Diyanet Birlik Sen'de başkan Numan Uysal

Yaklaşık 3 yıl önce kurulan Diyanet Birlik Sen'de ilk şube olan Kocaeli-Düzce şubesinin ilk kongresi yapıldı. Şubenin seçilmiş Başkanı ise Numan Uysal oldu.

Diyanet Birlik-Sen Kocaeli Şubesi'nde ilk olağan genel kurul bugün gerçekleşti. Kocaeli ve Düzce olmak üzere toplam 450 üyesi olan sendika 'Siyasetin değil, Diyanetin sendikası' sloganı ile yola çıktı ve genel kurulunu Seka Park Otel'de yaptı. 107 üyenin oy kullanma hakkı bulunan genel kurulda kurucu başkan olan Numan Uysal seçilmiş başkan oldu.

YOĞUN KATILIM 

Kongreye; Diyanet Birlik Sen Genel Başkanı Kenan Ak, Genel Başkan Vekili Orhan Kartal, Genel başkan Yardımcıları Mustafa Özdemir, Yusuf Çakır, İshak Yaman, Diyanet Birlik Sen Marmara Bölge Başkanı Mehmet Ali Karadaşlı, İç Anadolu Bölge Başkanı İsmail Topçu, Ankara İl Başkanı Zübeyir Mert, Diyanet Birlik Sen İstanbul İl Başkanı İkram Alacalar, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Sabahattin yamak, AK Parti İl Yöneticisi Zeki Canşi, AK Parti İzmit Belediye Meclis Üyesi Muharrem Tutuş, İYİ Partili Meclis Üyesi Yaşar Kardaş, Hürriyetçi Emekçi Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Temsilcisi Süleyman Pekin, İzmit Fevziye Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Recep Yıldız, Saddet Partisi İl Başkan Yardımcıları Selman Çoban, Murat Uzar, İYİ Parti İl Sekreteri Şaban Ufuk, İYİ Parti İl Yöneticileri Ali Karaca, Salih Işık, İYİ Parti İzmit İlçe eski Başkanı Pelin Coştur Filiz, İş İnsanı Toyota Kaya Plazanın sahibi Mehmet Kaya, Kocaeli Tokatlılar Derneği Başkanı Turan Şahin, Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği Başkanı Yücel Alpay Demir, SAĞLIKÇA Başkanı Adem Yaman, STK ve dernek temsilcileri katıldı.

‘BİZİ ENGELLEDİLER’
Kuran tilaveti ile başlayan kongrenin divan başkanlığını Diyanet Birlik sen Marmara Bölge başkanı Mehmet Ali Karadaşlı yaparken divan üyeliklerini Hürriyetçi Emekçi Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Temsilcisi Süleyman Pekin, Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği Başkanı Yücel Alpay Demir ve Diyanet Birlik Sen İç Anadolu Bölge Başkanı İsmail Topçu yaptı. Kongrede 7 yönetim kurulu üyesi, 5 denetleme kurulu üyesi ve 5 disiplin kurulu üyesi seçildi. Seçim öncesi konuşan Diyanet Birlik Sen Kocaeli ve Düzce Şube Başkanı Numan Uysal, “Sendikal faaliyetlere idealist ve mili ve manevi değerlere önem veren, gücünü üyesinden alan duyarlı ve etkili sendikal anlayış ile başka bir sendika ile yola çıkmıştık. Orada adaylığımız engellendi sendikal mücadelemize ket vuruldu. Dayatmalara, haksızlığa boyun eğmeyerek demokrasi ve hukuk dışı muameleye maruz kalan dostlarımızca kurulan Diyanet Birlik Sendikamıza üye olduk. Düzce şubesi ile birleşip şube olma hakkını elde ettik. Mücadelemizde görev ve sorumlulukları bilen, saygın bir üye topluluğu meydana getirmeyi amaç edindik” dedi.

