• Haberler
  • Gündem
  • Afyoncu: 50-60 sene sonra devletlerin yok edilişine şahit olacağız

Afyoncu: 50-60 sene sonra devletlerin yok edilişine şahit olacağız

13. Kocaeli Kitap Fuarı'na katılan tarihçi ve yazar Erhan Afyoncu, 'Yakın Tarih Dersleri' konulu söyleşisinde önemli açıklamalarda bulundu.

Kocaelili kitap tutkunlarını bu yıl 13. kez kâğıdın büyülü dünyasıyla buluşturan Kocaeli Kitap Fuarı önemli konu başlıkları ile devam ediyor.  Türklerin, Anadolu’ya girmesi ve Osmanlı’nın yükseliş devrinden son dönemlerine kadar yaşanan önemli olaylara değinen Milli Savunma Üniversitesi Rektörü, tarihçi ve yazar Erhan Afyoncu, “Dünya yeni baştan şekillenecek. Milletlerin, devletlerin yok edilişini 50-60 sene sonra herkes görecek. Aile yapısına sahip çıkmayan, genç nüfus üretmeyenler, tarihine sahip çıkmayan, milli ve manevi değerlerini kaybeden hiçbir devlet var olamayacak. Hiçbir ülke ayakta kalamayacak. Tarih sayfasından çekilecekler” değerlendirmesinde bulundu.

“ABDÜLHAMİD, YAHUDİLERİN FİLİSTİN’E GÖÇÜNÜ YASAKLADI”

Filistin-İsrail arasında yaşanan savaşa da değinen Erhan Ayfoncu, Filistin ve Kudüs’ün 400 yıl Osmanlı idaresinde kaldığını belirterek, şunları kaydetti; “19. yüzyılda Lübnan karışıyor. O zaman bölge Osmanlı'nın Halep ve Şam vilayetine bağlı. Filistin’de az miktarda Yahudi var. 19. yüzyılda Rusya ve Polonya'da büyük katliamlara uğruyorlar. Avrupa'ya, Amerika'ya Yahudi göçü başlıyor. İsrail'de 7,5 milyon, ABD'de 6 milyon Yahudi var. Bu sayede Yahudi lobisi çok güçlü. Sultan 2. Abdülhamid, Filistin bölgesine Yahudi göçünü yasaklıyor ve ‘imparatorluğun farklı bölgelerine yerleşebilirsiniz ama Filistin'e yerleşemezsiniz’ diyor. Fakat Yahudiler, vaat edilmiş topraklar hayali ile her başlarına gelen büyük felaketi İsrail'in kurulmasına işaret olarak düşünüyorlar ve göçü zorluyorlar. Abdülhamid'in yasaklamasına rağmen bazı mahalli yöneticiler Yahudilere toprak satılmasına göz yumuyorlar. Fakat bu çok büyük oranlarda değil. Osmanlı arşivine göre 1900 yılında 22 Yahudi yerleşim yeri var. 219 bin dönüm Yahudilerin elinde toprak var. Bu da bugünkü Filistin'in yüzde 1'i bile değil. Yani çok büyük oranda yerleşim yeri olmamıştır. Abdülhamid'in tahtan indirilmesinden sonra Yahudi yerleşimci sayısı artmıştır. İngilizler, ABD'nin onayını alarak bölgeye Yahudilerin yerleştirilmesi süreci başladı. Kurulan Yahudi Tugayı Filistin'e giriyor. Buna rağmen 1948'de bile Yahudilerin az toprakları var. Asıl bundan sonra artmaya başladı” dedi.

 

“OSMANLI’NIN YANINDA SAVAŞAN ARAPLAR DA VARDI”

Emperyalistlerin, Türkleri ve Arapları birbirine düşman etmek için yıllarca yoğun bir çaba içinde olduğunu kaydeden Afyoncu, “Araplara, ‘Osmanlı sizi yıllarca sömürdü’, Türklere de ‘Araplar isyan etti, sizi arkadan hançerledi’ diye empoze edildi. Arapların tamamı değil, Şerif Hüseyin isyan etti. Fakat Osmanlı ordusunun yanında savaşan Araplar da vardı. Mesela Kassam Tugayları var. Kim bunlar? İzzettin Kassam Filistinli bir Müslüman. Fransız ve İngilizlere karşı Osmanlı’nın yanında direnen Osmanlı devletinin bir vatandaşı. Böyle birçok Arap var. İngilizlerin yanında da Osmanlı'nın yanında da savaşan Araplar var. Bunu böyle kestirip atmak doğru değil” İfadelerini kullandı.  Afyoncu, Türkiye'nin, Ukrayna-Rusya savaşında olduğu gibi Filistin-İsrail savaşında da akıllı, olumlu siyasi ve diplomatik hamleler yaptığını sözlerine ekledi.

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme