'Cezalı müdür' TOSB'u kitlemiş!

Çayırova TOSB'da bazı sanayiciler TOSB Bölge Müdürü Murat Demir'den işleyişi aksattığı gerekçesiyle şikâyetçi oldu. Demir usule aykırı imara göz yumulamayacağını söyledi. İzmit Belediyesi'ndeki bir imar uygulamasından ertelemeli hapis cezası alan Demir o cezayı bizden öğrenirken, 'O konuyla benim ilgim yok' dedi…

Gebze Bölgesi’nde yer alan ve belediyelerden özerk konumdaki OSB’lerin bölge müdürlükleri ilimizde belediye başkanlığı ve başkan yardımcılığı yapmış kişilerin gözdesi. Derinceli Ali Haydar Bulut da bir dönem Gebze OSB’de görev yapmıştı

TOSB’un 2018 mayısındaki kongresinde yönetim değişince bölge müdürü de değişti. İzmit Belediye Başkan yardımcısı iken usulsüz yıkımdan kesinleşmiş cezası olan Murat Demir’den sanayici şikâyetçi: İmar yetkisini kullanmıyor…

Kısaca TOSB diye adlandırılan Çayırova’daki Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde imar durdu. Bize ulaşan şikâyetlere göre sanayici bahçesine neredeyse “köpek kulübesi” dahi dikemiyor. Sorunun kaynağı ise mahalle statüsü edinen köylerde çiftçiye ormancıya rençbere çivi bile çaktırmayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kurumsalında kamu değil. OSB’ler belediyelerden özerkliğini 2002 sonrası, dönemin Gebze OSB Bölge Müdürü Okan Çağlar’ın üstün gayretleri sonrası edinmişti. TOSB’da sanayiciye çivi çaktırmayan OSB içinde belediye yetkisindeki Bölge Müdürlüğü.

BURHANOĞLU BÖLGE MÜDÜRÜ’NÜ DEĞİŞTİRDİ

TOSB’da Yunus Çiftçi ve ardından Alper Kanca’nın yönetim kurulu başkanlığı yaptığı yıllarda bölge müdürlüğü görevinde bulunan FuatGünel, halen devam eden Ömer Burhanoğlu döneminde görevinden ayrıldı. Yerine İzmit Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Murat Demir getirildi. Demir; İzmit Belediyesi’nden önce Derince Belediyesi’nde idarecilik ve Arslanbey OSB Bölge Müdürlüğü yaptı. İnşaat Mühendisi olan Demir, TOSB’daki görevinden önce de bir süre Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcılığı görevini üstlendi.

AKP’Lİ VE CHP’Lİ HEMŞERİLERİ VAR

Çocukluğu ve gençliği Derince’de geçen Demir; bir dönem AKP Gebze İlçe Başkanlığı ve 2015’te altı ay Kocaeli Milletvekilliği yapan Avukat Cemalettin Kaflı, halen Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği yapan Darıca (1994-2004) ve Gebze (2004-2009) Belediyesi eski Başkanı İbrahim Pehlivan, CHP Darıca İlçe yönetimindeki görevinden istifa edip Bozüyük’ün beldesi Dodurga’dan belediye başkan adayı olan Yusuf Yiğit ile de hemşeri. Bilecik’in Bozüyük İlçesi eşrafından.

OSB MÜDÜRLÜKLERİNE BELEDİYECİ İLGİSİ

Derince Belediyesi’nde bir dönem arayla ikinci dönemi sona ermek üzere olan (2004 – 2009 ve 2014 – 2019) ve partisi AKP tarafından aday gösterilmeyen Ali Haydar Bulut’un dönem aralığında (2009-2014) Gebze OSB Bölge Müdürlüğü görevinde bulunduğu göz önünde tutulduğunda belediyecilerin, bölgelerinde belediye konumundaki OSB müdürlüklerinde görev üstlenmesi sıklıkla görülen bir vaka.

YETKİ KULLANMIYOR, İMZA ATMIYOR

Ancak TOSB’un son bölge müdürü Murat Demir’in adeta sütten ağzı yanmış, yoğurdu üfleyerek yiyor. İzmit Belediye Başkan Yardımcılığı görevindeyken usulsüz bir yıkımda imzası olduğu mahkeme tarafından onanan, kesinleşmiş ama sabıkası olmadığından ötürü askıya alınan 6 ay 20 gün cezası olan Murat Demir bize ulaşan sanayici şikâyetlerine göre imar yetkisini kullanmıyor, imza atmıyor, OSB içinde hiçbir imar yapılaşmasına göz yummuyor.

BELEDİYEYE BAŞVURSAK, ALMIŞTIK!

TOSB’da yönetimin de başını ağrıtan tıkanıklığın bir an önce giderilmesini isteyen ismi bizde saklı bir sanayici, “Memleketin kriz ortamından geçtiği, otomotiv sektörünün daraldığı bir süreçte kendi arsamız üzerinde, imar izni olan yerde ek yapılaşma için gereken izni, imzayı bir türlü alamadık. OSB’lerin en cazip yönlerinden biri, belediye bürokrasisinden kurtulmak oldu bence ama belediyeye başvursak, bu kadar bekletilmezdik herhalde” dedi.

İMARA AYKIRI DAVRANAMAYIZ 

O YIKIM İLE HİÇ İLGİM YOK

TOSB OSB Bölge Müdürü Murat Demir sanayiciden gelen şikâyet üzerine yaptığı değerlendirmede OSB’lerin her ne kadar belediyelerden özerk yapıda da olsa Bakanlığın ilgili hükümlerine tabi olduğunu belirtip, “Kanuna ve usule aykırı hiçbir imar hareketine izin veremeyiz” dedi.

DİYALOG ÇÖZÜM İÇİN YETERLİ

Şikâyet sahiplerinin kendisini saklı tutmasından ötürü şikâyet konusunu net bilemediklerini aktaran Demir, “Ancak konuşarak çözülemeyecek hiçbir sorun yok. Sanayicilerimiz işleyişle ilgili konulardan sitemkar ise bizimle diyalog kurmaları yeterli. Her tür sorunlarının çözümü için elimizden geleni yaparız” diye konuştu.

YARGI AZİZLİĞİ!

İzmit Belediyesi’nde görev yaptığı yıllarda gerçekleşen ve kendisinin de cezalandırıldığı konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede “Yargı azizliği”ne uğradığını ima eden Demir, “İzmit Belediyesi’nde görev yaptığım yıllarda yıkım ekibi ve birimi, bana bağlı bir birim değildi. Bir şekilde ismim geçti. Savunmamda da bunu izah ettim, anlatamadım. Sonra ben de uğraşmaktan vazgeçtim. Meseleye dair ertelemeli şekilde tutuklama kararını da şimdi sizden öğreniyorum” dedi.

ORHAN KÖSE’NİN SATIN 

ALDIĞI KONUTU YIKTIRMIŞLARDI

İzmit Bayındırlık Kalıcı Konutları’nda iki parsel üzerinde bir konut satın alan Emekli Polis Memuru Orhan Köse’nin konutu, 2013 yılında İzmit Belediyesi tarafından yıkıldı. Üzerine cezalar da kesilen Orhan Köse kendisine yapılan uygulamalardan hukuksuz olduğunu öne sürerek belediyeden şikâyetçi oldu. Köse’nin açtığı, 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava geçtiğimiz haziran ayında karara bağlandı. İzmit Belediye Başkanı Doktor Nevzat Doğan ile aralarında dönemin Fen İşleri ve Yıkım İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Aydın’ın da bulunduğu toplam aldı belediye yöneticisine 6 ay 20 gün süreli hapis cezası verildi. Sanıkların tamamının sabıkasız olması sebebiyle cezalarının, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Bakmadan Geçme