'Hata belediye ticarethane gibi yönetilerek yapıldı'
Çayırova Belediyesi Saadet Partisi Belediye Meclis Üyesi ve Adayı Zeki Özçelik gerek kültür merkezi gerekse kentpark projelerinde asıl hatanın yönetim biçiminde olduğunu söyledi. Özçelik, 'Belediye ticarethane gibi yönetilemez' dedi
Çayırova Belediyesi Saadet Partisi Belediye Meclis Üyesi ve adayı Zeki Özçelik, SP Çayırova İlçe Teşkilatı’nın bu hafta içi gerçekleşen basın toplantısında belediyenin bu dönemki projeve yönetim biçimini değerlendirdi. Özçelik, Kentpark projesinin başladığı gibi tamamlanmadığına dikkat çekti:
NEYDİ, NE OLDU?
“Kentpark Projesi başladığında 10 bin metrekare bir alanda, 1 milyon 182 bin TL tutarıyla ihale edilmişti. 270 günde bitecekti. Kentpark’ta doğru olan proje de buydu. İçerisinde düğün, nikah, okuma salonlarının olduğu, Bilgi Evi’nin Çayırova ayağının işlerinin orada yürütüleceği bir kültür merkezi, bir balık restaurant olacak geri kalan tüm yeşil alan korunacaktı.”
TİCARETHANE GİBİ YÖNETTİLER
Hatanın projenin değişiminden öte mantalitede olduğunu ima eden Özçelik şöyle devam etti: “Belediyelerin ticari mantıkla yönetilmemesi gerekliğine karşın bu dönem bir ticarethane gibi yönetildi. Mal alıp satarken ticaretin bütün inceliklerini kullanırsınız. Ama yönetim felsefenizde, ‘Ne alırım ne veririm’ olursa sonuçta böyle bir beton yığınına çevirirsiniz.
YEŞİL ALANIN TAMAMI ÖLDÜRÜLDÜ
Hala trafik etki raporunu alamadıkları 36 bin metrekarelik bir inşaat var. Otoparkla ilgili sıkıntı çıkarttılar, bir sürü otopark yapmak zorunda kaldılar. Belediye, ‘Buradan ne kazanırım’ işine girdikten sonra ortaya 68 tane dükkân çıkarttı. Oradaki yeşil alanın tamamını öldürdü.
HER AKŞAM 2 BİN KİŞİ TOPLANIRDI
Şifa Mahallesi’nden geldiğiniz zaman, tepeyi aşınca Çayırova sizi yemyeşil bir alanla karşılıyordu. Benim evim o parkın bitişiğinde. Zaten geçim sıkıntısı içinde olan insanlar akşamları orayı küçük bir tüp, ellerinde demlik, iki paket çekirdekle, aileleriyle oraya gelirdi. Mübalağa etmiyorum, yedinci aydan dokuzunca aya kadar her akşam oradaki parkta en az 2 bin kişi vardı.
15 DÜKKAN DAHA YAPTILAR
Sizin bu alanı halktan alıp dükkâna çevirmenizde, ticari bir mantık var. Çünkü kötü yönettiniz ve oradan alacağınız paraya ihtiyacınız var. Proje bittikten sonra Fatih Caddesi’nin paralelinde 15 dükkân daha yaptılar. Şevki Bey, ‘Bir dahaki dönemi borçsuz bırakacağım’ demişti. Borçsuz bırakabilmesi için buradaki dükkânların hepsini satması lazım. Bütün hata; ticari mantıkla belediye yönetme hatasıdır.”
DÜĞÜN SALONU İŞLETMENİN MANTIĞI YOK
Şekerpınar’da belediye düğün salonunda yaptırılan düğün salonunda da aynı mantığın sürdüğünü kaydeden Özçelik şöyle devam etti: “Konunun gündeme geldiği Meclis’te düğün salonu işletmecilerinin de mağdur edilmemesi gerektiğine dair uyardım. Salonun çıplak kiralama bedeli 4 bin 750 TL. Pasta, müzik isterseniz faturaya ekleyeceğiz. Belediyenin böyle bir yer işletmesinin mantığı yok. Belediye böyle bir yeri yapar. Sonra özelleştirir veya işletir, ayrı mesele.
