Keleş: Müteahhitler af bekliyor!

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı (İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Keleş, küçük ve orta ölçekli müteahhitlik firmalarının, hazırlıkları süren af yasası kapsamına alınması çağrısında bulundu

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, kamuya iş yapan müteahhitlerin artan girdi maliyetlerinden dolayı işlerini sürdüremez hale geldiğini hatırlattı. Keleş, maliyet artışlarını karşılamaya gücü yetmediği için işlerini sürdüremeyerek teminat mektuplarını yakmak zorunda kalan ve böylece meslekte cezalı duruma düşen müteahhitlik firmalarının, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışmaları sürdürülen kamuya olan borçların yapılandırılmasına yönelik yasal düzenleme kapsamına alınması çağrısında bulundu.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI
Girdi maliyetlerindeki ciddi yükselişlerin salgın döneminde sektör üzerinde büyük çapta olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Keleş, Ukrayna-Rusya savaşının da etkisiyle ithal ve enerjiye bağımlı girdi maliyetlerindeki artışın devam ettiğini vurguladı. Ocak 2021 - Kasım 2022 döneminde sektörün öne çıkan girdilerinde ortalama fiyat artışının yüzde 170’lere çıktığını aktardı.

ÇARE OLMANIN GERİSİNDE KALDI
Keleş, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Hükümetin gündemine giren ve kamu ile iş yapan müteahhitlerin sorunlarına çözüm üretilmesi doğrultusunda, bu projeler için iki kez ilave fiyat farkı düzenlemesi yapıldı. Buna rağmen salgının ağırlaştırdığı şartlar yüzünden, işini sürdüremeyecek müteahhitlik firmalarına proje tamamlama oranı yüzde 15 ve altında ise tasfiye hakkı tanındı, ancak ek fiyat farkı formülü ve tasfiye için belirlenen düşük tamamlama kriteri ne yazık ki kamu müteahhitlerin sorunlarına çare olmanın gerisinde kaldı. Geldiğimiz noktada pek çok müteahhit, proje tamamlanma oranı yüzde 15’in üstünde olduğu için maalesef tasfiye hakkı alamadığı gibi işlerini de sürdüremeyerek teminat mektuplarını da yakmak zorunda kaldı. Maliyet artışlarını karşılamaya gücü yetmeyen çok sayıda küçük ve orta ölçekli kamu müteahhitlerimiz cezalı duruma düşerek yeniden ihalelere giremez ve iş yapamaz hale geldi.

SİCİL AFFI TIKANIKLIĞI GİDERECEKTİR
Müteahhitlerin, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen kamuya olan borçların yapılandırılmasına yönelik "af yasası" olarak telaffuz edilen yeni yasal düzenleme kapsamına alınmalı. Söz konusu müteahhitlik firmalarının da yasa kapsamına alınarak tek seferlik sicil affı ve teminat mektuplarının iadesi imkânı tanınması, sektördeki önemli bir tıkanıklığı giderecektir. Bu hususu Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Hazine ve Maliye Bakanımızın takdirlerine arz ediyor; zor durumda olan ve Türkiye geneline yayılmış bulunan firmalarımız adına bizlerden hiçbir zaman esirgemedikleri yardımlarını beklediğimizin altını çizmek istiyoruz.”

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme