçı Stadı isminin nereden geldiğini çoğu kişi bilmez bile.

Soyadını Atatürk'ün verdiği, Türk Kağıt Sanayinin Kurucu Müdürü Mehmed Ali Kağıtçı'nın mücadelesi olmasaydı bu ülkede ne kağıt üretilebilirdi ne ne de sanayi üretimine geçilebilirdi.

O yüzden Mehmed Ali Kağıtçı ismi de SEKA’nın açılışı da Türk Sanayisi için çok önemlidir.

SEKA’nın açılışından sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin, Beş Yıllık Sanayi Planları içerisinde sanayi kuruluşları yerini almıştır.

Türk Kağıt Sanayisi’ne çok büyük katkıları bulunan SEKA’da makineler yenilenmeyince 1998 yılında özelleştirme kapsamına alınıp anonim şirkete dönüştürülmüştür. Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan SEKA, 2005 yılında Sümer Holding ile birleştirilerek kapatılmıştır.

Şirket arazisi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından park haline getirilmiştir. SEKA adının yaşaması için parkın adı da Seka Park olmuştur. Seka Park, şu anda yeşillikler içerisinde Marmara'nın en büyük etkinlik alanlarından biridir.

Yazarın Diğer Yazıları