Covid-19 aşı üreticisi ilk kez itiraf etti

Dünya çapında milyonlarca insanın ölümüne sebep olan corona virüsü salgınına karşı geliştirilen bir Covid-19 aşısının üreticisi ilk kez yan etkiler üzerine bir itirafta bulundu

2019'un son haftalarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre içinde küresel bir salgın halini alan corona virüsüne karşı geliştirilen aşılardan birinin üreticisi ilk kez yan etkiler konusunda resmi makamlara net bir açıklama yaptı.  İngiltere'de Oxford Üniversitesi ortaklığıyla Covid-19 aşısı yapan AstraZeneca, aşının sebep olduğu ölüm ve ağır yaralanmalar sebebiyle açılan davada mahkemeye yanıt verdi.  AstraZeneca, geliştirilen Covid-19 aşısının nadiren de olsa yan etkiler yaratabileceğini ilk kez duyurdu. AstraZeneca, mahkeme belgelerinde ilk kez corona virüsü aşısının nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini kabul ederek, milyonlarca dolarlık bir yasal cezanın önünü açabilecek bir hamle yaptı. İlaç şirketi, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği aşının düzinelerce vakada ölüm ve ciddi yaralanmalara neden olduğu iddiasıyla toplu bir davada yargılanıyor. Avukatlar, aşının az sayıda aile üzerinde yıkıcı etkisi olan bir yan etki yarattığını savunuyor.

İlk dava geçen yıl, Nisan 2021'de aşıyı olduktan sonra çalışmasını engelleyen bir kan pıhtısı ve beyin kanaması yaşadıktan sonra kalıcı bir beyin hasarı oluşan iki çocuk babası Jamie Scott tarafından açıldı.

Kaynak: Sözcü

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme