• Haberler
  • Yaşam
  • SASAD Adamın Biri'nde seyirci yetiştirmeyi sürdürdü

SASAD Adamın Biri'nde seyirci yetiştirmeyi sürdürdü

Gölcüklü tiyatrocuların oluşturduğu Tiyatro SASAD Mehmet Beyazıt'ın Adamın Biri adlı oyununu İzmit'te Alternatif Kültür Merkezi'nde sahneledi. Oyunu yazarı da izlerken, 'Tiyatro SASAD seyirci yetiştiren bir potansiyel' dedi

İlimiz gündeminin ülkemiz gündemine paralel şekilde yerel seçime, siyasi partilerin belediye başkan aday adaylarına ve adaylarına yöneldiği içinde bulunduğumuz günlerde kültür sanat, ilimizin dört bir yanındaki etkinlikleriyle hayata değer yüklemeyi sürdürüyor.

Seyirci mektepli olursa ayvayı yedik

Onlardan birinde ağırlığı Gölcüklü tiyatroculardan oluşan Tiyatro SASAD, Adamın Biri adlı tek kişilik oyunu İzmit’te Alternatif Kültür Merkezi’nde sahneledi. Oyunu, oyunun yazarı Mehmet Beyazıt da izledi. Usta yazar ve yönetmen oyun sonunda kitaplarını imzalarken sohbet esnasındaki kıssadan hissesinde “Şehri Komik” Kel Hasan Efendi’ye atıfta bulundu: “Oyuncu mektepli olur ise korkacak bir şey yok, seyirci mektepli olur ise ayvayı yedik… Tiyatro SASAD, seyirci yetiştiren bir potansiyel.”

Karda donarak ölen çocuk, ağlattı

Tiyatro SASAD önceki çarşamba günü akşamı  İzmit’te;  Alternaif Kültür Merkezi’nde sahnelediği Adamın Biri adlı oyun ile oyunu seyre gelen çok sayıda tiyatroseverin beğenisini aldı, alkışını topladı. Tek kişilik oyunda Adamın Biri’ni Bahadır Gökçek canlandırdı. Gökçek; 80’li yıllarda bir sokak çocuğunun karda donarak öldüğü bir hikayeyi anlatıp o esnada o çocuğu canlandırırken, seyirciler gözyaşlarına hakim olamadı.

Rahatsız ettiysem, özür dilemiyorum

Oyun içerisinde Adamın Biri’nin aradığı mutlak gerçeği konu alan hikâyelerde gerek Ocakçı Rasim gerek İşçi İbrahim’in hayat hikâyelerinde ki yaşananlar seyircinin beynini cimcikledi. Oyun finalinde Bahadır Gökçek, “Eğer ki birilerini rahatsız ettiysem özür dilemiyorum” derken tiyatroseverler usta tiyatrocunun gerek son replikteki restini gerekse sahne performansını ayakta alkışla onurlandırdı.

Burası seyircinin mektebidir

Oyun sonunda sahneye davet edilen oyunun yazar ve yönetmeni Mehmet Beyazıt ile oyunun yapımcısı İnci Uzgaş’a Sahne Sanatları Derneği tarafından onurluk takdim edildi. Usta yazar ve yönetmen Mehmet Beyazıt, Tiyatro SASAD için, “Burası seyircinin mektebidir diyerek” ufak bir kıssa anlattı:

“Şehri komik Kel Hasan’ın Darülbedayi döneminde çırağı yanına telaş içerisine gelir.

Oyuncu mektebi açıldı ustam şimdi ne yapacağız, der.

Şehri komik Kel Hasan Efendi buna karşılık

Oyuncu mektepli olur ise korkacak bir şey yok asıl seyirci mektepli olur ise ayvayı yedik

diyerek yanıt verir.”

Tiyatro SASAD’ın seyirci yetiştiren bir potansiyel olduğuna dikkat çeken Beyazıt oyun çıkışında seyircilerine imzalı kitap hediye ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Geniş ekip

Tek kişilik oyunda rolü, Bahadır Gökçek üstlendi. Gökçek oyunda hikâyelerini anlatan adamın birini canlandırıyor. Dekor ve kostüm, Öykü Organizasyon tarafından tasarlandı ve uygulandı. Yönetmen yardımcılığını Özlem İskender Gökçek’in, teknik yönetmenliğini Özgür Ersöz’ün üstlendiği oyunda Hüseyin Marangaz, Onur Hazar ve Kemal İzzet’in de alın teri ve emeği var. İnci Cevher Uzgaş ise oyuna yapımcı olarak imzasını koydu.

Bakmadan Geçme