‘SÖZDE BÜYÜK ÖZDE KÜÇÜK SENDİKALAR’
Sendikaların görevinin kurum düzeyince görüş bildirmek olduğunu belirten Uysal, “Bir başka görevi hükümetle memur arasındaki toplu sözleşmeye katılmaktır. Sendikamız çalışanlar arasında ayrım gözetmeksizin hak ve sorumlulukları iyi bilen üye topluluğu meydana getirmek mesleki saygınlık için onurlu, dürüst, ilkeli, kararlı bir şekilde hak arama mücadelesini amaç edinmiştir. Sendikacılık siyaset e idareden bağımsız olmalıdır. Siyasetin idare ve etkisinde kalınarak asla sendikacılık yapılmaz. Her hal ve şartta çalışanının yanında olmaktır. Sendikacılık cesaret ve irade ister. İçinde bulunduğumuz ekonomik dar boğaza Sözde büyük özde küçük sendikaların ses vermemesi, memur adına düşündürücüdür, manidardır. Din görevlilerine sağlanan 3600 ek gösterge hakkı için hükümete teşekkür ediyoruz. Şef, uzaman, bir zamanlar din görevlileri müktesabatını elde etmiş daire çalışanlarının bu haktan maruz bırakılmasını hoş karşılamıyoruz” dedi.

İSTİSMALARA DİKKAT ÇEKTİ
Sözlerini sürdüren Uysal, “Sendikamızın görevleri; farkındalık oluşturmak,  görev ve sorumluluklarını bilen, kamu görevlisinin beklenti ve taleplerine ulaşması için sorgulayan, fikir ve emek üreten, saygın bir sendikal mücadelenin adı ve adresi olmayı amaç edindik. Kurumlara, idarecilere ve sendikalara karşı değil haksızlığa ve hukuksuzluğu karşı olacağız. Ülkemizde her türlü dini, sosyal, kültürel değerler slogan olarak yaşanmakta ve tartışılmaktadır. Bilgiye dayamayan, ölçüsüz empatisiz yaklaşımlar toplumsa kamplaşma ve gerginliklere sebebiyet vermektedir. Gerçek toplumsal sorunlar gözden kaçmaktadır. Gün geçmiyor ki okullarda, kurslarda, tarikat ve vakıflarda, iş yerlerinde; taciz, istismar, reşit olmayan kız çocuklarının evlendirilmesi, intihar, mobbing, cinayet gazetelerde yer almasın. Ahlak dışı davranışları yadırgıyor ve kınıyoruz. Başkanlığımız, yöneticilerimiz müftülerle ilişkilerimiz ve karşılıklı diyaloğu önemsiyoruz. Çalışanların yaşadıkları sıkıntıları beraberce giderme anlamında duruş ve tavır takınacağız. Adam gibi sendikacılık yapacağız” dedi.

RENKLERİMİZ FARKLI OLSA DA
Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Sabahattin Yamak, yaptığı konuşmada “İmam ve hatiplerle beraber aynı sırada olmasak bile aynı dünyanın aynı mefkurenin insanları olmaktan mutluluk duyuyorum. Aynı inanca sahip alnı secdeye giden toplumun imam hatipleri olarak renklerimiz farklı olsa da hepimizin anlayışı asala ve asla bu dünyanın nimetlerine dair bir idealimiz yok. Bizim yeniden bir Türkiye’nin kurulmasına 8 milyar insanlık aleminin yeniden huzura kavuşması, adil bir paylaşım olması için çaba ve gayret gösteriyoruz. Süleyman Pekin Hocamız, 28 Şubat’ın o soğuğunu iliklerimize kadar hissederken herkesin bize kapılarını kapattığı dönemde bize kapılarını açıp o soğukluğu bize unuturmuştur. Toplantımız Kocaeli ve insanlık için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

PES ETMEK YERİNE ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ
Diyanet Birlik Sen İstanbul İl Başkanı İkram Alacalar ise “En kısa sürede biz de kongremizi yapacağız sizi davet edeceğiz. Kongremizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. Diyanet Birlik Sen Genel Başkanı Kenan Ak da söz alarak “Her türlü imkânsızlığa rağmen hak arama mücadelesinde emeği geçen başkan ve temsilcilerimize, üyelerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyor hayatını kaybetmiş üyeler ve yöneticilerimizi rahmetle anıyorum. Bu zorlu mücadelede çok kısa sürede üyeler ve temsilcilerimizin gayretiyle bu günlere taşınmıştır. Sendikal mücadele ciddiyet, fedakârlık ve emek ister. Haksızlığa ve yanlışlığa karşı çıkmak için bu yola başvurduk. Varılacak en önemli hedef; ahlaklı ve onurlu mücadelede diyanet çalışanlarının desteğini alarak örnek bir sendika olmaktır. Diyanet Birlik Sen’in sendikal ilkeleri her türlü olumsuzluk karşısında pes etmeyi değil çözüm üretmeyi gerektiriyor” diye konuştu.

