• Haberler
  • Gündem
  • Ballıkayalar'da üçüncü uyarı Işık'tan itiraf Köşker'den

Ballıkayalar'da üçüncü uyarı Işık'tan itiraf Köşker'den

Kuzey Marmara Otoyolu'na ilave olarak yapılan bağlantı yolunun Ballıkayalar'ı tahrip olacağına dair ilk iki uyarı GTO Başkanı Nail Çiler ve ÇMO Kocaeli'den gelmişti. Üçüncü uyarı Gebze BM'de CHP'li Salih Işık'tan geldi. Köşker sözü döndürüp dolaşıp, 'Bizi aşıyor'a getirdi

Sadece Gebze’nin, Kocaeli’nin değil Türkiye’nin gözbebekleri arasında yer alan, uluslar arası bir üne de sahip Ballıkayalar Tabiat Parkı elden gitti gidiyor.

Çünkü Gebze’de de AKP’nin “demokrasi” anlayışı gereği; belediye başkan adaylığına ön seçimle partilisi tarafından seçilen değil genel merkez tarafından atanan, Adnan Köşker şahsında AKP’li bir belediye başkanı seçilmişti.

Demokrasinin amaç olarak kabullenilmeden araç olarak görüldüğü, sandık sonucundan ibaret olduğu zannındaki bu anlayışla Gebze Belediye Başkanlığı’na seçilen zevat da..

Kendisini oraya seçen halka değil yüzü kendisini belediye başkan adaylığına atayanlara dönük bir tutumla..

Ocak ayı meclis toplantısında konunun yine gündeme gelmesinin ardından sözü eveledi, geveledi.

Ben bu kentin belediye başkanıyım. Buna göz yummam” demesi zaten hele ki halen süren yeni bir aday adaylığı döneminde ihtimal dâhilinde bile değildi. Projenin bir Hükümet projesi olduğunu, kendilerini aştığını belirtip belediye başkan adaylığına genel merkezce atanıp seçilen belediye başkanlarının acizliğini şahsında sergiledi.

Çiler gündeme getirdi. Tanış

destekledi. ÇMO devreye girdi

Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında Ballıkayalar aslında hiç programda yoktu. Ancak ilerleyen süreçte Dilovası’ndaki trafiğin yükünü hafifletmek, OSB’lere ulaşımı kolaylaştırmak adına bir ilave bağlantı yolu eklendi. Bu çalışma ilk Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler tarafından, GTO’nun ekim ayı meclis toplantısında gündeme getirildi. KBB İmar Komisyonu CHP’li Üyesi Orhan Tanış da Çiler’in çağrısına Karamürsel’den destek oldu. Hemen ardından Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi de devreye girdi. Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü’ne itiraz başvurusu yapıldı.

İnşaatı başladı

Ballıkayalar, Gebze Belediye Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısında bu sefer KBB ve Gebze Belediyeleri CHP’li Meclis Üyesi Salih Işık tarafından gündeme getirildi. Işık, “Gebze’nin ciğeri sayılabilecek noktada, Tavşanlı Köyü’ndeki Ballıkayalar’ı mutlaka görmüşsünüzdür ama yakında yine görmekte fayda var. Çünkü Ballıkayalar’ın tam ortasından viyadüklerle bir köprünün geçmesi tasarımda. Şu anda da inşaatı başlamış aşamada” dedi.

Adeta konum attı!

Ballıkayalar’ın Türkiye’deki 15 tabiat parkından bir tanesi olduğuna dikkat çeken Salih Işık konuşurken Başkan Köşker iki defa araya girdi. Işık’a sözünü ettiği çalışmanın nereden geçtiğini sordu. Işık da Köşker’e yer tarifinde bulunmaya çalışırken adeta cep telefonuyla konum attı:  “Tuzla Orhanlı’dan başlayan, Ballıkayalar’ın tam üstesinden yaklaşık şuradan geçen bir noktada… Bununla alakalı da tam 45 yıl evvel ÇED toplantısı yapıldı. Oranın yol çalışmaları şimdi yavaş yavaş başladı.”     

Yol ve kazık çalışmaları başladı

Adnan Köşker bir kez daha devreye girip çalışmanın yapılıp yapılmadığından emin olmak istedi. Işık devam etti: “Yapacaklar, yapacaklar. Şu anda başlanan viyadük çalışması değil bu. Yol ve kazık çakma çalışmaları başlamış, bu çalışmalar bittiğinde Ballıkayalar’ın içindeki insanlar yukarı baktığı zaman buradaki viyadükleri görecek.”

SİT kararı alınan yerde ÇED raporu tutulmalı

Ballıkayalar’da yaklaşık 450 canlı türünün yaşadığını hatırlatan Salih Işık, “Gebze’nin en güzide yerlerinden birisi. 1995’te de burası Anıtlar Kurulu tarafından, Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından SİT alanı ilan edildi. SİT kararının çıktığı bir yerde ÇED raporlarının yapılması lazım. SİT alanı olan bu yerden yolun geçmesi kabul edilemez.

Masa başından Ballıkayalar katli

Merkezi Hükümet tarafından masa başında yapılan bir çalışma ile Ballıkayalar’ın üzerinden yol geçirtiliyor. Buna tahammül edecek durumumuz yok. Gebze’ye sahip çıkacak insanların tepki ve tavır göstermesinde fayda vardır. Çünkü burada bu köprü yapıldığı zaman buradan geçecek 1000’lerce aracın salacağı emisyonlar canlıları ve ormanlık alanı tahribata uğratacaktır” diye konuştu.

En kısa sürede gidip bakın

Işık sözlerine ilaveten, “25 kuruşluk bir poşetin ülkemizde yarattığı havaya baktığımızda burada koskoca bir tabiat parkı tamamiyle gitmek durumunda kalıyor. O yüzden ilginizi bu noktaya çekmekte fayda var. En kısa sürede gidin bakın. Şimdiki halini, bir de sonraki halini görün. O yüzden dikkat çekmek için bu konuşmayı yaptım” dedi.

Bunlar bizi aşan büyük proje

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise çalışmanın izinli, Milli Parklar ve Karayolları’ndan müsaadeli olduğunu belirtti. “Tabi bu hassasiyet sizin olduğu kadar bizim de hassasiyetimiz” diyerek formaliteyi de yerine getiren Köşker, “Ama şartlar öyle gerektiriyorsa, bunlar bizi aşan büyük proje” diyerek şahsında bir AKP’linin belediye başkanlığındaki Gebze Belediyesi’nin yapacak bir şeyi olamadığını izah etti.

Bakmadan Geçme