EN VERİMLİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRECEĞİZ
Belediyecilikte önemli olan, ‘Ben buraya ne koyarım. Vatandaş bu işten ne kazanır?’ mantığıdır. Kentpark türü bir proje, bizim olduğumuz dönemde kesinlikle yapılmayacak bir projedir. Günümüz itibariyle bitmiştir, yapacak bir şey yok. Belediye yönetimine geldiğimizde orayı en verimli şekilde nasıl değerlendirebileceğimizin peşinde olmak.
KENT MEYDANINA 110 DÜKKAN!
Aynı mantık üzerinden Şevki Bey bize kent meydanına dair bir proje gösterdi. 110 dükkân vardı. ‘İnsaf, sen müteahhit olmuşsun’ yani, ‘Yapacağım satacağım’ mantığı. Kent meydanını bu şehirde nefes alınacak yere olan ihtiyaçtan ötürü yapmıyor muyuz? İki okulun öğrencilerini, servis parası ödemek mecburiyetinde bırakıp uzaklara taşırken amacımız şehrin nefes alması değil mi? Buraya 110 dükkân konulması demek, buranın ticarethaneye çevrilmesidir. Mantık aynı mantık.
ÇÖKEN SEKTÖRLE BİRLİKTE ÇÖKTÜ
Bu mantık belediyede olduğu sürece sonuç alınamaz. Sonuçta ne oldu? Çöken inşaat sektörünün altında Şevki Bey de çöktü. 3 trilyon 500 milyona satışa çıkarttığı dükkânları, yarısı bedeline satamıyor günümüzde. Bütün derdi, ‘Ben buraları satayım da benden sonra gelenler şu kadar borçla devraldık’ eleştirisi yapmasın diye. Buna ihtiyaç yoktu.”
ORTAK AKIL ÜRÜNÜ ELEKTRİK DİREKLERİ
Belediyede yönetime geldiklerinde önce belediyenin kasasına gelirine giderine bakacaklarını kaydeden Özçelik, “İsraf ekonomisinden, kimin adamı varsa adamına göre iş yapmaktan vazgeçeceğiz. Türkiye’de ne kadar AK Partili belediye varsa görürsünüz. Sokakta gördüğünüz elektrik direklerinin bir versiyon sağını, bir versiyon solunu yapıyorlar. Şimdi moda bu ve ortak bir akıldan çıkıyor. Kimin getirdiğini, kaynağını da basın araştırsın” dedi.
İHTİYAÇ DURUMU ÖNEMLİ DEĞİL
Daha önce çok itiraz etmemize rağmen, göbeklerde beyaz bir plastik malzeme kullanıldığını kaydeden Özçelik, “Bu malzemenin doğru olmadığını, kirleneceğini ve belediyenin bu malzemeyle başının belaya gireceğini söyledik. Onu da kimin getirdiğine bakın.
“YAPACAKSINIZ” DENİYOR. YAPIYORLAR
Türkiye’nin her tarafında AK Partili belediyeler aynı anda, aynı iş yapıyor. Sizin buna ihtiyacınızın olup olmadığı önemli değil. Yukarıdan gelen akıl size, ‘Bunu yapacaksınız’ dediğinde yapıyorsunuz. Bizde böyle bir şey yok. İhtiyaç neyse o yapılacak. Pazar günkü toplantıda şeffaflığın, katılımcılığın, dürüst belediyeciliğin ne anlama geldiğini inşallah hepinize anlatacağız” diye konuştu. Özçelik sözlerine ilaveten şunları söyledi:
YERELİN SORUNLARI YERELDEN ÇÖZÜLÜR
“Türkiye’de parlamenter sistem değişti. Buna paralel olarak yerel yönetimlerin değişmesi lazım. Saadet Partisi, Milli Görüş olarak bu değişimi bizden başka kimse yerine getiremez. Sağlığın, eğitimin, trafiğin yerelde çözülmesi lazım. Yerelde yaşayan insanların problemlerini ancak yerel yöneticiler çözer. Ankara’da aldığınız bir kararla bu problemleri çözemezsiniz. Biz şehri yönetmek için değil şehrin geleceğini planlamak için Çayırova Halkı’ndan destek istiyoruz. Amacımız bu.”