İSG müfredatta yok ama sivil toplumla okullarda var

Geniş çevrelerce eğitim müfredatına alınması gerektiği savunulan iş sağlığı ve güvenliği henüz müfredata girmedi ama sivil toplum marifetiyle okullara girdi. KİSGDER ilk eğitimi Darıca Namık Kemal İlkokulu'nda verdi

Memleketin yakıcı sorunlarından biri haline gelen, hemen her gün çok sayıda emekçiyi önlenebilir gerekçelerden ötürü kaybettiğimizden ötürü ölümlü olanları “iş cinayeti” diye adlandırılan iş kazaları temelinde iş sağlığı ve güvenliği, “Milli Eğitim müfredatında yer almalı mı, almalı mı?” tartışmaları sürerken, henüz müfredata girdiğine ilişkin bir gelişme sağlanmazken konu okullara, eğitime sivil toplum marifetiyle girdi.

Çiçeği burnunda dernekten ‘güvenli okul’ projesi

MMO Gebze Temsilciliği İSG Komisyonu’nun bu konudaki çalışmaları biliniyordu. Ona bir yenisi eklendi. Kısa bir süre önce Abbas Musa Gökburun başkanlığında kurulan kısa adı KİSGDER olan Kocaeli İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği, ‘Güvenli Okul’ projesi kapsamında Darıca Namık Kemal İlkokulu’nda eğitim verdi. Söz konusu etkinlik çiçeği burnundaki KİSGDER’in ilk projesi olarak dernek faaliyet raporunda yerini aldı.

Güvenli okul ekip işidir

KİSGDER’in Namık Kemal İlkokulu’ndaki, 3D sınıfına yönelik eğitim öğrencilerden büyük ilgi gördü. Çocuklara eğitimlerle birlikte güvenlik kültürünü aşılamayı hedefleyen dernek, programın sonunda katılan öğrencilere katılım sertifikası ve ‘Güvenli Okul Ekip İşidir’ sloganlı rozet dağıttı. Eğitimlerde; okullarda karşılaşılabilecek acil durumlar, deprem ve yangın durumlarında davranış şekilleri, okullarda ki tehlikeler, hijyen ve güvenlik kültürü konularına değinildi.

Dernek yöneticileri proje ekibinde

Eğitimlerin içeriği dernek yönetim kurulu tarafından sürekli güncellenirken çocukların yaş grubuna düzenleniyor. Proje ekibinde bir diğer tanımla mutfak kısmında dernek yönetim kurulu üyeleri İsmail Benli, Yusuf Dilber, Ahmet Uysal, Yunus Emre Güzeltepe, Şahin Irmak ve Murat Gürbüz görev üstlendi.

Yarının çalışanlarını bugünden eğiteceğiz 

KİSGDER Başkanı Abbas Musa Gökburun eğitimlere ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti: “Bu eğitimlere çok önem veriyoruz. İşyerlerinde artan iş kazaları bizi farklı bir arayış içine soktu. İşyerlerinde çalışanların değişime yeterince açık olmasını sağlamanın en iyi yolu yarının çalışanlarına bugünden eğitim vermektir.”

Tüm Kocaeli’de hayata geçireceğiz 

KİSGDER Başkan Vekili öğretmen İsmail Benli ise, “Çocuklara eğitim vermek bizleri heyecanlandırıyor. ‘Ağaç yaşken eğilir’ atasözünün doğruluğu tartışılmaz. Bu sebeple eğitimlere çocuklardan başlamaya karar verdik. Bu sosyal sorumluluk projesini tüm Kocaeli’de hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

Teşekkür ettiler

KİGSDER Başkanı Abbas Musa Gökburun, Darıca Namık Kemal İlkokulu’ndaki eğitime desteklerinden ötürü Okul Müdürü Hikmet Ayluçtarhan, sınıf öğretmeni Özlem Salman ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İş Güvenliği Uzmanı Tuncay Çöğür ile Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür etti.  

Yine dernek yönetim kurulu üyeleri sosyal medyadan yaptıkları duyurularda benzer eğitimi almak isteyen tüm okulların kendilerine başvurabileceğini kaydetti.

Bakmadan Geçme