• Haberler
  • Gündem
  • Gergerlioğlu, OHAL'in toplumsal maliyetleri raporunu açıkladı

Gergerlioğlu, OHAL'in toplumsal maliyetleri raporunu açıkladı

Mağdurlar İçin Adalet Topluluğu 3  bin 776 katılımcı ile görüşerek hazırladığı  'II. Yılında OHAL'in Toplumsal Maliyetleri Raporu'nu basınla paylaştı.

Mağdurlar İçin Adalet Topluluğu'nun 3  bin 776 katılımcı ile görüşerek hazırladığı  ‘II. Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri Raporu’nu basınla paylaşıldı. Taksim’deki Hill Otel’de açıklanan raporun sunumunu HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve KHK ile ihraç edilen Bayram Erzurumluoğlu yaptı.

Raporda görüşülen kişiler üç ana kategoride sınıflandırıldı: "Olağanüstü Hal'in (OHAL) doğrudan mağdurları, mağdur yakınları ve doğrudan OHAL mağduru olmayanlar"

Araştırma; Türkiye’nin 81 ilinden 3 bin 589 kişi ve dünyanın 39 ülkesinden 187 kişinin katılımıyla yapıldı. Rapora göre, Türkiye'de yaşadıkları olaylar veya travmalar sonrasında, “Türkiye dışına çıkmak fırsatları olsa idi ne yapmak istedikleri” sorusuna, OHAL/KHK mağdurlarının yüzde 83.9’u yabancı bir ülkeye gitmek ve orada yaşamak istedikleri yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 93.4’ü kendini Müslüman ve yüzde 88.4 Sünni olarak nitelendirirken, kendilerini etnik olarak, yüzde 58,3 oranında Türk, yüzde 13,7 oranında Kürt ve Zaza olarak tanımladılar. Mağdurların yüzde 25.4’ü ise kendilerini “Herhangi bir etnik aidiyet hissetmeyen” şeklinde işaretledi.

"Bu rapor çok önemli bir yer tutuyor"

Sunum sırasında konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, raporun bir kısmına değinebildikleri ancak raporun içerisinde anlatılanlardan daha da vahim durumların olduğunu aktardı. "2.5 yılda yaşananlara dair insan hikayeleri var, sonraki yıllar için bu rapor çok önemli bir yer tutuyor" diyen Gergerlioğlu şunları söyledi: "İyi ki de bu raporu yaptık. Daha sonra bize çıkıp 'Siz yalan atıyorsunuz, iftira atıyorsunuz' diyeceklerdi. Şimdi bilimsel açıdan belgelerle apaçık ortadadır. Gerçekten Nazi Almanya'sı gibi diyoruz ama Nazi Almanya'sını kaç kat daha fazla bir durumla karşı karşıyayız. Geçtiğimiz aylarda Ankara'da yaşanan tren kazası ile ilgili haber çıktı. Adam diyor ki, 'FETÖ şüphesi düşünülüyor' güler misin ağlar mısın gerçekten. Önceden başka şeyler vardı, şimdi de böyle"

KHK'lilerin toplantıya yeteri kadar katılmaması ile ilgili gelen soruyu yanıtlayan Bayram Erzurumluoğlu, şunları söyledi: "Birçoğunda şöyle bir algı da var, 'Uslu çocuk olursam, gün gelir büyüklerim beni affeder' yani bir hata yaptım, büyüklerim kızdı gibi. Buraya gelmedikleri gibi birbirlerine bile selam vermez durumdalar"

Toplantıda söz alan mağdurlar süreç boyunca yaşadıklarını anlattı ve bir an önce sorunların çözüme kavuşulmasını istedi.

Raporun tamamına ulaşmak için:

https://drive.google.com/file/d/1f7ZO4VMX6YplRqH2pZsUzIoQgcrtsM_Y/view

Bakmadan Geçme