KOÜ'den Diyabet Günü

Kocaeli Üniversitesi hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı bölümü olarak 14 Kasım Dünya Diyabet Gününü kutladı.
Hastalara Diyabetle ilgili bilgilendirme yapılarak kullandıkları ilaçlar hakkında eğitim verildi. Diyabet günü, diyabet hastalığı açısından ortak bilinç geliştirmeyi amaçlayan bir etkinliktir. İlk kez 1991 yılında Uluslar Arası Diyabet Federasyonu (IDF)ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından düzenlenmiştir.2007 yıllında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda resmi olarak tanınmıştır.

NEDEN 14 KASIM?
1921 yıllında insülini keşfederek milyonlarca diyabet hastasının yaşamında bir dönüm noktası oluşturan araştırıcı Dr. Frederick Banting’in doğum günü olması sebebi ile 14 Kasım günü Dünya Diyabet Günü olarak kutlanır.

DİYABET NEDEN ÖNEMLİDİR?
Diyabet CİDDİ komplikasyonları olan sağlık problemidir.
Tüm dünyada ölümlerin başta gelen nedenidir,
Diyabet hastaya ve topluma büyük bir mali yük getirmektedir.
Diyabet yaygın bir sağlık problemidir.

DİYABET HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR RİSK ALTINDA OLANLAR?
Birinci derece akrabalarda diyabet öyküsü olanlar (anne, baba, kardeş).Beden kitle indeksi kg/m2’nin üstünde olanlar ve bel çevresi (kadınlara >80cm ve erkeklerde>94 cm)geniş olanlar. Kalp damar hastalığı bulunanlar. Polikistlik over hastalığı olanlar. Kan basıncı yüksek olanlar. Hamilelikte Gestasyonel Diyabet tanısı konmuş veya 4kg üzerinde çocuk doğurmuş olanlar.Daha önceden gizli şeker tanısı konan bireyler. Total LDL kolesterol ve trigliseridleri yüksek veya HDL kolesterol düşük olanlar.

DİYABET BAKIMINDA BAŞARININ ANAHTARI
İyi koordine olmuş profesyonel diyabet ekibi 
İyi bilgilendirilmiş ve güçlendirilmiş bilinçli diyabetliler
Etkili diyabet yönetimi programları.
Diyabet hastaları yemek yemelerine çok dikkat etmeleri ve aynı zamanda muhakkak spor yapmaları şarttır.

Bakmadan Geçme