• Haberler
  • Gündem
  • 'Ruhi Su'ya, Yaşar Kemal'e, Aziz Nesin'e ihtiyacımız var'

'Ruhi Su'ya, Yaşar Kemal'e, Aziz Nesin'e ihtiyacımız var'

BİLKAR'daki Ruhi Su'yu anma etkinliğinde konuşan Prof.Dr.Fuat Ercan, 'Bugünlerde Ruhi Su'ya, Yaşar Kemal'e, Aziz Nesin'e yani bizim bu topraklardaki Anadolu birikimine, tarihine ihtiyacımız var' dedi

BİLKAR, Büyük Ozan Ruhi Su’yu ölümünün 33’ncü yıldönümünde söyleşi ve konserle andı. “Van’dan dünyaya 1920’lerden günümüze / Toplumsal dönüşüm ve Ruhi Su” konulu söyleşiye çocukluğu Gebze’de geçen akademisyen, Prof.Dr.Fuat Ercan katıldı. Ercan, 1912 ile 1985 yıllarında yaşayan Ruhi Su’ya gereken önemin verilmediğini belirtti.

Elden geçirmeden tüketiyoruz

Ruhi Su anılırken onun Türkiye’de toplumsal teori üzerine, yaşanmışlığın ve sanatın üzerine kurduğu dilin dikkate alınmadığını öne süren Ercan, “Ruhi Su’nun söylediği gibi, herhangi bir dönemin ürünü yeniden yeniden ele alındığında o dönemin ruhunu, dokusunu içine alarak elden geçirilmeli. Fakat bizim elden geçirme yerine tüketme gibi bir duruşumuz var” dedi.

Bu topraklardaki Anadolu birikimine ihtiyacımız var

Gerek Gebze BİLKAR’da gerçekleşen söyleşi, gerekse bir gün öncesinde ilginin çok büyük olduğu İstanbul Şişli’deki programın Ruhi Su’nun birleştiriciliği olduğunu kaydeden Ercan, “Demek ki bugünlerde Ruhi Su’ya, Yaşar Kemal’e, Aziz Nesin’e yani bizim bu topraklardaki Anadolu birikimine, tarihine ihtiyacımız var. Bunu tüketerek değil de biraz daha içinden geçerek, hangi süreçlerden geçtiklerini, ne tür bir dil kurduklarını sorgulayarak yapmalıyız” dedi. Ercan ayrıca özetle şunları kaydetti:

Müzik toplumsal gerçeklik bağlantısıyla ele alınmalı

“Ruhi Su’nun üzerinde ısrarla durduğu bir şey var. Bir müzik veya kültürel ortamda müzik, toplumsal gerçeklik ile kurduğu bağlantıyla bir arada ele alınmalı. Eğer toplumsal gerçeklik değişiyorsa müziği de ona göre yeniden, yeniden değişmesi gerekiyor. Ruhi Su’yu önemli kılan bu değişim sürecinde siyasi iktidarın uygulamaları, yavaş yavaş gelişen ve o dönem çok kullanılan bir kavram olan emperyalizmin uygulamaları ve sermayenin yeni yeni biçimlenme dönemlerine uygun teorik çerçevelemeleri geliştirmesinde yatıyor.

Dönemi bilmeden arabeski analiz edemeyiz

O yüzden Ruhi Su bize şöyle bir şey bırakıyor: Eğer bir müzikten bahsediyorsak o müziği anlamak için mutlaka içinde gerçekleştiği sosyal, ekonomik ortamla bağlantı kurulmalıdır. Bazen sosyal ekonomik ortam müziği belirler, mesela 1960’ların ortasından 1980’lere kadar bizim Müslüm Babamız, acılı müzik tutardı. O dönüşümün hızının ulaşılamayan sürecinde, aslında arabeske de uygun olmayan, kendi üretiminin müziği vardı. Dönemi bilmiyorsak arabeski de analiz edemeyiz.

Sizlerle birlikte olmanın güzel bir yanı

Ama der ki Ruhi Su, “Aslında müzik ve sanatsal aktivite bazen sosyal ekonomik ortamın dönüşmesine katkıda bulunur. O yüzden dün Şişli’deki, bugün Gebze’deki Ruhi Su anmalarında sizlerle birlikte olmanın güzel bir yanı bazen bizi bir araya getiren kültürel sanatsal ortamların çok çok önemli olduğunu bize söylüyor. Bize, dile getiriyor.

İlgiyle dinlediler

Etkinlik Ruhi Su’nun öğrencilerinden BİLKAR müzik öğretmeni ve yönetim kurulu üyesi Refik Köksal şefliğindeki koronun mini konseriyle sona erdi. Sunuculuğunu BİLKAR kursiyerlerinden Eftelya Sönmez’in üstlendiği etkinliğe ilgi yoğun oldu. ÖDP Gebze İlçe Başkanı Recep Karadeniz, CHP Gebze İlçe eski Başkanı Avukat Recep Dursun ile döneminin yönetiminden İsmail Sungur ve Olcay Öğüt, Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Oğur Aydın, Tüm Emekliler Sendikası Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek, Gebze Kent Politikaları Derneği Başkanı Ali Fuat Bilir, Gebze Darıca Hayvan Hakları Topluluğu kurucularından Dilek Dikkatli de etkinliği takip etti.

Candan Badem ile Osmanlı’da Dış Borçlar 30 Eylül’de

Yeni döneme yoğun tempoda başlayan Gebze’nin kültür ve sanatta aktif ve üretken sivil toplum örgütü BİLKAR’da önümüzdeki hafta sonu da Candan Badem konuk edilecek. 15 Temmuz sonrası OHAL sürecinde KHK ile görevden açığa alınan akademisyenlerden Candan Badem, BİLKAR’a 30 Eylül Pazar günü saat 16.00’da düzenlenecek söyleşi ve imza gününde konuk olacak. Badem, “Osmanlı’da dış borçlar ve düyun-u umumiye” konulu söyleşisinin ardından “Kars Ardahan Artvin” adlı kitabını imzalayacak.

Teftişör, 25 Ekim’de Osman Hamdi Bey’de

Tiyatro Adam, Teftişör adlı komedi tarzındaki oyunu Gebze’de BİLKAR’ın ev sahipliğinde sahneleyecek. Gogol’un “Müfettiş” adlı eserinden Irmak Bahçeci’nin uyarladığı Teftişör’ü Oğuz Utku Güneş yönetti. Barış Yıldız, Berk Yaygın, Deniz Özmen, Gökhan Azlağ gibi isimler rol aldı.

Teftişör, 25 Ekim Perşembe günü akşamı saat 19.30’da Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Büyük ilgi görmesi beklenen, biletleri bir ay önceden satışa çıkartılan oyunun biletlerine BİLKAR’ın Hacı Halil Mahallesi, Yeniçarşı İsmetpaşa Caddesi, Beşiroğlu Altın Han birinci kattaki yerinden ulaşılabilir. (İletişim: 0533 719 85 42)

Bakmadan Geçme