'Çağdaş Çayırova için çoğulcu demokrasi'

Çayırova Belediyesi CHP'li Meclis Üyesi Salih Işık, 2018 yılı faaliyet raporu üzerinden eksikleri anlatırken çağdaş bir Çayırova için çoğulcu demokrasinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi

Çayırova Belediye Meclisi’nde 2018 yılı faaliyet raporu oy çokluğuyla onaylanırken CHP’li Meclis Üyesi Salih Işık, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede sadece eleştiriye yer vermedi. Çözüm önerilerine de değinen Işık, çoğulcu demokrasinin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Salih Işık, 2018 yılı faaliyet raporuna ilişkin değerlendirmesine Çayırova Halkı’nın kendilerine verdiği ana muhalefet partisi görevini Çayırova Halkı’na layık olarak yürütmeye özen göstereceklerini, yapılan yanlışların düzeltilmesi için çaba harcayacaklarını belirterek başladı.

HALK DERS VERMESİNİ BİLİR

Bu süreçte yaptıkları ikazların dikkate alınmasını dileyen Işık iktidara, “Sakın ha Meclis çoğunluğunuza güvenerek olmayacak işler yapmaya kalkışmayın. Karşınızda bizleri ve Çayırova Halkı’nı bulursunuz. Bu halk zamanı geldiğinde ders vermesini iyi bilir. Büyükşehirlerdeki yerel seçim sonuçları da bunun bir göstergesidir” uyarısında bulundu.

HALKA SÖZ VERDİK

CHP Grubu olarak aldıkları ilkesel karar doğrultusunda Çayırova Halkı’nın yararına olan her konuda üzerlerine düşen sorumluluğu bugüne kadar olduğu gibi alacaklarını kaydeden Işık,  “31 Mart yerel seçimleri öncesi sizler de bizler de yaşanabilir bir Çayırova’yı oluşturmak için Çayırova Halkı’na söz verdik. Şimdi görev zamanı. İktidarıyla, muhalefetiyle el ele verip Çayırova’yı bölgenin en güzel, en kutlu ilçesi yapma zamanı” diye konuştu. Işık, faaliyet raporunda tespit ettiği eksiklikleri ise şöyle sıraladı:

KAÇI ASİL KAÇI VEKİL!

“Belediyedeki 18 müdürlüğün kaçının asaleten, kaçının vekâleten yürütüldüğü bilgisi yoktur. Şeffaf yönetimlerde bu bilgiler halkın ulaşabildiği noktada yayınlanmalıdır.

DİJİTAL DOSYALAMA

Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün, 174’ncü sayfa 4’ncü maddede ifade edilen, dijital arşiv sistemine geçilmesi ekonomik yetersizlik olarak görünmektedir. Bilgi çağında erişebilirlik noktasında olmak, günümüz koşullarında dijital bilgi sistemiyle olmaktadır. Kısa zamanda dijital dosyalama, arşiv ve e-imza sisteminin aktif hale getirilmesi gerekmektedir.

BİLGİYİ TOPLUMA YAYALIM

Yazı İşleri Müdürlüğü’nün, 181’nci sayfa 5’nci maddesinde yer alan, meclis ve encümen kararlarının kurumun web sitesinde yayınlanır hale gelmesi gibi çok kolay bir projeyi bile gerçekleştiremedik. Aylık meclis toplantılarını bile web sayfamızda yayınlamayı geçen beş yılda beceremedik. Bu konuda lütfen ağırlığınızı koyun. Şeffaf bir belediye hizmeti ve karar alma sürecinde insanların bilgi edinme ve öğrenme sürecini topluma yayalım.

BAŞVURU VE TAKİP

14’ncü maddede yer alan, bilgi edinme ve şikayet dilekçelerinin web üzerinden başvuru ve takibinin yapılması çok önemli bir konu. Hantal bir yapının ortadan kalkması için, bilgi toplumu haline gelen sistemde bu tür teknolojik gereksinimler ihtiyaçtır. Başkan ve meclis bu konuda gerekeni, ivedi olarak yapmalıdır.

“KENT BİLİNCİ” TEHDİDİ

Faaliyet raporunun 183’ncü, değerlendirme sayfasında tehditler bölümünde, “Kent bilincinin yerleşmemiş oluşu” yazılıdır. Bunu bir tehdit olarak algılamamak için;

Kentin kimliği, doğrudan kent üzerinde gözlenebilir özelliklerin yanı sıra zaman içinde onda yaşananlar ve elde edilen tecrübelerden hareketle ona yakıştırılanlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla, uzun bir zaman içinde biçimlenir. Kentler, kimlikleri ve ruhları olan mekânlardır.

