GMO'dan Real direnişine  hep destek tam destek

Alman firması Metro A.G tarafından Türk firması Beğendik'e satışının ardından hileli iflasla birlikte açıkta bırakılan bir kısmı İzmit ve Gebze şubelerindeki Kocaelililer olmak üzere toplam 1700 Real emekçisinin direnişi 17'nci ayında. GMO Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal direnişe desteklerini bir kez daha deklare etti

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği’nden Real Hipermarket’in hak hukuk adalet mücadelesi veren direnişçilerine hep destek tam destek. İzmit ve Gebze olmak üzere ikisi ilimizde 13 şubesi olan Real Hipermarketler; Metro A.G tarafından Beğendik Grup’a Hacı Duran Beğendik ile yapılan anlaşma ile satılmış; hileli olduğu neredeyse belgelenen iflas ve kayyum süreçleri ile birlikte 1700 Real çalışanlarının hak hukuk ve adaleti önce Alman ve Hristiyan firma Metro A.G ardından Türk ve İslami firma Beğendik Grup tarafından çiğnenirken söz konusu durum sermayenin bu gibi durumlardaki hak hukuk adalet gasplarında dininin imanının olmadığının göstergesi olmuştu.

Real Hipermarketler’de TMMOB’a bağlı Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odası’ya üye mühendisler de çalışıyor. Onlar da hak mücadelesini sürdüren 1700 Real emekçisi arasında. 17 aydır çeşitli mecralarda sürdürülen direnişin en büyük destekçisi işkolu farklılığına karşın Nakliyat-İş Sendikası. Konuya dair olarak TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal imzasıyla yapılan yazılı açıklamanın sonunda şu görüşlere yer verildi:

“Başta üyelerimiz gelmek üzere Real Market mağduru olan TMMOB üyesi meslektaşlarımız ve işçilerin devir öncesi kıdem tazminatlarından Alman Metro A.G. sorumludur. Metro A.G. Almanya’da yapamayacağı hukuksuzluğu Türkiye’de rahatça yapabilmektedir. Metro, Real Market çalışanlarına karşı yasal sorumluluklarını yerine getirmeli, tazminatlarını ve tüm 
ücret alacaklarını ödemelidir. Real Market çalışanı olan üyelerimiz ile tüm TMMOB üyelerinin bu mücadelesini desteklediğimizi ve yanlarında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz.  

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal; “Real Hipermarket mağduru üyelerimizin, meslektaşlarımızın tazminat alacakları için verdiği mücadeleyi destekliyoruz” başlıklı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Hileli iflas ile üyelerimizin de aralarında olduğu 1700 Real çalışanının yasal hakları ve ücret alacakları gasp edilmiştir. Türkiye’deki merkez ofisini 1997 yılında İstanbul’da kuran Real 
Marketler’in ilimizde İzmit ve Gebze ile birlikte İstanbul (Kartal, Beylikdüzü, Ümraniye, Fulya, Merter, Bayrampaşa), Ankara (Bilkent ve Etlik), Adana, Konya ve Antalya illerinde toplam 13 mağazası bulunuyordu.Real Hipermarketler, 24 Temmuz 2014 tarihinde Metro Grup A.G. tarafından Beğendik Mağaza İşletmeleri Tic. ve San. A.Ş’ye diğer adıyla Beğendik Grubu’na yüzde 100 hisse devriyle satılmıştır.

Ancak bir süre sonra Real Hipermarketler, Beğendik Grubu tarafından hileli şekilde iflasa sürüklenmiştir. Beğendik, önce iflasa erteleme istemiş, ardından Real Hipermarketler’e kayyum atanmıştır. Daha sonra da Beğendik Grubu’ndan ayrılan Real için iflas kararı verilmiştir.

Real Hipermarket’lerde meslektaşımız ve üyemiz olan onlarca gıda 
mühendisi çalışmaktaydı. Yine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’a bağlı diğer odalara üye onlarca kimya, ziraat ve su ürünleri mühendisi de çalışanlar arasında yer alıyordu.

Toplamda üyelerimiz de dâhil 1700 Real çalışanı hileli iflas sonucu, ortalama 10-15 yıl kıdem sürecine ilişkin yasal tazminatlarını ve diğer alacaklarını alamadan işten çıkarıldılar.

Üyelerimizin ve diğer TMMOB üyelerinin mağduriyeti karşısında Gıda 
Mühendisleri Odası
, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezleri; Türk Veteriner Hekimleri ile birlikte 22 Ağustos 2017’de ortak bir destek açıklaması yaptı. O tarihten bugüne üyelerimizin ve diğer TMMOB üyelerinin tazminat ve diğer ücret alacakları için mücadelesi devam etmektedir. TMMOB de bu mücadeleye desteğini ve dayanışmasını sürdürmelidir.

Metro Grup A.G., satış öncesi yani 27 Temmuz 2014 tarihinden önceki dönemler için Real Hipermarketler’de çalışanların kıdem tazminatlarından 1475 sayılı kanunun 14’üncü  maddesine göre yasal olarak sorumludur.

Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 sayılı İş Kanunu 
yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak 1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem 
tazminatını düzenleyen 14. maddesinin yürürlüğü sürmektedir.

Real Hipermarketler Zinciri A.Ş.’nin Metro A.G. tarafından 24 Temmuz 2014 tarihinde Hacı Duran Beğendik’e yüzde 100 hisse satışıyla devredilmesi, 4857 Sayılı Kanunun 6’ıncı Maddesine göre değil, yürürlükte olan 1475 Sayılı Yasanın 14’üncü Maddesine göre değerlendirilmesi gereken bir işyeri devridir.

Yargıtay’ın İş Hukukuna ilişkin davalarına bakan dairelerin birçok kararı da bu yöndedir. Metro A.G’nin yasal sorumluluğunu yerine getirmesi için Real Market çalışanı üyelerimiz ve TMMOB üyesi diğer mühendislerle birlikte Real Market İşçileri ülkemizin çeşitli illerinde Nakliyat-İş Sendikası öncülüğünde 17 aydır mücadele etmektedirler.

Metro A.G’nin sahibi olduğu Metro Marketler ve Media Markt’ların önünde, bu marketlerin bulunduğu AVM’lerde eylemler yapmaktadırlar. Aylardan beri inançla kararlılıkla direnen mücadele eden Real Market direnişçileri baskılara, gözaltılara, Metro’nun açtığı tazminat davalarına rağmen kararlılıkla mücadelelerini sürdürmektedirler. Ayrıca orijinal bir eylem biçimi olan kasa kilitleme eylemleri yapılmaktadır. Tüketiciler Metro ve Media Markt’ları boykot etmeye çağrılmaktadır.

İşçi sınıfı sendikacılığı yapan Nakliyat-İş Sendikası, üyelerimizin ve 
diğer TMMOB üyelerinin de dahil olduğu bu mücadeleye öncülük etmekte, kendi işkolunda olmamasına rağmen, hiçbir yasal hakları verilmeden işsiz bırakılan meslektaşlarımıza ve işçilere sahip çıkmaktadır. Nakliyat-İş Sendikası’nı örnek tavrı ve mücadelesinden dolayı tebrik ediyor ve üyelerimiz adına teşekkür ediyoruz.”

Bakmadan Geçme