O aşıya bir zam daha geliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ücretsiz HPV aşısı vaadi bir yılı aşkın süredir yerine getirilmezken HPV aşısına bir zam daha geliyor. Son zamla birlikte tek doz aşı fiyatı yıl başından bu yana yüzde 61 artmış olacak.

Sözcü’den alınan habere göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın rahim ağzı kanserine karşı koruyucu HPV aşısını ulusal aşı programına alma vaadinin ardından HPV aşısına ikinci zam geliyor.

İlaç fiyatlandırmasında uygulanan güncel Euro değerinin yüzde 25 arttırılarak 17 lira 55 kuruş seviyesine yükseltilmesiyle 25 Aralık 2023 tarihi itibarıyla ilaç fiyatlarına yüzde 25 zam uygulanacak.  Euro değerindeki yüzde 25'lik artış ilaç fiyatlarına olduğu gibi aşı fiyatlarına da yansıyacak.

 

YÜZDE 61'İ AŞAN ZAM

HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması ve birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ücretsiz olarak uygulanması beklenirken HPV aşılarına zam gelmeye devam ediyor. HPV aşısının 4 tip viruse karşı koruyan tek doz aşısının fiyatı yüzde 25 zamla 1858TL'den 2 bin 322 TL'ye çıkarken, 9 tip koruma sağlayanı ise 2 bin 575 TL'den 3 bin 218 liraya çıkacak.

Böylelikle 2023 Ocak'ta 1993 TL olan 9 tip koruma sağlayan tek doz aşı fiyatına yıl başından bu yana yüzde 61'i aşan zam gelmiş olacak. Yılbaşında kanserden korunmanın maliyeti 5 bin 979 lira iken zammın ardından bu maliyet 9 bin 654 liraya ulaşacak.

 

KOCA KASIM 2022'DE 'AŞILAMAYA BAŞLAYACAĞIZ' DEMİŞTİ

HPV aşısının ücretsiz olması yönündeki toplumsal tepkiler artarken Bakan Koca Kasım 2022'de BMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada "Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz" demişti.

Açıklamasında "HPV aşısının uygulanması konusunda bir çekincemiz asla yok" diyen Koca şu ifadelere yer vermişti:

"Ancak ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının kimseye bir faydası yok. Yaptığımız planlamaya göre, yaş gruplarını ve medeni hal durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız."

Kocanın açıklamasındaki 'sosyal gerçekler' 'medeni hal' ve 'yaş grupları' açıklamaları tepki çekmişti.

 

1 YIL SONRA 'ELİMİZİ ZAYIFLATMAYIN' DEDİ

HPV aşısının ücretsiz olacağına yönelik vaadin ardından yaklaşık 1 yıl geçmesine ve bu süreçte HPV aşılarına zam gelmesine karşın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerinde açıklamalarda bulunan Koca, HPV aşısı için mücadele edenlere "Bu konudaki talebin dile getirilme şekli, kamu menfaatini de koruyacak şekilde planlarsak daha anlamlı olur. Bu konuda sizlerden istirhamım lütfen bizim elimizi zayıflatmayın" demişti.

 

HPV aşısının ücretsiz olma vaadine ilişkin soruyu da yanıtlayan Koca "HPV aşısı konusunda bilim kurulumuzu çalıştırdık. Burada en önemli konulardan biri üreticisinin sınırlı olması, onaylanmış 2 üretici var. Aşının yerli olarak üretilmesi için Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığımızı görevlendirdik. Biyoteknoloji Enstitümüz çalışmaya başladı, ilk bilgiler yerli aşıyı da bunu da üretebileceğimizi gösteriyor. En uygun koşullarda aşıyı temin edebilmek için çalışıyoruz" ifadelerine yer vermişti.

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme