Tahsin  Keskin

Tavuk üreticileri zorda!

Tahsin Keskin

Kocaeli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği istişare toplantısı dün Antikkapı Restoran'da gerçekleştirildi. 

Kocaeli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği yöneticisi ve genel koordinatörü Ceyhun Eken’in davetlisi olarak katıldığım toplantıda hem yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldım hem de tavuk üreticilerinin dertlerini, sıkıntılarını dinledim.

Öncelikle yapılan çalışmalar hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum.

Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği’nin Kocaeli’deki yeni yönetimin 1. Yılı çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda genç ve dinamik bir yönetimin oluştuğunu ve kendilerine büyük hedefler belirlediklerini söyleyebilirim.

Tavuk üreticilerinin sorunları konusunda çok aktif rol alan Kocaeli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Tayfun Sönmez ve ekibi, Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç’a en büyük desteği verecekler gibi görünüyor.

Özellikle üreticilerinin haklarını korumak için kooperatif kurmayı hedefleyen Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, Kocaeli yönetiminden aldığı destekle toplantıdan çok mutlu ayrıldı.

Kocaeli’nin Türkiye’nin beyaz et yetiştiriciliğinde önemli bir paya sahip olduğunu belirten Kocaeli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Tayfun Sönmez, "Önümüzdeki yıllarda amacımız profesyonel çiftçilik, modern tarım üzerinde çalışmalar yapmak olacak. Çünkü tavuk etinin önemi gittikçe artıyor. Hatta Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün yayınladığı rapora göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde de bu trend ivme kazanacak. Rapora göre yılda 74 milyar tavuk yetiştirilip tüketiliyor. Bu rakamın 2023 yılı itibarıyla yüzde 15 artarak 85 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Yani biz üreticiler toplumsal sınıf tanımaksızın her sofraya ürünler yetiştiriyoruz. Birlik çatısı altında daha fazla zaman geçirerek bu yükselen ivmede daha büyük katkı sağlamanızı bekliyoruz" dedi.

Bütün dünyada tavuk etinin önemi artarken tavuk üreticilerinin de geleceğe ilişkin çok ciddi sıkıntıları ve endişeleri var.

Tavuk üreticilerinden küçük işletmelerinin çoğu çiftliğini kapatmış durumda.

Şu anda üretimine devam edenlerde borç içinde.

Büyük işletmelerde sürdürülebilirliği sağlamak için mücadele veriyor.

Tavuk üreticileri arasında kapanan büyük işletmelerin de sayısı az değil.

Üretim maaliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi olan üretici firmalar, ürünlerinin gerçek değerinde satılmadığını belirtiyorlar.

2013 yılına kadar yönetmeliklerinin bile olmadığını belirten firma sahipleri, o tarihten sonra entegre ile üretim arasında ilişkilerin güçlenmeye başlanması ile rahat bir nefes aldıklarını, haksız rekabetin önüne geçildiğini ancak ülkede genel fiyat artışları ile birlikte tavuk üreticilerinin dayanma gücünün ortadan kalktığını söylediler.

Yaşanan ekonomik krizde tavuk fiyatlarında her ne kadar iyileştirme olsa da bu her zaman enflasyonun altında kalmış.

Tavuk eti ve yumurta fiyatlarında bir taban fiyatının olmaması nedeniyle üreticiler arasında bir birlik olmadığı için herşeyin arttığı bir zamanda bile 6 ay boyunca tavuk ve tavuk ürünlerine zam yapamadıklarını, amaortismanı düşünecek halde olmadıklarını belirten üretici firmalar, çiftliklerdeki tadilatları bile yapamadıklarını söylüyorlar.

Üreticiler, Türkiye’nin en büyük sektörleri arasında yer almalarına rağmen teknolojilerini yenileyemediklerini, bunun sonucu olarak bir çok işletmenin daha kapanma sürecine gireceğinin altını çiziyorlar.

Entegre tesisleri ile üreticilerin aynı oranda bütüyüp gelişememesi sonucu tavuk üreticilerinin batağa doğru sürüklendiğini belirten firma sahipleri, kurulan birliklerle acil önlemlerin alınmasını istiyorlar.

Üretici firma sahipleriyle olan görüşmemde bir gerçeği daha öğrendim.

Üretilen tavuk eti ve yumurtanın iç piyasada azalaması nedeninin Rusya’ya yapılan ihracaat ile bir ilişkisinin olup olmadığını sordum.

Aldığım cevap çok ilginçti.

Meğer Rusya’nın Türkiye’den tavuk eti ve yumurta aldığı tamamen bir efsaneymiş.

Rusya, Türkiye’den ne tavuk eti ne de yumurta alıyormış.

Rus yetkililer ülkemize gelip, sizden tavuk eti ve yumurta alacağız dedikten sonra Türkiye’deki üretim tesislerini gezdiklerini, burada uygulanan üretim sisteminin bir kopyasını Rusya’da kurduklarını ve kendi ülkelerinde üretime geçtiklerini öğrendim.

Üstelik Rusya’da ısınma, barınma ve ulaştırma maliyetlerinin çok düşük olmasıyla birlikte bu ülke ile üretim maliyetleri konusunda da yarışmanın mümkün olmadığını belirtiyorlar.

İster misiniz, yakında Rusya’dan tavuk eti ve yumurta ithal etmeye başlayalım?

Olursa ben şaşırmam.

Yorumlar 2
Galip cesur 26 Ağustos 2023 12:28

Kardeşim tavuk üreticilerinden bize ne, çok mu dert.. hormon, ilaç, antibiyotik ile yetişen tavukları satıyorlar.. bırak onu da yurtdışından alalım. Daha ahlaklı onlar

Yüksel mete 25 Ağustos 2023 19:10

Çokdoğru hatta eksik bile yazılmış üreticininsorunu

Yazarın Diğer Yazıları