• Haberler
  • Gündem
  • E-ticaret büyükle küçük arasındaki farkı kapattı

E-ticaret büyükle küçük arasındaki farkı kapattı

GTO'da gerçekleşen e-ticaret seminerinde konuşan Alibaba.com'un Türkiye'deki temsilcisi E-Glober Genel Müdürü Orkan Aytulun, e-ticaretin büyük firmayla küçük firma arasındaki farkı kapattığını söyledi

Üyelerinin ihracat hacimlerinin arttırılmasına, çağın gerekliliklerine paralel olarak değişen ticaret konjoktürüne adapte etmek yoluyla gayret eden, hayata geçirdiği projelerle henüz ihracat yapmamış üyelerini dış ticaret ile tanıştıran ve elektronik ticaretin gelişmesi için de etkin çalışmalar yürüten Gebze Ticaret Odası, TOBB öncülüğünde, Vakıfbank ve Alibaba.com işbirlikteliğinde hayata geçirilmeye hazırlanan bir projeyi daha üyeleriyle buluşturdu.

Gebze’ye üçüncü gelişi

E-ticarette dünyaya yayılan Alibaba.com’un Türkiye’deki temsilci firması E-Glober’in yönetim kurulu üyesi ve Genel Müdürü Alpay Orkan Aytulun, Gebze Ticaret Odası’nda gerçekleşen seminerde Gebze’ye üçüncü kez geldiğini, üç defa gittiği başka bir yer olmadığını belirtip sözlerine, “Gebze Ticaret Odası başkanımızın çok üstün bir vizyonu var. Bu sizler için, hepimiz için büyük bir şans. Davetleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Üç yıl boyunca anlattık

2015 yılının ekim ayında kurulan E-Glober’in Alibaba.com’un Türkiye temsilciliğini yaklaşık üç yıldır sürdürdüğünü kaydeden Aytulun, “Ve üç yıldır Türkiye’de ihracatın sadece bir hedef olmadığını, hedefin dışında yapılması gereken şeyler olduğunu, hem devletimizin çeşitli kademelerinde hem iş dünyasında hem eğitim kurumlarında açıkladık” dedi. Aytulun şöyle devam etti:

Mikro dalgalardan minimum etkilenme

“Türkiye olarak bulunduğumuz coğrafya ve ekonomik yapısı açısından olası dalgalanmalara açık bir ülkeyiz. Bu sebeple işletmelerin mikro dalgalardan minimum etkilenmesi için eğer yapabiliyorsa işlerinin büyük bir bölümünün ihracata dayalı olması gerektiğini söyledik. Bunun sebebi şu. Paramız, değer kaybedebiliyor düşüp kalkabiliyor ama müşteriniz yurt dışındaysa bir sorununuz yok demektir. Çünkü alışverişiniz devam eder. Ama eğer müşteriniz yurt içindeyse ve birden yurt dışına dönmeye çalışıyorsanız işte orada büyük sıkıntı oluyor. Hızlı müşteri bulma evresini geçmek biraz zor oluyor.

O fark kapandı

Elektronik ticaretin en büyük kolaylığı artık çok büyük işletmelerle çok büyük işletmeler arasındaki farkı kapamış olması. Çünkü artık dünyada herkes birbirine ulaşabiliyor. Eskiden, ihracat yapan büyük işletmeler lokasyonu ile belirlenirdi: İhracat yapıyorsa İstanbul’da olacak, belki Gebze olabilir. İzmir’de olacak. Büyük işletme olacak.. Ama artık bu fark kapandı.”

Alıcı ile satıcı aynı platformda

E-Glober firması satış temsilcisi Serpil Öztürk de Kocaeli Zirve’ye yaptığı açıklamada faaliyetlerini E-Glober firması çatısında, Tradefive markası ile sürdürdüklerini belirtti. Öztürk, “Alibaba.com alıcı ile satıcıyı aynı sitede buluşturan bir e-ticaret platformu. Alibaba’nın buradaki işleyişi, firmalara ticaret yaptırmak” dedi.

