ASM'den yaşama 15 milyon dolarlık yatırım

Anadolu Sağlık Merkezi kanserle tedavi için üç yeni cihazını dün tanıttı, dördüncüsü yolda. Son bir yılda kanserle mücadeleye, yaşama 15 milyon dolar yatırım yapan Gebze'nin sağlıkta dünyaya açılan penceresi gerek Türkiye gerek coğrafyamızda ilklere imza atıyor

2035 yılına kadar yüzde 70 oranında artacağı tahmin edilen kanser vakalarında tedavi biçimi kemoterapi ile sınırlı değil. Tedavinin önemli bir bölümünü radyoterapi uygulamaları oluşturuyor. Dün radyoterapide yeni nesil cihazların ve yatırımların tanıtıldığı toplantıda konuşan Anadolu Sağlık Merkezi Radyasyon Onkolojisi Bölümü Başkanı Prof.Dr.Hale Başak Çağlar, 'Radyasyon onkolojisi alanındaki gelişmeler sayesinde yaşam süresi uzadı ve hastanın yaşam kalitesi arttı. Dünyada nadir olarak kullanılan son teknoloji cihazlarla hastalarımıza hizmet veriyoruz' dedi.

Gebze'nin sağlıkta dünyaya açılan penceresi

Gebze'nin sağlıkta Gebzeliler'in ve civar ilçelerin yanı sıra ülkeye ve dünyaya açılan penceresi Anadolu Sağlık Merkezi basını dün yeni cihazlarının hizmete girdiğini duyurmak, cihazlara dair bilgilendirmede bulundurmak için ağırladı. ASM'de geçtiğimiz aylarda gerçekleşen basın toplantısında iki konu ele alınmış, onlardan biri sıcak kemoterapi olmuştu. Kanser tedavisinde ülkemizin en çok yatırım yapan özel hastaneleri arasında yer aldığı öngörülen, belki de bu alanda ilk sırada yer alan ASM'nin son bir sene içerisinde 15 milyon dolar tutarında bir tutarı kanser tedavisi ekipmanlarına aktardığı öğrenildi.  

Konunun önemine rağmen üç 

kurumdan dört kişi takip etti

Anadolu Sağlık Merkezi'nde dün gerçekleşen basın toplantısı konu itibariyle çok büyük önem taşımasına; Gebze İlçe merkezi ve bölgedeki ilçelerde çok sayıda gazete ve haber sitesinin varlığına rağmen basın ilgisi çok zayıf oldu. Basın toplantısını iki kişisi Kocaeli Zirve'den, birer kişisi Gebze Gazetesi ve Çayırova Bölge Haber'den olmak üzere üç basın kuruluşundan dört kişi takip etti. Çok sayıda gazete ve siteden çok sayıda kişinin toplantıya akredite olduğu öğrenildi.

Çağlar ve ekibi dünyaya öğretmenlik yapıyor

Anadolu Sağlık Merkezi Radyasyon Onkolojisi Bölümü Başkanı Profesör Doktor Hale Başak Çağlar ve öncülük ettiği ekibi dün tanıtımı yapılan cihazlardan Cyberknife cihazının dünya genelinde eğitimcisi. Ekip Radixact adı verilen cihazın da dünya genelinde eğitimcisi olmak için üretici firmayla prensipte anlaştı, büyük ihtimalle o cihazın da eğitimcisi olmayı üstlenecek.

9 yaşındaki ekip son 4 yıldır aynı kadroyla yürüyor

Çağlar'ın dünkü basın toplantısında üzerinde önemle durduğu ekibin 9 yıl önce atıldı ve son dört yıldır aynı kadro ile yolculuğunu sürdürüyor. Çağlar'a dünkü basın toplantısında o ekipten, medikal fizik uzmanları Esra Küçükmorkoç ve Nadir Küçük de eşlik etti. Ekipte fizik eğitimi alıp doktora yapan fizik mühendisleri, dozimetristler, teknisyenler ve hemşireler de yer alıyor.

