İran Tatili Sırasında Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Kadim bir coğrafyaya sahip olan İran, yurt dışı tatillerini sıra dışı bir destinasyonda geçirmek isteyenler için harika fırsatlar sunmakta. Uluslararası siyaset arenasında adını sıkça duyduğumuz İran, aslında herkesin biraz önyargı ile yaklaştığı ülkelerden biri. Bu sebeple eğer aklınızda “İran’da tatil yapılır mı?” gibi bir soru işareti var ise ülkeye geldiğinizde böyle bir endişeye kapılmamak gerektiğini anlayabileceksiniz. Cana yakın insanları, otantik sokakları, eşsiz mimari yapıları ve kendine has kültürüyle İran, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine gibi. İran gezileri sırasında elbette birçok destinasyonu teker teker keşfedeceksiniz. Ancak öyle yerler var ki buraları mutlaka görmeniz gerekiyor. Bu nedenle bugün sizlere İran gezilecek yerler temalı bir içerik hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

Eram Bahçesi

İran gezileri sırasında kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında ilk sırayı Eram Bahçesi alıyor. Şiraz’da bulunan bahçenin içerisindeki rengarenk bitkiler adeta sizlere “İran’a hoş geldin” mesajı veriyor. Son derece huzurlu bir atmosfere sahip olan Eram Bahçesi’nde keyifli yürüyüşler yapabilir, unutulmaz fotoğraf çekebilir veya sessizliğin yarattığı büyüye kapılabilirsiniz.

Şah Gölü

Şah Gölü, İran’ın en meşhur kentlerinden biri olan Tebriz’de bulunuyor. Etrafını irili ufaklı birçok restoran, kafe ve tesisin çevrelediği göl, ülkenin en önemli doğal güzellikleri arasında sayılmakta. Aynı zamanda gölün çevresinde bölgenin simge yapılarından olan bir bina bulunuyor. İran devrimi yaşanmadan önceki süreçte Şah’ın ev olarak kullandığı bina, geçmişte tek katlı iken sonradan yapılan eklemeler ile günümüzde iki katlı durumda. El Gölü adıyla da bilinen destinasyon, Tebriz’de keyifli vakit geçirmek isteyenlerin odağında bulunuyor.

Nakş-ı Cihan Meydanı

İran’da gezilecek yerler arasında öne çıkan Nakş-ı Cihan Meydanı¸ İsfahan’da yer almakta. Zaten İsfahan’ın neresine giderseniz gidin bir şekilde yolunuz Nakş-ı Cihan Meydanı’na çıkacaktır. Ücretsiz bir şekilde giriş yapılabilen meydanın etrafında birden fazla kapı bulunuyor. İçerisine girer girmez devasa bir yeşil alanla karşılaşabileceğiniz meydanda dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. At arabalarıyla gezintiye çıkabileceğiniz meydanda çay ve kahve keyfi yapabileceğiniz çok sayıda kafe de hizmet veriyor. Kendisine özgü pek çok rutini bulunan meydan, özellikle profesyonel fotoğrafçılar için de harika alternatifler sunmaya devam ediyor.

Nasir El Mülk Camii

İran’ın meşhur cami mimarisini keşfetmek isteyenlerin mutlaka görmesi gerektiği Nasir El Mülk Camii, Şiraz’da yer alıyor. Nasir El Mülk Camii’yi eşsiz kılan en önemli detay, güneş doğduktan sonra pencerelerden içeri giren güneşin camii mimarisi ile birleşip ortaya eşsiz görüntüler çıkarması. İç mekân mimarisi başta olmak üzere gezip görülecek çok sayıda detaya sahip olan Nasir El Mülk Camii aynı zamanda günümüzde ibadete açık durumda. İçeriye vuran ışığın yarattığı atmosferin yanı sıra renkli pençeleriyle de dikkat çeken cami, bu özelliğiyle dünyanın sayılı ibadethaneleri arasında gösteriliyor. Nasir El Mülk Camii’yi ziyaret edecekseniz mutlaka sabahın erken saatlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Sadabad Sarayı

İran’ın başkenti Tahran’da elbette gezip görülecek pek çok destinasyon var. Ancak Sadabad Sarayı’nı gezileriniz sırasında kesinlikle es geçmemenizi öneririz. Adının saray olduğuna bakmayın. Büyük bir kompleks olan destinasyon, geçmişte Şah ve ailesinin yaşadığı yapıları bünyesinde bulunduruyor. Günümüzde uzun yürüyüşlerin yanı sıra içerisinde bulunan müzelerdeki zengin koleksiyonu inceleyebileceğiniz Sadabad Sarayı, yeşil bahçesiyle de ziyaretçilerine keyifli anlar sunuyor.

Gülistan Sarayı

Gülistan Sarayı, Tahran’ı keşfetmek için geldiğinizde uğramanız gereken yerlerden biri. Üstelik buranın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunması da burayı keşfetmek için harika bir neden. İçerisinde birden fazla bölümün bulunduğu saray, Sadabad’da olduğu gibi büyük bir kompleks içeriyor. Devasa bahçesinde uzun yürüyüşler yapabileceğiniz destinasyonda birbirinden güzel sanat eserlerini de inceleyebilirsiniz.

Telegani Parkı

Geçmişinin ortalama 45-50 yıl öncesine dayandığı Telegani Parkı, aslında Şah’ın satın aldığı ve park yapılması için çalışma başlattığı oldukça geniş bir alan. Ortalama 5 yıllık çalışmanın ardından verimli sonuçların alınabildiği Telegani Parkı, toplamda 33 hektarlık alanı kapsamakta. Bundan ötürü Tahran bünyesinde görüp görebileceğiniz en büyük park olan Telegani, insanların yürüyüş, piknik ve diğer aktivitelerini gerçekleştirdiği çok keyifli bir yer. Özellikle hafta sonları çok kalabalık olan Telegani Parkı’nın huzurlu anlarına tanıklık etmek isterseniz hafta içi günlerini tercih edebilirsiniz.

Persepolis

İran denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Persepolis, geçmişinin çok eski dönemlere uzandığı bir antik kent. Günümüzde Şiraz sınırları içerisinde yer alan antik kent, şehir merkezinden ortalama 70 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İran’ın geçmişine gizemli bir yolculuk yapmak isteyen turistlerin odak noktasında bulunan Persepolis, oldukça büyük bir alanı kaplıyor. Kaya sütunları, birbirinden farklı işlemeleri ve mezarları görebileceğiniz Persepolis’i İran gezileriniz sırasında mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme