Basın iş cinayetlerinde haber karartıyor
İş cinayetleri sonrası yereli ulusalı ile basının haber halleri, Şair Yazar Halil Yeni tarafından aydınlatıldı: Basın iş cinayetlerinde haber karartıyor
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği'nin bir süre önce gerçekleştirdiği iş sağlığı ve güvenliği panelinde iş kazaları ve iş cinayetlerinin gerek Gebze ve Kocaeli özelinde yerel, gerekse ulusal basına yansımaları bir dönem gazetecilik de yapan, halen Gebze Yeni Haber Gazetesi'nde makaleleri yayınlanan Şair Yazar Halil Yeni'den geldi.
Kalıplaşmış ifadelerle
İş cinayetlerinin yerel medyaya yansımaları üzerine bir değerlendirmede bulunan Şair Yazar Halil Yeni vahameti tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Sadece yerel değil ulusal basında da kalıplaşmış ifadelerle kurulan haber cümleleriyle iş cinayetlerinde haber karartması yapıldığını kaydeden Yeni arşivini yaptığı haberlerden emsal örnekler verdi:
'İş cinayetleri sıradanlaştırıldığı gibi olası toplumsal tepkinin önüne geçiliyor.
Haber karartma taktikleri özellikle iş cinayetlerinde sıklıkla uygulanıyor.
Yasalarda hiçbir engel olmamasına karşın iş cinayetinin gerçekleştiği fabrikanın, işletmenin ismi haberin içinde yer almıyor. Bunda ana sebeplerden bir tanesi mevcut veya olası reklam ilan ilişkileri.
Yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı ifadesiyle sanki tüm müdahalelerin yapıldığından söz ediliyor.
Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ifadesi ile de yasak savılıyor ve haber takibi sonuçları ile birlikte yapılmıyor.'
Fikri takip ekiple yapılmalı
Bu tür vakalar sonrası olması gerekenin konuyu takip ve sonuçlarını kamuoyuna aktarma olduğunu kaydeden Halil Yeni bunu da bir gazetecinin tek başına üstlenemeyeceğini, konuyla ilgili bileşenlerin temsilcilerinin yer aldığı bir ekibin bu takibi gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.
Halbuki deşifre, önleyicidir
İş cinayetlerinde fabrika, işletme ismi verilmesinin yasal hiçbir engeli olmadığını kaydedip deşifrenin, önlenebilirlik açısından da önemli olduğunu kaydeden Halil Yeni bu konuya basın duyarlılığının gazetecinin veya gazetenin siyasi, ideolojik duruşuyla da ilgisi olduğunu kaydetti.