Cyberknife M6 yeni sürümüyle Türkiye'de ilk ve tek

Cihazlardan Cyberknife M6, Accuray marka, radyocerrahi yapan önemli bir cihaz. Lineer hızlandırıcı hassas altı eksenli robotik kol üzerine yerleştirilerek ışınlandırmada milimetrik doğruluk sağlıyor. Bir önceki modeli, Türkiye'de bir hastanede daha var. Ama yenilenen modeliyle ilk kez ASM'de hizmet vermeye başladı ve günümüz itibariyle, yeni modeliyle Türkiye'deki tek cihaz. Çağlar ve ekibi Cyberknife cihazının yeni sürümü ile tedavide yaklaşık üç aylık bir deneyime sahip. Cihazın belli başlı özellikleri arasında yüksek doz hızı sayesinde tedavi süresini kısaltması, çevre dokular ve hücreler için mükemmel koruma, ağrısız bir işlem yer alıyor. Anesteziye gerek bıraktırmıyor.

Varian Edge gerek Türkiye 

gerek coğrafyamızda ilk ve tek

Varian Edge; tüm tedavi sürecinde tedavi planlamasından, gerçek zamanlı tümör takibi ve hassas doz iletimine kadar tüm basamaklarda; doktor, medikal fizikçi ve teknikerin ihtiyaç duyduğu tüm yazılım ve donanım sistemlerine sahip bir cihaz. Cihaz iki farklı enerji seviyesinde yüksek doz hızlarına çıkarak tedavilerin daha kısa sürede bitmesine olanak sağlayabiliyor.

Cihazı Türkiye'ye ilk defa ASM getirdi ve halen sadece ASM'de var. Ayrıca bu ilk ve tek olma özelliği sadece ülkemiz için geçerli değil. Yakın coğrafyamız için de ilk ve tek özelliği taşıyor. Çağlar ve ekibinin bu cihaz üzerinde de dört aya yaklaşan bir deneyimi var.

Radixact; Türkiye'de ilk ve tek

Radixact; Accuray marka, tomoterapi olarak bilinen cihaz ailesinin en yeni modeli. Henüz dünyada yeni kullanılan bir cihaz. En temel özelliği dairesel tabanlı olması. Sistem, megavoltaj bilgisayarlı tomografi fonksiyonu ile lineer hızlandırıcı sistemlerinin tek bir cihazda birleştirilmesiyle oluşturulmuş. En az yan etki ile hasta ışınlama gibi çok temel bir özelliği de sahip cihazın tedavi teknikleri; yoğunluk ayarlı radyoterapi, görüntü rehberli radyoterapi, adaptif radyoterapi ile tüm ve yarı beden ışınlamaları. Bu cihaz ile de ASM, Türkiye'de bir ilke ve günümüz itibariyle teke imzasını attı.

Ekip ASM'de geçen bahar başladı

ASM Radyasyon Onkolojisi Bölümü Başkanı Profesör Doktor Hale Başak Çağlar basın toplantısında şahsı ve ekibine dair kısa bir bilgilendirmeyle başladı. 2017 yılının mayıs ayından itibaren ASM'de çalışmaya başladıklarını ve Ekibiyle birlikte bölümü devraldıklarını kaydeden Çağlar şöyle devam etti:  

Cihazları yenilemeyi kararlaştırdık

'Geldiğimiz zamandan beri de ASM'nin onkoloji hastalarına yönelik olarak verdiği hizmetin radyasyon onkolojisi ayağını zaten güzel olan bu cihaz platformunu daha iyi hale nasıl getirebiliriz, modern tıp ve radyoterapi hizmetini daha iyi nasıl verebiliriz diye bir araştırma içine geçtik. 2.5-3 aylık bir çalışmanın ardından cihazların bir kısmını yenilemenin doğru olduğuna karar verdik.

Cihaz kötü diye değil kendini yeniledi diye

Bu mevcut cihazların alt yapısının kötü olması nedeniyle değil teknolojinin çok sık olarak kendisini yenilemesi nedeniyle olması gerekendi. Cep telefonlarınızdan düşünün. İki yılda bir değiştiriyorsunuz. Elinizdeki kötü olduğu için değil teknoloji sürekli değiştiği için. Benzer bir zihniyetle hareket ettik. Bu kararı verirken de departmanımıza başvuran hastaların ne tür hastalar olduğunu gözlemleme fırsatımız oldu. Kendimizin ne tür konularda iyi ve yetkin olduğunu, uzun zamandır birlikte çalıştığımız için biliyorduk.

Önümüzdeki haftadan itibaren tam randımanlı hizmet

Bu hastanenin üç radyoterapi odası vardı. Yenilenme kararı, satınalma ve kurulum süreçleri, ardından da tedavi edebilmeye dair çalışmaları başlattık. Bu 6-7 ay kadar sürdü ve önümüzdeki haftadan itibaren üç cihazımız da tam randımanla hizmet vermeye başlayacak.

Uluslararası coğrafyaya hizmet veriyoruz

Bu hafta sonu da bir açılış yapmak istedik. Bu açılışı da hem Türkiye'deki hekim arkadaşlarımıza Türkiye'deki hastalara hizmet verebilecek şekilde duyurmak, hem de uluslararası bölgedeki hastalara ve hekimlere duyurmak amacını güttük. Çünkü ASM hem lokasyonu ile hem de bu zamana kadar gelmiş olduğu tedavi yardımı, tedavi hizmet anlayışı ile sadece kendi lokal coğrafyamıza değil aynı zamanda uluslararası coğrafyaya hizmet eden bir hastane konumunda.'

Cyberknife kendini yeniledi b

iz de Cyberknife'mızı yeniledik

Sözlerini yeni cihazlara dair bilgilendirmeyle sürdüren Çağlar sırayla şunları kaydetti: 'Hastane kurulduğundan beri hastanemizde olan, Türkiye'nin ilk Avrupa'nın da üçüncü Cyberknife cihazı idi. Cyberknife; sadece radyasyon yapan bir cihaz. Biz bu cihazı yeniledik çünkü cihaz kendini yeniledi. İsmi aynı kalsa da robot ve yazılımları değişti. 2.5-3 aydır bu cihazla tedaviye devam ediyoruz. Günümüzde bu özellikleriyle Türkiye'deki tek cihaz diyebiliriz.

Cihazın eğitimini vermek cihazı bildiğimizin belgesidir

Ekibimle birlikte Cyberknife cihazının hem dünyada hem Türkiye'de, uluslararası eğiticisiyiz. Yakın coğrafyamızda ve Avrupa'da Cyberknife alan hekimlere cihazın nasıl kullanılması gerektiğinin eğitimini veren kişileriz. Amerika'da bu cihazı üreten ana firmayla anlaşmamız da var. Bu eğitim anlaşması bizim için çok önemli çünkü bu bizim cihazı kullanmayı bildiğimiz anlamına geliyor.

Cihazın iyi olması tek başına yetmez…

Türkiye'de üzülerek söylüyorum ki her cihaz yüzde 100 randımanlı çalışmıyor. Cihazın olması iyi bir şey ama cihazı kullanmasını bilen iyi bir ekibinizin olması daha iyi bir şey. İyi bir arabanız olabilir ama kullanmayı bilmiyorsanız o araba sadece garajda durur. Biz de bu sistemi bir adım ötesine götürmeye çalıştık.

Türkçe karşıtlığı yok

Biz camiamızda, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği kapsamında bazı İngilizce terimleri Türkçeleştirme yönüne gittik. Çok terminolojinin Türkçe karşıtlığını bulduk. Ama Cyberknife için derneğimiz bir başka Türkçe isim önermiyor. Siber bıçak ve benzeri gibi diğer dile çevirmeler çok amatörce olduğu için biz kullanmıyoruz.

Varian Edge çelik jantlı bir araba gibi!

