• Haberler
  • Gündem
  • 'FCEF İstanbul Depremi'ni işinin içine mutlaka katmalı'

'FCEF İstanbul Depremi'ni işinin içine mutlaka katmalı'

Gebze İtfaiyesi'nde uzun yıllar görev yaptıktan sonra Kocaeli İtfaiyesi'nin desteğiyle Didim İtfaiyesi'ne kuran Özdemir Günday, 1999 depreminde yaşadığı tecrübeyle önerdi: FCEF İstanbul Depremi'ni işinin içine mutlaka katmalı

Gebze İtfaiyesi’nde uzun yıllar görev yapıp çok şey öğrenen, Aydın’ın Didim İlçesi’nde Kocaeli İtfaiyesi desteğiyle oluşturduğu Didim İtfaiyesi’nin 10 yıldır 21 itfaiyeci çalışmalarını sürdürdüğünü belirten ÖzdemirGünday, kısaca FCEF diye de tanımlanan Yanma ve Yangın Mühendisliği Derneği’nin tanıtım toplantısında depreme dair hayati uyarılarda bulundu. Özdemir şunları söyledi:

“1999 depremini yaşamış ve elinde belgesi olan bir kişiyim. Bu derneğin işin içine İstanbul Depremi’ne de katmasını önemsiyor ve öneriyorum. Olası bir İstanbul Depremi’ne yaşayacak olan gençlerimiz, çocuklarımız, torunlarımız var. Benim çocuklarım burada.

Deprem sonrası yangınlar çıkacak. O küçük yangınlara kim müdahale edecek? İtfaiye, İstanbul’da ancak 5 bin kişiyi oluşturabilirsiniz. Olası bir durumda 5 bin kişi İstanbul için bir hiçtir. Hiçbir şey yapamaz.

HER MAHALLEDE 30 KİŞİLİK 

EKİPLER KURULMALI

Ben AFAD’ın bir projesinde çalıştım üç yıl boyunca. Her mahallede 30 kişilik ekipler kurulmalı. 980 mahalle var İstanbul’da. 30 bin kişi demek. Bu 30 bin kişinin birer kişiyi yanına aldığını hesapladığımızda, 10 binlerce kişiye ulaşıyorsunuz. Her mahallede böyle bir organizasyon yapamazsınız olası depremde çok büyük can kayıpları olacak.

BELKİ DE BOŞU BOŞUNA ÖLDÜLER

1999 depremini yaşamış bir kişi olarak söyleyeyim. Dokunamadık, adamın nefes yolunu açamadık. Kanamasını durdurumadık ve belki de insanlar boşu boşuna öldü. Derneğimiz ilk bir senesinde yangın ve İstanbul Depremi konusuna dair bir sempozyum yapabilir. Derneğimizin ismi duyulur. Bu konuda bugüne kadar sunum yapan çok insanımız var ama idarecilerimiz maalesef, zannediyorlar ki bir şey olmaz. Atlatırız diye düşünüyorlar ama 7-7.5 şiddetinde olası bir İstanbul Depremi’ni maalesef yaşayacağız.”

Bakmadan Geçme