• Haberler
  • Gündem
  • Hz.Muhammed (S.A.V)'ın sevdiği ve övdüğü yiyecekler!

Hz.Muhammed (S.A.V)'ın sevdiği ve övdüğü yiyecekler!

Örnek hayatı ile bizlere rehber olan Hz.Muhammed (S.A.V)'in sevdiği ve övdüğü yiyecekleri derledik.

Hz.Muhammed (S.A.V) örnek hayatı ile bizlere rehber oldu. O’nun örnek davranışları Müslümanların hayatının nasıl düzene gireceği sorusuna cevap niteliğinde. Sofrada bile etrafındaki insanları düşünen Peygamberimiz, kendisinden yaşça büyük kimse varsa asla yemeğe başlamaz, yemeği hep sağ eliyle yerdi. Besmeleyi asla unutmayan Peygamberimizin sevdiği ve övdüğü yiyecekleri derledik.

Un helvası İslâm'da yeme ve içme adabı Kur'an-ı Kerim'de şöyle ifade edilir: "Ey insanlar yeryüzündeki şeylerden helal ve temiz olmak şartıyla yeyin, şeytanın izini takip etmeyin. Çünkü o, hakikaten size apaçık bir düşmandır." Bakara Suresi 168. ayet

Peygamber Efendimiz yemekte kusur aramazdı. Yemekleri beğenirdi ve yemeği yapana teşekkür ederdi. Yemekten sonra mutlaka dua ederdi. Yemek duası yapmanın ve yemekten sonra Elhamdülillah demenin sünnet olduğunu verdikleri nimetler için Allah'a şükür etmemiz gerektiğini söylerdi.

Peygamberimiz tatlı yiyecekleri bilhassa un helvasını çok severdi. Helvayı yaptırırken, çok yapılmasını emreder ve dağıtırdı. Hz. Peygambere hangi içilecek şey daha iyidir, diye sorulduğu vakit "Soğuk ve tatlı" diye cevap vermiştir. Hz. Aişe (ra) bildiriyor: "Şerbetlerin içinde tatlı ve soğuk olanını severlerdi."

Kabak yemeği Hz. Peygamber, kabağı sever ve hakkında "O kardeşim Yunus Aleyhisselamın sebzesidir." derdi. Tirid yemeğini kabak ile yerdi.

Kabak yemeğini severdi ve bir tercih imkânı olursa, bana kabak yemeği yapın derdi.

Kabak, şekerle kaynatılıp içildiğinde ruh hastalıklarına özellikle de baş ağrısına iyi gelir. Böbrek ve bağırsakları temizleyen kabak zekâ seviyesini de artırır.

Et yemeği, et suyu Peygamber Efendimiz, eti sever ve "Ehli dünya ve ehli Cennetin yemeğinin efendisi ettir" derdi. Etin bazı kısımlarını diğer kısımlarına göre daha çok severdi. Ebu Hüreyreden rivayet edildiğine göre: "Bir gün Resulullaha et getirildi. Ona bir kol verildi, hoşuna gitti, onu sıyırdı." Sırt etini de sever "Etin en iyisi sırt etidir" derdi.

Eti yaparken çok su koydururdu, böylece et yapamayanlara suyundan gönderirdi. Ayrıca ekmeği tepsiye koyar, üzerine et suyu dökerdi. Hamur gibi hale gelince onu yerdi. Buna günümüzde tirid yemeği de deriz. Etin suyunu da sever ve ikram ederdi.

Et Kur'an-ı Kerim'de on iki yerde zikredilmiştir. Hayvanlardan bahsedilirken; "Eti yenen büyük ve küçükbaş hayvanları da O yarattı. Onlarda sizin için soğuktan koruyucu şeyler ve başka yararlar vardır, ayrıca onlardan beslenirsiniz." (Nahl 5).

Sirke Sirke; hurma, şeker, bal, incir ve üzüm gibi meyvelerin şırasının çıkarılıp ekşitilmesiyle elde edilir. Sirke, gıda maddesi olarak kullanıldığı gibi, temizlikte ve hekimlikte de kullanılmıştır. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadislerinde: "Sirke ne güzel bir katıktır. Allah'ım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez." buyurmuştur.