İkinci cihaz; Varian firmasının Edge adını verdiği cihaz Türkiye'de bir ilk ve tek, bu coğrafyada da ilklerden. Tubi cihazının bir üst modeli. Bir takım üçüncü parti eklemeler yapılmış hali. Aksesuarlı, çelik jantlı bir araba gibi. Hem rutin radyoterapi hizmetini veren hem de aynı zamanda radyo cerrahi hizmeti yapabilen bir cihaz. Biz ekip olarak bu cihaz üzerinde de tecrübeliyiz. Daha önce üzerinde çalışmıştık. Bu cihaz üzerinde de dört aya yaklaşan bir tecrübemiz var.

Radiaxct: Temoterapi cihazının bir üst sürümü

Son cihazımız yine Türkiye'de ilk ve tek. Radixact, şu an hala benzeri yok. Bu da yeni sürüm, üst düzey bir tomoterapi cihazı. Yoğunluk ayarlı, radyoterapi hizmeti verebilen bir cihaz. Tomoterapi cihazının bir üst sürümü olan Radixact'ta da gelecekte biraz daha üst düzey, hareketi modelleyen bir takım teknolojilerle entegre edilmesi planlanıyor. Bizim bu cihazı alma nedenlerimizden biri de Cyberknife cihazını üreten firmanın üretmesi. Bu iki cihazın birbiriyle birleşme, birbirini görme olasılığı doğdu. Ekip olarak aynı anlaşmamız, Radixact ile de devam ediyor yani bu cihazın da Türkiye ve dünya eğiticisi olma konusunda prensip anlaşmamız var. İlerleyen zamanlarda daha da geliştireceğiz diye tahmin ediyorum.

İntoperatif radyoterapi cihazı, yatırım programında

Ayrıca intoperatif radyoterapi cihazı da gelecek hastanemize. Biz artık intoperatif radyoterapi yapar hale de geleceğiz. Bu özellikle meme kanseri için önemli. Ekim ayının da meme kanseri farkındalık ayı olduğunu hatırlatırsak belki onun için ayrı bir şey de yaparız ilerleyen zamanlarda.

Altı haftalık radyoterapi ameliyat 

esnasında bir saatte yapılıyor

İntoperatif ameliyat esnasında olan radyoterapidir, bunu Türkçeleştirdik. Sıklıkla meme kanseri için kullanılıyor ve meme kanseri ameliyatı sonrası aşağı yukarı altı hafta olan ışın tedavisini ameliyathanede cerrahlar, memeden tümörü çıkartırken yapıyor. Dolayısıyla altı haftalık radyoterapiyi bir saat içinde ameliyathanede hemen o sırada halletmek tabi çok pratik. Bunun en önemli ayrıntısı, hastaların  hastaneye daha az gelip gitmesi. Psikolojik olarak çok büyük destek sağlaması.

Yeni cihazı ekip de basınla birlikte öğrendi!

Aynı zamanda ameliyat sırasında tümörün nerede olduğunun çıplak gözle görülüp o sırada ışınlamanın yapılması son derece pratik. Bu diğer cihazlara göre daha hafif, daha taşınabilir bir cihaz. Dolayısıyla ameliyathaneler arasında da geçiş olabilecek bir cihaz. Ben bunun ilk duyurusunu yapayım. Ekibimiz de aslında bunu bilmiyor. Artık ASM olarak dördüncü cihazımız, intoperatif radyoterapi cihazımız ile de hizmet etmeye başlayacağız.'

Yarın Kocaeli Zirve'de

Prof.Dr.Hale Başak Çağlar dünkü basın toplantısında radyoterapideki gelişmeler, radyocerrahi üzerine de bilgilendirmede bulunup ardından basının sorularını yanıtladı. Çağlar; çalışma ekibi, kanser tedavisinde saç dökülmesinin önüne geçilmesi, yan etkilerin önlenmesi, kanserde sıfır yan etkili tedavi mümkün mü, dar gelirli yurttaşlar ASM'nin bu sağlık hizmetine ulaşabilir mi, bölgemizdeki kanser vakalarına dair araştırma var mı.. sorularını yanıtladı. Tüm detayları yarın Kocaeli Zirve'de

Bakmadan Geçme