‘GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYORUZ’
Başkan Ak, “Sendikamızı 2019 yılında kurarken çok ciddi sıkıntılarla karşılaştık. Ayağımıza takılan çelmelere, üzerimize atılan mesnetsiz iftiralara aldırmadan diyanet çalışanlarına ve din görevlilerine durmadan hizmet edeceğiz. Siyasetin değil diyanet çalışanlarının sendikası ilkesiyle atılan adımlar bugün meyvesini vermiş ve ilk şubemiz Kocaeli-Düzce şubesinin kuruluşu olmuştur. Sendikamız Allah’ın izniyle gümbür gümbür ayakları yere sağlam basarak geliyor. Konumlarını korumak için siyasetin arkasına saklanarak korku zihniyetinin anlayışını yıkmak için kararı adımlarla geliyoruz. Daha ahlaklı, daha adil, daha şahsiyetli hür bir sendikacılık için yürüyüşümüz devam ediyor. Çalışmalarımızı boş bir hayal olarak görenlere bu kalabalık en büyük cevaptır. Sendikamız, gücünü şu kişilerden veya şu topluluklardan almıyor. Gücünü inanmış üyelerden ve Türk Milletinin manevi değerlerinden alıyor” şeklinde konuştu.

‘BUGÜN İKİ SEVİNÇ YAŞIYORUZ’
Genel Başkan Kenan Ak, sözlerinin devamında “Sendikacılığı bir amaç olarak değil haksızlıklara uğrayan mağdur edilen hakkı çalınan diyanet çalışanlarının haklarına kavuşması için bir araç olarak görüyoruz hakkın ve adaletin tesis edilmesi kayırmacılığa karşı liyakatin tercih edilmesi torpil ve iltimasın yok edilmesi için çaba sarf ediyor. Hiçbir din görevlisine sendika ayrımı yapılmadan hizmet etmeye devam ediyoruz. Haksızlığa uğrayan üyelerimizin ve diyanet çalışanlarının hukuki zeminde hakkını alması için mücadele ediyoruz. Bugün iki sevinç yaşıyoruz. İlki,; Danıştay kararıyla iptal ettirdiğimiz tarihi bir davadır. Bu gün çalışanlar sendika primi alıyorsa bu Diyanet Birlik sen sayesindedir.  İkincisi ise 3 yıllık bir sendikanın yaklaşık 500 üyesi ve siyasilerin katıldığı bir kongreyi yapması bizim için tarihi bir değerdir” ifadelerini kullandı.

‘DİYANET ÇALIŞANLARIYLA DA SÖZLEŞME YAPILMALI’
Diyanet Başkanlığını da eleştiren Ak, “Diyanet’in yaptığı açıklamalar kimi vatandaşlarımız tarafından alkışlanırken kimi vatandaşlarımız tarafından da sosyal medyada tartışılıyor. 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılan genel idare sınıfında çalışan personelin de bu haktan faydalanması gerektiğini buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Promosyon Kurumun sosyal medyada ve basında bu şekilde tartışılmasını asla kabul etmiyoruz. katılım bankları şu anda Diyanet çalışanlarının sırtından parasına para ekliyor Biz 2 bin 280 lira almanın derdinde değiliz ama personelimizi çantada keklik olarak gören anlayışa karşı mücadele veriyoruz. Diğer kurumlar gibi diyanet çalışanları ile sözleşmeler yapılarak 30-35 bin TL promosyon almasını istiyoruz. Diyanet’i promosyon konusunda mahkemeye verdik. Olayın helal haram mevzusunda değiliz. Haram olanın içinde bulunmayız. Ama katılım bankaları hediye adı altında diyanet çalışanlarını sömürüyor” dedi. 

NUMAN UYSAL’IN YÖNETİMİ
Tayfun Ese, Mustafa Ayar, Bilal akbaş, Mustafa Özkar, Ahmet Mutioğlu, Selim badur,

Denetleme kurulu:

Mehmet Ali Korkut, Sinan Çakır, Yunus Durmuş, Altan Kartal, Necdet Yılmaz

Disiplin kurulu:

İsmail Varol, Hikmet Akça, İsmail Turan, Oğuz Gürsel, Ensar Eren

 

Bakmadan Geçme