Doğal ve etkili bir temizlik malzemesi olarak sirke, yüzeylerdeki virüsleri öldürmeye yönelik etken maddeleri barındırır. Temizlik yaparken suya bir miktar sirke ekleyebilirsiniz. Elma sirkesi evlerde temizleyici olarak kullanılan doğal bir dezenfektandır.

Elma sirkesi ve beyaz sirke içindeki asit sayesinde mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca, içeriğinde kimyasal ürün barındırmaması bakımından da uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Yaş hurma Peygamberimiz sabahları yedi tane yaş hurma yerdi.

Kur'an-ı Kerim'de yirmi üç yerde "hurma ağacı" (nahl, nahle, lîne), "hurma bahçesi" (cennetün / cennâtün min nahîl), "hurma" (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), "hurma kütüğü" (a'câzü nahl), "hurma dalı" (urcûn) ve "hurma lifi" (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.

Hurma, tüketildiğinde DNA'nın yapısını ve vücudumuzdaki hücreleri yenileme özelliği olan meyvelerden bir tanesidir. Besin değeri oldukça yüksektir ve ayrıca protein, lif ve farklı yağlar başta olmak üzere 16 farklı mineral ve vitamin içermektedir. Hurma, içinde barındırdığı C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren ve özellikle kanser hastalığına yakalanma riskini azaltan selenyum açısından da oldukça zengindir.

BAL Aişe'den (ra) rivayete göre, şöyle demiştir: "Resulullah (asm), helva ve balı severdi." (İbn Mace, Darimi)

Peygamber Efendimiz buyuruyor: "–Bal, bütün hastalıklara şifâdır. Çünkü yetmiş peygamber onun şifası ve bereketine dua etmişlerdir."

Kepek Ekmeği "Hz. Peygamber (asm), daima kepeği alınmamış arpa unundan yapılmış ekmek yemişlerdir." Ebu Hazım'dan (ra): Sehl Bin Sad'a (ra) sordum:

"Dedim ki: "Allah Resulü (asm) kepeksiz has undan yapılmış ekmek yedi mi?" "Cevap verdi: "Peygamber olarak gönderildiğinden ölünceye kadar o, has unu görmemiştir." "Peki onun zamanında sizde elekler var mıydı?"

"Allah (cc) onu gönderdiği günden ölünceye kadar elek de görmemiştir." "Peki siz elenmemiş arpayı nasıl yerdiniz?" diye sorunca şu cevabı verdi: "Onu öğütüp üflüyorduk, uçan uçarda kalanına da su katıp hamur yapıyorduk." (Buhari) Hz. Aişe'den (ra): "Peygamber Efendimiz'in (asm) aile efradı, O'nun (asm) hayatının sonuna kadar, üst üste iki öğün arpa ekmeğini doyuncaya kadar yemediler."

Zeytinyağı Zeytinyağı, Peygamber Efendimiz'in (asm) tavsiye ettiğidir. "Zeytinyağını yiyin ve sürünün çünkü o bereketli bir ağacın ürünüdür." (İbn Mace, Darimi)

Tavuk eti yemek sünnettir "Ebu Musa'nın (ra) yanına girdim tavuk yiyordu. Bana yaklaştı sen de ye dedi, çünkü ben Resulullah'ı (asm) tavuk yerken gördüm." (Nesai, Darimi)

Peygamber Efendimiz sütü severdi. şöyle buyururdu: "Yüce Allah bir kişiye süt ikram ederse, o kimse sütü içeceği zaman; Allâh'ım bize bu sütü bereketli kıl, bize daha çok süt ihsan et diye duâ etsin. Çünkü yiyecek ve içeceklerin yerini tutan, açlığı ve susuzluğu gideren sütten başka bir gıda bilmiyorum." demiştir

Nar Nar ağaçları cennet tanelerinden bir tanededir İbn Abbas'dan (ra): "O (asm), narı tane tane alıp yiyordu. Bunun üzerine ona denildi ki:

"Neden böyle yiyorsun?" "Yeryüzünde aşılanan hiçbir nar ağacı yoktur ki cennet tanelerinden bir taneden olmasın. Umarım bu tane onun tanelerinden biridir." dedi. (Taberani) Hz. Ali'den (ra): "Dedi ki: "Narı içindeki posası ile yiyin. Çünkü o midenin tabaklayıcısıdır, temizleyicisidir." (Ahmed bin Hanbel)

Bakmadan Geçme