• Haberler
  • Siyaset
  • Batıktaki Darıca'da başkan muhalif olsaydı kayyum atanmıştı

Batıktaki Darıca'da başkan muhalif olsaydı kayyum atanmıştı

CHP Darıca İlçe Örgütü'nün mesleği mali müşavirlik olan başkanı Gürer Yıldırım, Başkan Karabacak'ın 'olağan' diye tanımladığı belediye borcunu, 'Tek kelimeyle batık' diye tanımladı: 'Özel sektör firması olsaydı iflasını açıklamış, belediye başkanı muhalefetten olsa kayyum atanmıştı.'

Kayyum: Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama kökünden gelir ve kıyam kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi "kamu görevlisi" sayılır. (Kaynak: Vikipedi)

Mesleği serbest muhasebeci ve mali müşavirlik olan; özel sektörün kalburüstü firmalarında uzun yıllar konusuna dair idarecilik yaptıktan sonra mesleğini halen şahsına ait işyerinde serbest olarak sürdüren CHP Darıca İlçe Başkanı, SMMM Gürer Yıldırım, mesleğini merkeze alarak konuştu. Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’ın aralık ayı olağan meclis toplantısının ardından borçlanmaya dair açıklamalarına atıfta bulunan Yıldırım şunları kaydetti:

“Darıca Belediyesi’nin bugünkü borç durumu tek kelimeyle izah edilebilir, batık.

Şayet bir kamu kuruluşu değil özel sektörde bir firma böyle bir bilançoya sahip olsaydı, çoktan iflası istenirdi.

Şayet belediye başkanlığı görevinde Şükrü Karabacak şahsında iktidardaki bir AKP’li değil de CHP dahil olmak üzere muhalefet partilerinden bir belediye başkanı görevde olsaydı çoktan kayyumluktu.

Darıca Belediyesi’nin hesap kitaplarına ilişkin Sayıştay raporunu inceledim. 40’a yakın usulsüzlük eleştirisi, şerhi olduğunu gördüm. Bu çok ciddi bir sayıdır.

Belediyenin hesap kitaplarının usulsüz tutulduğu, Sayıştay raporuna da yansımış; Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak yetki sınırını aşarak ve çiğneyerek borçlanmıştır.

Sayıştaş 15 yıllık belediye

başkanını kanuna dair uyarmış!

Kanuna göre bir belediye bütçesinin yüzde 10’una kadar borçlanabilir. Yüzde 10 üzeri oranda borçlanmaya gidiyorsa onay gerekmektedir. Başkan Karabacak bu oranın üzerinde borçlanmıştır. Savunmasında bir defada borçlandığı miktarın bu oranın altında kaldığını söylemiştir. Ama Sayıştay, Başkan Karabacak’ı yüzde 10 oranından kastın, toplam tutar olduğuna dair uyarmıştır.

Borcu nerede değerlendirdiğiniz önemli

Belediyeler elbette borçlanabilir ama önemli olan bu borcu ne şekilde değerlendirdiğinizdir. Darıca Belediyesi’nin borçlanması, getirisi olan yatırımlara yönelik olmamıştır. Üstelik uyarılarımıza rağmen Kent Meydanı’nda yanlışlar yapılmıştır. Altına iki katlı otopark inşaat edilmesini önerdik, dinlenmemiştir. Bazı caddeler önce parkelenmiş sonra asfaltlanmış (veya tam tersi) ama üç sene dolmadan değiştirilmiştir.

Bu borçlanma AKP’yi de

AKP’nin adayını da ilgilendirir

-Soru üzerine- Öncelikle meclis grubunun başkanı, AKP Darıca İlçe Başkanı’dır. Bu borçlanma bu anlamda AKP Darıca İlçe yönetimini de ilgilendirir. AKP’nin Darıca Belediye Başkan adayının kim olacağıyla ilgili değiliz. Şükrü Karabacak yeniden aday gösterilebilir. Bu borçlardan birinci derecede sorumlu Muzaffer Bıyık da aday gösterilebilir. Bir başkası da aday gösterilebilir bizi ilgilendirmez. Ama bu borç miktarı ve usulsüz borçlanma AKP’yi de, her kimi aday göstereceklerse o adayı da ilgilendirir.

Beşiktaş ve Ataşehir ile kıyaslayamam ama…

-Soru üzerine- Beşiktaş ve Ataşehir’de belediye başkan adaylarımızın görevden alınmasına karşın Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’ın usulsüzlüğü Sayıştay onaylı borçlanmalarına rağmen görevinde tutulması ne derece kıyaslanır, bilemem. Gerek Ataşehir gerekse Beşiktaş’ta belediye başkanlarımız; HDP’li belediyelere kayyum atamalarının atamalarının ardından, ‘Başka belediyelerden de görevden alıyoruz’ algısı oluşsun diye, siyaseten ve haksızca yapılmıştır. Şayet Darıca Belediyesi’nin başkanı AKP’li değil de CHP veya bir başka muhalefet partisinden belediye başkanı olsaydı, bugünkü hesaplarına bakılıp çoktan görevden alınır ve Darıca Belediyesi’ne de kayyum atanırdı.

En borçlu belediyeler ve AKP’li belediyeler olduğu açığa çıktı. Açıkçası yaptıkları sadece günü kurtarmak.”

Aralık meclisi çok rutindi

Basın toplantısında sözlerine, “Aslında bu tür toplantılarda geride kalan belediye meclis toplantısını, sonuçlarını da değerlendiriyoruz ama Darıca Belediyesi’nin aralık ayı olağan toplantısında rutin gündem maddeleri, çok hızlı görüşülüp karara bağlandı” diyerek başladı.

Darıca Belediyesi’nin devasa borçlanmasına karşın biraz Başkan Karabacak’ın ve ekibinin yetersizliği, biraz sabah aklına geleni uygulamaya koymak isteyerek tek adamı andıran yönetim biçiminden esasla pervanesi çalıştırılamayan rüzgâr enerjisi santrali başta olmak üzere kente hiçbir getirisi olmayan yatırımlarda bulunulduğunu örnekleriyle anlatan Yıldırım şöyle devam etti:

Başkan Karabacak’ın yetersizliği

Karaosmanoğlunun savunması olmuş

“Nüfus sıralamasında; Kocaeli’nin en kalabalık nüfuslu üçüncü ilçesiyiz ama Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden yeterli yatırımı alamadık. Bu konuyu KBB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na aktardığımızda, ‘Darıca proje getirdi de biz mi yapmadık’ demektedir’ dedi.”

Borcu yapılandırmayla ödemeye

başlar ve proje üretiriz

Darıca Belediyesi’nde iktidara geldiklerinde borcu da üstleneceklerini kaydeden Yıldırım sözlerine ilaveten, “Darıca Belediyesi öyle bir hale gelmiştir ki yakında personel maaşını ödeyemez olacaktır. Bu tabloya karşın bu borç miktarı bizi korkutmamaktadır. Yapılandırmanın ardından kente getirisi olan projeleri hayata geçireceğiz. Önemli olan o tür projeleri hayata geçirmektir” diye konuştu.

Yıldırım konuşmasında katılımcıları özgeçmişine dair bilgilendirdi. Ardından sırasıyla Kadın Kolları Başkanı Oya Akdeniz ve Gençlik Kolları Başkanı Ümit Kızılbuğa da kendilerini basına ve partililere tanıttı. CHP Darıca İlçe Örgütü’nde dün gerçekleşen çok amaçlı basın toplantısı Yıldırım’ın konuşmasının ardından Darıca Belediye Meclisi CHP Grubu adına Avukat İbrahim Karslı ve Darıca Belediye Başkan adayı Yakup Törk’ün konuşmaları; belediye meclis üyelerine onurluk töreni ile sürdü ve günün anısına toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Toplantıya CHP Gebze Gençlik Kolları Başkanı Savaş Gayretli ve kurultay delegesi Deniz Kartal; belediye meclis üyesi aday adaylarından Aydın Işık ve Can Bulut Yılmaz ile ilçe yönetim kurulu üyeleri ve üyeler de katıldı.

Bakmadan Geçme