Çeker: Harekete geçmeli

Yüksek Öğretim Kurumuna (YÖK) bağlı faaliyet gösteren Araştırma ve Uygulama Hastaneleri ile Diş Fakültelerinde görev yapan çalışanların Taban ve Tavan Ek Ödemeleri (Döner Sermayeleri) hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Çeker,  şubede basın açıklaması yaptı.  

PAYLAŞ
Kocaeli Zirve - Burcu Nazlı

Yüksek Öğretim  Kurumuna (YÖK) bağlı faaliyet gösteren Araştırma ve Uygulama Hastaneleri ile Diş Fakültelerinde görev yapan çalışanlarının Ek Ödeme değişikliği ve Taban Ek Ödemelerinde değişiklik yapılması hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, İzmit İlçe Temsilcisi Hüseyin Özdemir, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Baş Temsilci Özlem Çağın, Temsilci Ömer Koyuncu, Yalçın Gül, üye Fehmi Can Aktürk ile birlikte şubede basın açıklaması yaptı. 

HAREKETE GEÇMELİ
Çeker yapmış olduğu açıklamada, “Kanunla yapılan Ek Ödeme değişikliğindeki düzenlemenin çalışma hayatına uyarlana bilmesi ve yeni Ek Ödeme Yönetmenliğinin yayınlaması için YÖK harekete geçmeli” dedi. 

96 BİN 900 KAMU GÖREVLİSİ MAĞDUR.
Şube Başkanı Ömer Çeker açıklamalarının devamında, “15 Mayıs 2022 tutanaklarına göre Ülke genelinde YÖK’e bağlı faaliyet gösteren Eğitim ve Araştırma Hastaneleri İle Diş Fakültelerinde 96 Bin 900, Kocaeli Üniversitesinde ise 1940 Kamu Görevlisi görev yapmaktadır. Kamu işvereni Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu, 23 Haziran 2022 Tarih ve 31875 Sayılı Resmi Gazetede yayınlandı. Yapılan düzenlemenin kurumlarda uygulana bilmesi için YÖK. Yeni  EK Ödeme Yönetmenliği yayınlaması gerekir iken, yeni yönetmenliği   yayınlamadığı için 96 Bin 900 Kamu görevlisi mağdur etmiştir. YÖK Ek Ödeme değişikliği ve Taban Ek Ödeme için harekete geçmeli yeni yönetmeliği vakit geçirmeden yayınlayarak çalışanların mağduriyetine son vermelidir. 

TABAN EK ÖDEME UYGULAMASI BAŞLATILMALIDIR.
Sağlık Bakanlığı 12 Ağustos’ta yayınlamış olduğu Ek Ödeme Yönetmeliği ile çalışanlara taban Ek Ödeme ve Teşvik ödemesi getirmiştir. Üniversite hastanelerinde ve Diş Fakültelerinde görevli çalışanlar için de YÖK bir an önce harekete geçmeli ve Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödeme Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’te değişiklik yaparak Taban Ek Ödeme uygulamasını hayata geçirmelidir. Kamu sağlık hizmeti bir bütün olarak düşünüldüğünde üniversite hastaneleri ve diş fakültelerinde görev yapan personellerin bazı düzenlemelerden mahrum bırakılması gibi bir tutum kabul edilemez. Pandemiye yönelik düzenlemelerde yaşanan durumlar tekrarlanmamalı, üniversite hastaneleri ve Diş Fakültelerinde görev yapan çalışanları için bir an evvel Taban Ek Ödeme uygulaması başlatılmalıdır.

REVİZYON ŞARTTIR
Taban Ek Ödemede 250-800 TL arasına sıkıştırılan tüm meslek mensupları için bu ücretlerin makul bir düzeye çıkarılması zaruri olduğunu ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini daha önce çeşitli platformlarda ifade etmiştik. Bir kez daha vurgulamakta yarar görüyoruz ki bu ücretlerin çalışanların ekonomilerine katkısının bir anlamı olacak seviyeye getirilerek makul bir hale dönüştürülmesi elzemdir. Revizyon şarttır. Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi Üniversite hastaneleri ve diş fakültelerinde görev yapan çalışanlar için YÖK’e başvuru yapmıştır. Ek Ödeme konusunda çalışanların beklentilerini aktarmış ve bu konuda acil düzenleme istediğimizi dile getirmiştir.

4 İLE 5 MİLYON TL
Daha önce Hastanelerde ve Diş Fakültelerinde görev yapan kamu görevlilerinin Sabit Ek Ödemeleri, çalışanların katkıları ile elde edilen Döner Sermaye gelirlerinden ödenmekte idi. Bu durum hastaneleri ekonomik olarak sıkıntıya sokmaktaydı. Bu nedenle Kurumlar çalışanların hak etmiş oldukları döner sermayeleri ya hiç ödememekte yada cüzi bir miktar ödemekte idi. 23 Haziran 2022 Tarih ve 31875 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yeni düzenleme ile Çalışanların sabit Ek Ödemeleri merkezi bütçeden ödenmeye başlanması ile hastanelerin bütçesinde hatırı sayılır para birikmeye başlandı. İddialara ve rivayetlere göre geçtiğimiz ay Kocaeli Üniversitesine  bağlı faaliyet gösteren Araştırma ve Uygulama Hastanenin bütçesinde yaklaşık  4 ile 5 Milyon TL, Olduğu halde mevcut yönetmenliğe göre çalışanların Döner Sermaye Ek Ödemeleri neden tavandan ödenmedi? Çalışanlar bu sorunun cevabını merakla beklemektedirler. Konu hakkında yetkililer açıklama yapmalıdır. Türk Sağlık Sen olarak sorunların takipçisiyiz” ifadelerine yer verdi. 


 

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN