Çöplerin doğada kayboluşunu gözlemleyecekler

Körfez Yeni yalı Mahallesi'nde eğitim veren Fahri Korutürk İlköğretim Okulu'nda çok ilginç bir çalışmayla öğrenciler atılan çöplerin doğada yok oluş hızına şahit olacaklar.

DP World’un da katkı verdiği çalışma okulun bahçesinde çeşitli çöp örneklerinin toprağa gömülmesiyle uygulanmaya başladı. Okul Müdürü Adnan Deniz öğrencilerin toprağa gömdükleri çöpleri belirli aralıklarla açıp kontrol edeceklerini, gördükleri sonuçlarla da atık ve çevre temizliğini daha iyi kavrayacaklarını söyledi.

Adnan Deniz verdiği bilgide, “Toprağa gömülen çöplerin açılmasıyla öğrenciler elma koçanı ve benzeri çöplerin çürüdüğünü, diğer atıkların ise kaldığını görerek konuyu daha iyi kavrayacaklar” dedi.

DP World Yarımca, Çöpüne Sahip Çık Vakfı ve Körfez Milli Eğitim Müdürlüğü bir protokol imzalayarak ilçedeki ilköğretim okullarında "Çöpüme Sahip Çıkıyorum" adında bir eğitim projesi başlattı.

İlk etapta Körfez’de Fahri Korutürk İlköğretim Okulu’nda başlayan uygulama, daha sonra ilçenin ve ilin diğer okullarında, hatta ülke genelinde okullarda başlatılacak. "Çöpüme Sahip Çıkıyorum" projesi düzenlenen programla başlatıldı ve basına tanıtım yapıldı. Körfez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, DP World ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı'nın paydaşları olduğu proje için imzalanan protokol kapsamında ilçedeki 24 ilkokulun öğrencilerinde farkındalık yaratarak başta tek kullanımlık plastiklerin azaltımı ve geri dönüştürülmesi olmak üzere çöp ve geri dönüşüm konularında farkındalık yaratmak amaçlanıyor.

Projenin lansmanı dolayısıyla yapılan törende DP World Yarımca CEO'su Kris Adams, dünya denizlerindeki kirliliğe dikkat çekerek "değişime kendimizden başlamamız gerek. Eğitim, bu değişim için en önemli unsurlardan biri" dedi. DP World Yarımca gönüllülerinin de çocuklarla "Çöpünü Sıfırla" oyunu oynayarak  projeye  direkt katkıda bulunacaklarını değinen Adams proje ortaklarına ve katılımcılarına teşekkür etti. Faaliyet gösterdikleri coğrafyalarda, evrensel değerlerle ilgili olarak katkı sunmak için bıkmadan usanmadan çaba sarf etmenin en önemli prensiplerinden biri olduğunu vurgulayan Kris Adams,”Bu minvalde değişimi kendimizle başlatacağımızı ve çalışanlarımızla ve onların aileleri ile beraber çevremize de rol model olabileceğimize inanıyoruz”dedi. DP World'ün 40 ülkede işlettiği 78 limanda da benzer girişimlerde bulunduğunu belirten Adams, "Impact2030'un üyesi olarak BM'nin desteklediği 'Sudaki Yaşam' hedefi doğrultusunda denizlerimizi korumak için biz de üzerimize düşeni yapıyoruz " dedi.

DP World Yarımca gönüllü çalışanlarının yanısıra projeye limanda tek kullanımlık plastiklerin kullanımını azaltarak katkıda bulunuyor. İşletmeye başladığı tarihten itibaren özellikle bölge okullarıyla çalışmaya büyük önem veren DP World Yarımca, plastik kirliliğinin azaltılması amacıyla limanda da tedbirler aldı. Bu tedbirler çerçevesinde ofis çalışanlarının masalarındaki çöp kutuları kaldırıldı, çalışanların çöplerini ayrıştırarak ilgili geri dönüşüm kutularına atması sağlandı. Diğer taraftan çalışanlara dağıtılan termos mataralar ve ofislere yerleştirilen su sürahileri ile plastik bardak ve PET şişe su kullanımına son verildi.

Çöpüne Sahip Çık Vakfı Genel Müdürü Emrah Bilge ise Çöpüme Sahip Çıkıyorum Eğitim Programı’nın çocukların çöp ve geri dönüşüm konusunda farkındalığını artıracağını ve doğru alışkanlıkları küçük yaşta edinmelerini sağlayacağını belirtti. Eğitim içeriğinin deneyimleyerek ve eğlenerek öğrenme yaklaşımıyla hazrılandığını anlatan Bilge, “çocuklar bu programla eğlenirken farkına bile varmadan doğru davranışları edinmeye adım atacaklar” dedi.

Proje kapsamında öğretmenler Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ndeki uzmanların hazırladığı programla üçüncü sınıf öğrencilerine çevre bilinci aşılayacaklar .Çöpünü Sıfırla oyunu da uzmanlar tarafından çocukları çevre konusunda bilinçlendirmek amacıyla hazırlandı.

Körfez ilçesindeki 24 okuldan 54 öğretmenin katıldığı seminer DP World Yarımca'da gerçekleştirildi, seminerde Kocaeli Üniversitesi'nden uzmanlar, öğretmenlere çocuklar için hazırlanmış olan eğitim programını tanıttılar. Seminer sırasında ayrıca DP World Yarımca gönüllü çalışanlarına da eğitim verildi.

Projenin Körfez'deki bu pilot uygulamasında 1.500 öğrenciye doğrudan ulaşılıyor, aileleriyle birlikte 6 bin kişi atıklar konusunda eğitim görecek. Bunun için okul müdürleriyle birlikte 78 öğretmen ve 70 DP World Yarımca çalışanı doğrudan, 500 DP World Yarımca çalışanı da dolaylı olarak çaba gösterecek.

Nisan ayında başlayan eğitim çalışmaları kapsamında öğretmenler proje konusunu derslerde işlerken, DP World Yarımca gönüllüleri de okulları ziyaret ederek çocuklarla Çöpünü Sıfırla oyununu oynuyorlar. Nisan sonuna kadar toplam 2.000 saatlik eğitimin 24 okulda tamamlanması bekleniyor. Yapılacak değerlendirme ve alınacak geri bildirimin ardından proje önümüzdeki yıl tüm Kocaeli ilinde yaygınlaştırılacak. Projenin daha sonra da tüm Türkiye'ye yayılması hedefleniyor.

Bakmadan Geçme