DÖNÜŞÜM DIŞLIYOR

Kentin kimliğini kentin yapıları, mekânları, doğal çevresi ve o kentte yaşayanların faaliyetleri ile ortaya koydukları fiziksel ve sosyal ortam oluşturur. Dönüşüm proje alanlarında bu yoksulluk ve dışlanmışlık eşitsizliği doğurmakta, bu bölgelerde yaşayan insanların ayrımcılığa maruz kalmalarına neden olmaktadır.

HAKLAR KORUNMALI

Bu bölgelerde uygulanan dönüşüm projeleri dışlanmışlığı daha da derinleştirmektedir. Kentte insan hakları belgeleri, günümüz kentlerinde ortaya çıkan hak ihlallerinin önüne geçebilmek için saygı duyulması, yerine getirilmesi ve korunması gereken hakları içermektedir.

HAKLARA DİKKAT EDİLMELİ

Bu nedenle de kentsel dönüşüm gibi kent sakinlerinin başta barınma hakkı olmak üzere bir dizi haklarının ihlallerine yol açabilecek proje ve programların engellenmesi için kanaatimizce; eşitlik ve ayrımcılığa uğramama, barınma, sağlık, eğitim… haklarına titizlikle dikkat edilmelidir. Bilgi edinme hakkını hemen hemen tüm ülkeler, yaşamsal bir zorunluluk olarak kabul etmektedir.

HALK HABERDAR EDİLMELİ

Kentsel dönüşüm projelerinde yapı yoğunluğunun göreceli olarak daha alçak yapılar ve aynı yapı yoğunluğunu yüksek yapılarla hayata geçirmek seçenekleri vardır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca proje alanı ilan edilen Cumhuriyet ve İnönü Mahalleleri’nde belediyemizin yaptığı, yapacağı her çalışmadan orada yaşayan halk haberdar olmalıdır.

 ESTETİK NİTELİĞİ KORUNMALI

Genel olarak kentsel dönüşüm durumu hassas bir konudur. O yüzden toplumun tüm katmanlarını ve bileşenlerini sürecin içine katmak gerekiyor.  Kent dönüşürken eğer kentsel kimliği ve estetik niteliğini kaybederse, günümüzün yarışan kentler sürecinde de o kentin geride kalacağı unutulmamalıdır.

ÇOĞULCU DEMOKRASİ

Yenilenebilir enerji ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Mahalleleri ile var olan Çayırova, mekânsal estetiğin yanı sıra sosyal ve kültürel yönleri, insan odaklı projeleri ile kendine has özelliklerini koruyarak dönüşmelidir.

İyi bir kent yönetmek sadece, ‘Biz büyük bütçeli bir belediyeyiz’ demekle olmuyor. Marka kent olmak için çoğulcu demokrasiyi hayata geçirmeliyiz.

TAŞRA KENTİYİZ

Vizyonu olan marka kentlere baktığımızda kurumsal gelişime önem veren; eğitime çevreye yenilenebilir enerjiler üzerinden çalışmalar yapan bir yapıyı işaret eder.  Kocaeli’ye baktığımızda Türkiye’de en borçlu belediye olarak bırakın vizyon kent olmayı hala taşra kenti statüsündedir. Biz Çayırova’da bu yapıdan kurtulmak hatta Batı Yakası’nın bir il olması için elimizden geleni yapma gayreti içinde olmalıyız.” 

Işık’ın raporunda dikkat çeken diğer detaylar ise özetle şunlar oldu:

“Halen devam eden kent meydanı çalışmasında bölgeye uygun kimlik oluşturacak sanatsal unsurlar barındırılmalıdır.

Taslak halindeki küçük sanayi sitesi çalışmasında, riskli alan olarak belirtilen yerde mağduriyet oluşmaması için bölge halkının kanaatlerini aldık mı? Cumhuriyet Mahallesi’nde yaptığımız incelemeye göre ciddi anlamda huzursuzluk hâkim.

Hukuk İşleri Müdürlüğü’nce ifade edilen; belediyenin 116 davadan 48’ini kaybetmesi ne anlama geliyor?

HASTANENİN YER SEÇİMİ

Çayırova Devlet Hastanesi’nin yeri belirlenirken kamu hizmetinin uygun yer ve koşullarda, ulaşılabilir noktada olması gözardı edilmiştir. Yer seçimi ve fizibilitesinde iyi bir analiz yapılmamıştır.

İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün faaliyet sayısının, “Bir” olması çok manidardır.

Özel Kalem Müdürlüğü, dört madde ile geçiştirilmiş. Harcaması ne kadar olmuş, temsil ikramları maliyeti nedir, tabloda görülmemektedir.”

Bakmadan Geçme