90 yaşındaki okuldan Atatürk anması...

Gebze'nin 1928 yılında kurulan ve dönemin valisinin ismini taşıyan en köklü eğitim kurumu Eşrefbey İlkokulu'nda Ulu Önder, 80'nci ölüm yıldönümünde böyle anıldı: 'Kaygılanma çocuk. Herkes ölür. Kimi toprağa, kimi yüreğe gömülür'

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80'nci yıldönümünde önceki pazar günü yurt genelinde düzenlenen törenler ve sivil toplum örgütlerinin etkinlikleri ile anılırken okullarımızda da çeşitli etkinlikler düzenlendi. O etkinliklerden biri de Gebze'nin en köklü eğitim kurumlarından, 1928 yılında eğitime açılan Eşrefbey İlkokulu'nda gerçekleşti. Gebze'nin 90 yıllık eğitim kurumu Ulu Önder'i 80 yıldır yüreğine gömmüş..

Okulun 1, 2, 3 ve 4'ncü sınıf öğrencileri, öğretmenleri Zilfi Selçuk, Sema Yakışıklı, Sevil Davutoğlu, Özge Omrak, Elif Erdal ve Sevilay Akkaya Önen rehberliğinde uzun soluklu bir prova ve hazırlık sürecinin ardından parmak ısırtan bir programa imza attı.

1'nci sınıf öğrencilerinin oratoryo gösterisinde bulunduğu programda 2'nci sınıf öğrencileri, 'Atatürk Çocukları' adlı şarkıyı seslendirip 'Atam İzindeyiz' yazılı pankart açtı.

3'ncü sınıf öğrencilerinin gösterisi, öğretmenleri Sevilay Akkaya Önen'in okuduğu şiir ile başladı. Ardından öğrenciler önce Atatürk ilkelerinin yazılı olduğu dövizleri açtılar. Gösterinin finali ise Ulu Önder'in, 'Kaygılanma çocuk. Herkes ölür. Kimi toprağa, kimi yüreğe gömülür' yazısının kalp atışı sesiyle açılmasıyla oldu.

Dördüncü sınıflardan biri Atatürk Oratoryosu'nun ardından Atatürk maskelerini taktı. Diğer dördüncü sınıf öğrencileri ise marş seslendirdi. Dördüncü sınıf öğretmeni Eren Güven de günün anlam ve önemi üzerine konuştu.

Eşrefbey'in Tarihçesi

Okulun eski binası 1927'de cezaevi olarak tasarlandı. 1928'de dönemin Kocaeli Valisi Eşref Bey tarafından, ihtiyaca binaen okula çevrildi ve okula Vali'nin ismi verildi. İlk yıllar Eşrefbey Halk Mektebi olarak hizmet verdi, 1934'te beş sınıflı ilkokula dönüştürüldü. Gebze'nin ilk beş sınıflı ilkokulu.

1954 ve 1985'te iki kez onarım gören eski binası 1991'de yıkılarak yerine bugünkü yenisi inşa edildi. 1998'de 75'nci Yıl Çok Amaçlı Salonu öğrenci velileri, hayırsever iş adamları, dönemin okul müdürü, idareci ve öğretmenlerinin katkısıyla inşa edildi. Kantini, kantin yüklenicisi Fahrettin Batı tarafından yapıldı.

Teknoloji tasarım atölyesi 1997 yılında beyin tümöründen vefat eden okulun resim öğretmeni Zuhal Arslanpay adına açılan yardım kampanyasından artan parayla kuruldu. 1996'da faaliyete giren kütüphanesini iş adamı Abdulkadir Özpehlivan üstlendi. Spor odası ve okul aile birliği yönetim kurulu odası, harita odası, su deposu ve 2008-2009'da ilki oluşturulan okul öncesi sınıfı okul imkanlarıyla yapıldı. Okul müdürünün teşrifi iş adamı Mürsel Kılıç; Atatürk büstü öğrenci velilerinden Graneda Taş Ocağı işletmecisi Muhammet İsmail tarafınca üstlenildi.

Eğitim müfredatı değiştikçe adı aynı kalmak kaydıyla kabuk değiştiren, bir dönem Eşrefbey İlköğretim Okulu da olan okul 2012-2013'ten bu yana eğitim yolculuğunu Eşrefbey İlkokulu olarak sürdürüyor.

1928 yılından bugüne Demir Ali Dilek, Mustafa Atabek, Galatasaraylı eski futbolcu Naci Özkaya'nın abisi Fevzi Özkaya, aynı dönemde maarif müdürlüğü de yapan Şinasi Atay ile yine sırasıyla Latif Yalaz, Necip Sulu, Mikail Ulaş, Yüzer Sel, Metin Özgen, Cahit Peneklioğlu, Muhittin Özten, Yusuf Yeşil müdürlük yaptı. Okulun son müdürü Şaban Kadıoğlu görevini sürdürüyor.

Bakmadan Geçme