Sadece aracılık yapıyoruz

Site marifetiyle ihracat, satış yapan firmadan o satış meblağı üzerinden komisyon alınmadığını belirten Öztürk, “Biz burada sadece aracılık yapıyoruz. Türkiye’deki firmaların distribütörlüğünü, temsilciliğini yapıyoruz. Hedef kitlemiz ağırlıklı olarak üretici olmakla birlikte ticaretle uğraşan firmalar, al sat yapanlar da var. İthalat da yapılıyor ama genellikle ihracat yapan firmalar burada yer alıyor.

Yıllık üyelik bedeliyle

Firma olarak kurum ve kişilerden sadece yıllık, kullanacağı üyelik bedelini tahsil ediyoruz. Üç paketimiz var ve paketler arasında fiyat farkı var. Bakanlık teşvikleri de söz konusu. Fiyatlar değişkenlik gösterebiliyor” diye konuştu. Öztürk ayrıca şunları söyledi:

Başarı hikayelerini yazanlar var

“Üyeliği kullandığı taktirde başarı hikayelerini yazan firmalar var. Yıllardır markalarla, küçük ve büyük çapta firmalarla çalışıyoruz. Firmanın üyeliği kullanması durumunda geri aldığımız dönüşümler gayet güzel. İhracat hacmini arttıran çok firma var. Sistemden bunu görebiliyoruz. Firmaya burada bir mağaza oluşturuyoruz, firma ürünlerinin tanıtımını gerçekleştiriyor.”

Kaymakam Güler de dinledi

Gebze Ticaret Odası’nda dün gerçekleşen semineri Gebze Kaymakamı Mehmet Güler, oda yöneticileri ve üyeleri takip etti. İlginin hayli yoğun olduğu, Vakıfbank işbirliğinde gerçekleşen seminerin sonunda katılımcılara firma bilgilerinin istendiği, etkinliği değerlendirmesini istedikleri, Alibaba.com’a üye olmayı istemeleri halinde irtibat seçeneklerini soran küçük bir form da dağıtıldı. Satış temsilcisi Serpil Öztürk, saha satış yöneticisi Cem Güneş ile birlikte E-Glober firmasından geniş bir heyet katılımcılarla ilgilendi. Etkinliğin paydaşlarından Vakıfbank’ın Gebze Sultanorhan Şube Müdürü MevlütKösen, Gebze OSB Şubesi’nden KOBİ portföy yöneticisi KenanErdağı, Gebze/İzmit Şubesi’nden KOBİ portföy yöneticileri ZehraÇakır ve AtillaFırtına, Gebze Şubesi’nden DeryaGündüz de etkinlikte yer aldı.

E-Glober’e dair

TOBB, Vakıfbank ve Alibaba.com’un Türkiye’de tek iş ortağı olan E-Glober firması arasında imzalanan protokolle; TOBB’a bağlı oda/borsa üyesi işletmelere, dünyanın en büyük işletmeler arası elektronik ticaret web sitesi olan, 190 bölge ve ülkede, 260 milyondan fazla kayıtlı üyesiyle 11 farklı dil seçeneği sunan Alibaba.com’ a üye olma, platform üzerinde mağaza açma, ürünlerini teşhir etme ve tüm dünyadaki firmalardan siparişler alarak yeni pazarlara erişme ve ürünlerini satma imkânı buluyor.

Ekonomi Bakanlığı desteği

İhracatçı veya ihracat yapma potansiyeli olan tüm tüzel kişi ve ticari işletmeleri kapsayan, oda/borsa üyelerinin Alibaba.com’ a bir yıl süre ile ücretsiz üye olma fırsatına erişecekleri, bir yıllık üyelik bedelinin yüzde 80’inin Ekonomi Bakanlığı, yüzde 20’sinin ise Vakıfbank tarafından karşılanacağı kampanyanın detayları dünkü toplantıda görüşüldü.

Ülke ekonomisine katkı

İşletmelerin E-Ticaret sistemine uyum sağlama süreçlerinin hızlandırılmasının hedeflendiği bu projeyle; işletmelerin sürdürülebilir kalkınmanın en temel unsurlarından olan ihracat sürecine ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamaları planlanıyor.

Bakmadan Geçme